Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Δημόσια στον τίτλο, ιδιωτική στη λειτουργία της

Με πρόσχημα τη διατήρηση του 51% της ΔΕΗ από το ελληνικό δημόσιο, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να τη μετατρέψει σε μία επιχείρηση που θα λειτουργεί με τα αυστηρότερα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, παραγκωνίζοντας τα όποια κοινωφελή χαρακτηριστικά τής έχουν απομείνει. Τους στόχους της νέας κυβέρνησης μετέφερε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης, αρμόδιος για θέματα ενέργειας από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον Γ. Σαλαγκούδη, ναι μεν το δημόσιο θα διατηρήσει το 51%, ωστόσο θα ισχύσει το πλαίσιο που επιτάσσει η ΕΕ για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και θα διαμορφωθεί το περιβάλλον για τη δραστηριοποίηση των ιδιωτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Το περιβάλλον διαμορφώνεται εδώ και περίπου τρία χρόνια, αρχής γενομένης από την πρώτη μετοχοποίηση της ΔΕΗ και έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 11% οι θέσεις εργασίας, δηλαδή χάθηκαν 3.350. Συγκεκριμένα, από 31.645 εργαζόμενους στο τέλος του 2000, στο τέλος του 2003 οι εργαζόμενοι ήταν 28.100, ενώ μέχρι το 2000 προγραμματίζεται να παραμείνουν μόνο 25.000 εργαζόμενοι. Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι μειώθηκαν κατά 11%, ο κύκλος εργασιών ανά εργαζόμενο αυξήθηκε κατά 45% και από 91.000 ευρώ που αντιστοιχούσε σε κάθε εργαζόμενο το 2000, αυξήθηκε στις 135.000 ευρώ στο τέλος του 2003.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Στ. Νέζης επισήμανε την προσήλωση στις οικονομικές επιδόσεις της Επιχείρησης, τη σημαντική μείωση του κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και το συνεχιζόμενο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που ξεκίνησε πριν 3 χρόνια, με ορίζοντα το 2007. Αυτό είναι το πρόγραμμα που προβλέπει τη μείωση του προσωπικού στις 25.000 και την αύξηση της αποδοτικότητας, μέσω της εντατικοποίησης της εργασίας και της καθήλωσης των μισθών. Ο ίδιος, αμυνόμενος στις επικρίσεις ότι η ΔΕΗ αποτρέπει την απελευθέρωση της αγοράς και τη δραστηριοποίηση ιδιωτών στην ηλεκτροπαραγωγή, τόνισε ότι οι ιδιώτες δεν επενδύουν διότι τα τιμολόγια είναι πολύ χαμηλά! Για το θέμα μάλιστα των ανατιμήσεων στα τιμολόγια, που αναμένεται εντός του καλοκαιριού, κάλεσε την κυβέρνηση να συνεκτιμήσει τα υψηλά κόστη της ΔΕΗ για τα καύσιμα και τις αμοιβές.

Εύσημα στα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης απένειμε ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ Ι. Παλαιοκρασσάς, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του παραιτηθέντος Δ. Παπούλια. Στο νέο ΔΣ της ΔΕΗ εισέρχονται επίσης ο Ευάγγελος Κρουσταλλάκης, επ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Γεώργιος Κονταξής, καθηγητής του ΕΜΠ, ο Ευάγγελος Μαγείρου, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Χαράλαμπος Δαυίδ, επιχειρηματίας. Αντίστοιχα απομακρύνονται οι: Γαργαρέτας, Ελένη Τσαμαδού, Βασ. Τραπεζάνογλου και Γεωργαράκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ