Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εβαλαν στο μάτι τις φοροεκπτώσεις των νοικοκυριών!

Στη ρότα που χάραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει η ΝΔ. Αλλαγές από τα φετινά εισοδήματα προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Νέα φορολογικά βάρη στους μισθωτούς - συνταξιούχους και στα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να αναπληρώσει τις απανωτές φοροελαφρύνσεις και τις άλλες «διευκολύνσεις» προς το μεγάλο κεφάλαιο. Στο πλαίσιο της λεγόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης, οι κυβερνώντες ετοιμάζονται να πετσοκόψουν ακόμη περισσότερο τις εκπιπτόμενες δαπάνες (όσες δεν πρόλαβε να καταργήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ), αυξάνοντας έτσι τη φορολογική επιβάρυνση των εργαζομένων, ενώ την ίδια ώρα ετοιμάζονται να διευρύνουν κι άλλο τις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο!

Οι «απώλειες φόρων» που έχει το κράτος λόγω των δαπανών που δηλώνουν τα νοικοκυριά (ιατρικά έξοδα, νοίκια, φροντιστήρια, τόκοι στεγαστικών δανείων, μικροέξοδα κ.ά.) υπολογίζονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ, ποσόν που φαίνεται ότι έχουν βάλει στο μάτι οι κυβερνώντες. Σαφέστατες αναφορές γι' αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική υπάρχουν στα προεκλογικά προγράμματα τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα επανήλθε χτες στο προσκήνιο από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Α. Ρεγκούζα, ο οποίος σε συνέντευξή του σε κρατικό κανάλι είπε ότι εξετάζεται η περίπτωση περικοπής ορισμένων από τις εκπιπτόμενες δαπάνες και η ενίσχυση άλλων, χωρίς όμως να προχωρήσει σε συγκεκριμένες διευκρινίσεις.

Δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων, ο υφυπουργός εξήγησε πως οι αλλαγές στον τρόπο φορολογίας θα ισχύσουν από τα φετινά εισοδήματα (του 2004). Είναι φανερό, δηλαδή, το γεγονός ότι στο όνομα των λεγόμενων «δημοσιονομικών ελλειμμάτων» προωθείται η μονόπλευρη φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών τάξεων και μάλιστα με άμεση εφαρμογή πάνω στα φετινά εισοδήματα. Ο Α. Ρεγκούζας δεν έκανε καμία νύξη ούτε και για το ύψος του αφορολόγητου ορίου των μισθωτών - συνταξιούχων και των ΕΒΕ, το οποίο παρά την αύξηση του τιμαρίθμου η προηγούμενη διαχείριση του ΠΑΣΟΚ «ξέχασε» να το αυξήσει, αφήνοντάς το αμετάβλητο στα επίπεδα του 2003.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ανάγλυφα η κοινή πολιτική και οι κατευθύνσεις των κομμάτων του δικομματισμού σε βάρος των λαϊκών τάξεων. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, από το 2002, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης (της λεγόμενης Επιτροπής Γεωργακόπουλου) έβαλε τις βάσεις για την περικοπή, ακόμη και ολοκληρωτική κατάργηση, των φοροεκπτώσεων για τις διάφορες δαπάνες των νοικοκυριών. Τώρα οι διάδοχοί τους της ΝΔ συνεχίζουν στην ίδια ακριβώς ρότα. Προχωρούν άμεσα στη συγκρότηση νέας «Επιτροπής για τη φορολογική μεταρρύθμιση» και στη διοργάνωση και νέου ψευτοδιαλόγου με τους «κοινωνικούς φορείς», προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο των προκατόχων τους και να υλοποιήσουν τις κοινές δεσμεύσεις τους.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η αξία της δαπάνης των νοικοκυριών που μείωσε το φορολογούμενο εισόδημα έφτασε στις δηλώσεις του 2003 (εισοδήματα 2002) σε 5,8 δισ. ευρώ, ενώ οι απώλειες εσόδων (εισοδήματα 2001) όπως προσδιορίζονται στο πόρισμα της «Επιτροπής» που σύστησε το ΠΑΣΟΚ έφτασαν τα 840 εκατ. ευρώ. Για τα εισοδήματα του 2002 το ποσό αυτό υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Είναι άγνωστο ακόμα το συνολικό ποσό των φοροεκπτώσεων για τα εισοδήματα του 2003 (δηλώνονται με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις). Η προηγούμενη κυβέρνηση φρόντισε ήδη να πετσοκόψει αρκετές από αυτές τις δαπάνες, αφήνοντας τα περαιτέρω στη σημερινή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Α. Ρεγκούζα, η κατεύθυνση που θα δοθεί στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι η αλλαγή της αναλογίας των έμμεσων προς τους άμεσους φόρους «υπέρ της άμεσης φορολογίας». Το ίδιο ακριβώς ισχυρίζονταν και οι προκάτοχοί τους. Γεγονός είναι ότι στην τελευταία τετραετία 2000-2003 η έμμεση φορολογία όχι μόνο δε μειώθηκε, αλλά αντίθετα αυξήθηκε από το 54,4% (το 2000) στο 55,1% (το 2003), επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τη φορολογική αφαίμαξη των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Η σύσταση της Επιτροπής κοινωνικού διαλόγου αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα μέσα στον Απρίλη. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, θα κατατεθεί στη Βουλή προς το τέλος του Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ