ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα αγώνα στους σεισμόπληκτους

Να οργανώσουν την πάλη τους, να διεκδικήσουν και να επιβάλλουν λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος τους και οι ίδιοι, απηύθυνε προχτές το βράδυ από την πλατεία των Ψαχνών, η Σοφία Ντούρου

Eurokinissi

Να οργανώσουν την πάλη τους, να διεκδικήσουν και να επιβάλλουν λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος τους και οι ίδιοι, απηύθυνε προχτές το βράδυ από την πλατεία των Ψαχνών, η Σοφία Ντούρου
Κάλεσμα στους σεισμόπληκτους του Δήμου Μεσσαπίων, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και μέσα από πρωτοβουλίες, επιτροπές αγώνα να οργανώσουν την πάλη τους, να διεκδικήσουν και να επιβάλλουν λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος τους και οι ίδιοι, απηύθυνε προχτές το βράδυ από την πλατεία των Ψαχνών, η Σοφία Ντούρου, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Ευβοίας του ΚΚΕ και νομαρχιακή σύμβουλος.

Μιλώντας σε συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΝΕ Εύβοιας και η ΚΟΒ Ψαχνών του Κόμματος και παρακολούθησε πολύς κόσμος, η Σ. Ντούρου τόνισε ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής δεν έχουν και δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα από τη σημερινή κυβέρνηση ή από κάποια άλλη νεοδημοκρατική εκδοχή της, που έχουν δώσει δείγματα γραφής. Υπενθύμισε πως όλες οι κυβερνήσεις γνώριζαν ότι η περιοχή είναι σεισμογενής, όμως δεν είχαν την πολιτική βούληση να προστατέψουν τους κατοίκους και τις περιουσίες τους, αφού σκοπός τους ήταν και είναι η «ελεύθερη οικονομία της αγοράς», η εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, των μεγαλοεργολάβων, η εμπορευματοποίηση της γης, η κατοικία ως μέσο κερδοσκοπίας και ό,τι άλλο συνεπάγεται το καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετούν, με υπέρτατο στόχο την επικυριαρχία του κέρδους πάνω στο συλλογικό συμφέρον.

Οι κάτοικοι του Δήμου Μεσσαπίων, άρχισαν να βιώνουν τι σημαίνει σεισμόπληκτος, τι σημαίνει ανυπαρξία έργων υποδομής. Μέχρι στιγμής έχουν κριθεί «κόκκινα» (κατεδαφιστέα) 84 κτίρια και «κίτρινα» (επισκευάσιμα) άλλα 400, αλλά η καταγραφή των ζημιών δεν έχει ολοκληρωθεί, παρότι ο σεισμός έγινε στις 16 Ιούνη. Τα «μέτρα» που εξάγγειλε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδης, ακόμα δεν υλοποιούνται και πολλοί σεισμόπληκτοι διαμένουν με συνθήκες καύσωνα σε σκηνές που έχουν στηθεί στα προαύλια σχολείων και στο γήπεδο.

Η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, έχει προτείνει την ενοικίαση με έξοδα του κράτους ξενοδοχείων ή κατοικιών για τους σεισμόπληκτους, αλλά τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση σφυρίζουν αδιάφορα...

Αναφερόμενη η Σ. Ντούρου στις άμεσες προτάσεις ανακούφισης των σεισμοπλήκτων και στις μεσοπρόθεσμες, τόνισε ότι για το ΚΚΕ, βασικό έργο υποδομής είναι η αντισεισμική θωράκιση της περιοχής, η προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων, η παροχή φτηνής και καλής κατοικίας. «Μη δεχτείτε να σας εμπαίζουν περισσότερο και να παίζουν με την αγωνία και τον πόνο σας ενόψει εκλογών», κατέληξε. «Δώστε τους αποστομωτική και ηχηρή απάντηση. Ενισχύστε μαζικά και αποφασιστικά το ΚΚΕ, δώστε δύναμη στη δύναμή σας, ανοίξτε την προοπτική αλλαγής πλεύσης του τόπου και της χώρας, για μια πολιτική που θα έχει στο κέντρο της τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του, στο δρόμο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας».

ΝΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του Διρού

Τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και την ιδιωτικοποίηση των Σπηλαίων Διρού, που επιχειρούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στα πλαίσια της ευρωενωσιακής πολιτικής, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ.

Αναφερόμενη στη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ στους κατοίκους του Οίτυλου, που διαδήλωναν για να μην ξεπουληθεί ο φυσικός πλούτος της Μάνης, η ΝΕ Λακωνίας τονίζει ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλο τον αυταρχισμό της στην προσπάθειά της να περάσει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων «διά πυρός και σιδήρου». Και επισημαίνει: «Αυτή τη φορά μπήκε στο στόχαστρο ο φυσικός πλούτος και η πολιτιστική κληρονομιά του νομού μας. Η κυβέρνηση βάζει χέρι στα Σπήλαια του Διρού. Παραχωρεί αυτό το μεγαλούργημα της φύσης στο μεγάλο κεφάλαιο, με σκοπό - όπως προφασίζονται οι κυβερνώντες - την "εξυγίανσή του", από την κατάσταση, όπου, μεθοδευμένα, οι ίδιοι το έφεραν, αφήνοντάς το σε πλήρη εγκατάλειψη. Ετσι είναι ευκολότερη η παράδοσή τους στον ιδιώτη, ο οποίος υποτίθεται θα τα εξυγιάνει. Συνένοχοι σ' αυτό το ξεπούλημα είναι και οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ, ο δήμαρχος και οι βουλευτές της, που δέχτηκαν στην Επιτροπή, να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση τους όρους του ξεπουλήματος έναντι κάποιου ποσοστού. Αυτή είναι η διαφορά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ: Ποιος, δηλαδή, θα διαχειριστεί αυτήν, την ίδια αντιλαϊκή πολιτική».

Το ΚΚΕ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία ανάπτυξη των Σπηλαίων από τον ιδιώτη, που μοναδικό του κριτήριο θα έχει το κέρδος του, ούτε φυσικά με το πέρασμά τους στο Δήμο, που είναι «παράθυρο» στην ιδιωτικοποίηση.

Η ΝΕ Λακωνίας σημειώνει ότι ανάπτυξη επ' ωφελεία του λαού της περιοχής, της απασχόλησης και του φυσικού μας περιβάλλοντος θα γίνει μόνον όταν:

- Αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

- Ενισχυθεί το ΚΚΕ στην προοπτική μιας λαϊκής εξουσίας, που θα εφαρμόσει λαϊκή οικονομία με περιφερειακή ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και την πολιτιστική μας κληρονομιά

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Την καθιερωμένη εκδρομή - προσκύνημα στη Νιάλα των Αγράφων, όπου, στις 12.4.1947, έχασαν τη ζωή τους από φοβερή χιονοθύελλα μαχητές του ΔΣΕ, στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού και άμαχοι πολίτες, διοργανώνει την Κυριακή 6 Ιούλη η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ, σε συνεργασία με τη ΝΕ ΠΕΑΕΑ Καρδίτσας. Για πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2441.021.946 και 2441.081.047.

-- Οι Νομαρχιακές Επιτροπές της ΠΕΑΕΑ Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας οργανώνουν την Κυριακή, 6 Ιούλη, στις 11 π.μ. την καθιερωμένη χρονιάτικη γιορταστική εκδήλωση στη ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ για την επέτειο της ομώνυμης μάχης του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Αργολίδος - Κορινθίας στις 1-3 Ιούλη 1944 κατά των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και των συνεργατών τους.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση, που θα αναχωρήσουν για τη Στυμφαλία την ίδια μέρα στις 7 π.μ. από την Πλατεία Κάνιγγος. Για πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2108.234.296 και 2108.831.368.

- Το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης την Κυριακή, 6 Ιούλη, στις 11.30 π.μ. στα Δεμέστιχα Αχαΐας.

-Το Παράρτημα Αιτωλοακαρνανίας της ΠΕΑΕΑ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων και Απογόνων ΕΑ και ΔΣΕ, σε συνεργασία με το Δήμο Θέρμου, Δημοτικό Διαμέρισμα Μυρτιάς Γουρίτσας, πραγματοποιούν εκδήλωση την Κυριακή, 6 Ιούλη, στις 10 π.μ., αφιερωμένη στα 60 χρόνια της ιστορικής μάχης της Γουρίτσας στις 10/7/1943 που έδωσε ο θρυλικός ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών.

Η μετάβαση θα γίνει δωρεάν με λεωφορείο του Δήμου που θα αναχωρήσει την ίδια μέρα, στις 9 π.μ. από τον Αγιο Κωνσταντίνο, Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και Παλιό Σταθμό Τρένου.


ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, αδελφό, πατέρα, παππού

ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΟ

του Κυριάκου

ετών 84

Κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 3/7/2003 και ώρα 12.30 το μεσημέρι από το Γ' Νεκροταφείο Πειραιά

Παράκληση της συζύγου: Αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ».

Γενική Συνέλευση

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ πραγματοποιεί τη Γενική του Συνέλευση το Σάββατο, 5 Ιούλη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της ΠΟΑΟ (Πειραιώς 6, 4ος όροφος).

Θέματα της ΓΣ θα είναι ο απολογισμός και προγραμματισμός δράσης και η τροποποίηση άρθρων του Καταστατικού. Καλούνται τα μέλη του Συλλόγου να συμμετάσχουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ