ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Γαϊτανάκι» κοροϊδίας

Το «γαϊτανάκι» κοροϊδίας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο δε συνεχίζεται απλά, αλλά κορυφώνεται. Ακόμα και με τη «λογική του παραλόγου», τη μόνη με την οποία μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει τη φαρσοκωμωδία που ονομάζεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο και τις παραμέτρους του (όπως, π.χ., την ...εξυγίανση), δύσκολα μπορεί να γίνουν ανεκτά τα δρώμενα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα «καραγκιοζιλίκια» με αφορμή την ΑΕΚ.

Η ΠΑΕ κλήθηκε χτες από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) για εξηγήσεις, αφού παρότι υπερχρεωμένη, προχωρά σε συμφωνίες με ποδοσφαιριστές. Ηταν μια συνάντηση αποθέωσης του «δουλέματος» και της δικανικής παρουσίασης των γεγονότων. Οσα διεμείφθησαν κάλλιστα συνθέτουν ένα νέο έργο που θα ζήλευε και ο Ιονέσκο. Ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Γ. Γρανίτσας, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν έχουμε κάνει καμιά ανανέωση και μεταγραφή ακόμη, με συμβόλαια και χαρτιά. Εχουμε συμφωνήσει προφορικά». Οι επίσημες δηλαδή ανακοινώσεις από την ιστοσελίδα της ΠΑΕ στηρίζονται σε λόγια... Το ίδιο και οι παίχτες. Συμμετέχουν στις υποχρεώσεις της ομάδας, χωρίς συμβόλαιο!

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕΑ, εμβρόντητος, απόρησε: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς προχωράνε από τη στιγμή που έχουν τόσα χρέη. Θα είναι άκυρες, αν δεν υπάρχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα». Ο Γ. Γρανίτσας όμως... ενημέρωσε: «Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε πρόβλημα μεταγραφών(!)». Μάλιστα. Και ποιος την έδωσε με τόσα χρέη; Και αφού έχουν γιατί στηρίζονται σε προφορικές συμφωνίες; Κυρίως όμως γιατί στη συνέχεια παραδέχτηκε: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι πώς θα ρυθμίσουμε τις υποχρεώσεις που έχουμε στην εφορία»!

Ο κ. Παπαλάκης επέμεινε: «Πρέπει να βρουν λύσεις σοβαρές και ουσιαστικές. Ιδιαίτερα για το φόρο προς το δημόσιο πρέπει να μας γνωστοποιήσουν το συνολικό χρέος, τις δόσεις που έχουν συμφωνηθεί, διότι δε θα μείνουμε σ' ένα χαρτί εφόρου που να λέει ότι υπάρχει πλήρης ενημέρωση (...). Διαφορετικά η ΑΕΚ θα υποβιβαστεί στη Δ΄ Εθνική». Οι «κιτρινόμαυροι» εκπρόσωποι απτόητοι απάντησαν: «Υπάρχουν διάφορα ένδικα μέσα, τα οποία έχουμε δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε. Εως τις 21 του μηνός θα το κάνουμε». Υποστηρίζουν μάλιστα ότι το χρέος δεν είναι τελεσίδικο και συνεπώς δεν είναι δυνατή η τιμωρία της ομάδας. Το «μεγάλο τους χαρτί» όμως είναι άλλο. «Εχουμε κάνει διάφορες επαφές. Πρέπει να γίνει ρύθμιση», δηλαδή νέο χάρισμα...

ΑΕΚ
Διπλό ... χτύπημα

Sportidea

Τέτοιο βράδυ σαν αυτό της Τρίτης είχαν καιρό να ζήσουν στην ΑΕΚ. Η Ενωση έκανε το «κόλπο-γκρόσο» και πραγματοποίησε το μεταγραφικό «μπαμ» αφού απέκτησε τον Γιαννάκη Οκκά, που έμεινε ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά. Υπενθυμίζεται ότι όλες οι πληροφορίες μέχρι εκείνη τη στιγμή συνέκλιναν ότι ο διεθνής παίκτης θα υπογράψει στον Ολυμπιακό. Καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωση της συμφωνίας έπαιξε ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος έδωσε τις εγγυήσεις στον παίκτη ότι θα λάβει κανονικά τα χρήματα που προβλέπει η συμφωνία, ενώ έδωσε και προκαταβολή ύψους 300.000 ευρώ στον Κύπριο! Αυτό αποκάλυψε και ο μάνατζερ του παίκτη. «Ο Δημήτρης Μελισσανίδης και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να υπογράψει ο παίκτης στην ΑΕΚ», δήλωσε ο Κώστας Μπότος. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για διετές συμβόλαιο με τις ετήσιες απολαβές του παίκτη να αγγίζουν τις 700 χιλιάδες ευρώ. Ο παίκτης θα μεταβεί στην Κύπρο και το Σαββατοκύριακο ταξιδέψει στην Αυστρία για να ενσωματωθεί στην ομάδα και να ακολουθήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της. Πάντως, δεν ήταν μόνον η απόκτηση του Οκκά αφού μετέπειτα, τα ξημερώματα της Τετάρτης, λύθηκε ένα ακόμη πρόβλημα για τον «Δικέφαλο». Αυτό του Βασίλη Τσάρτα, που συμφώνησε με τον Πέτρο Στάθη για ανανέωση της συνεργασίας του με τους «κιτρινόμαυρους» για τα επόμενα τρία χρόνια.

ΜΠΑΣΚΕΤ
«Ισπανός» ο Μπετς

Αυτό που εδώ κι ένα μήνα ήταν γνωστό, ότι ο Αντριου Μπετς ήταν σε ...ανοιχτή γραμμή με την ΤΑΟΥ Κεράμικα, έγινε και επίσημα χτες πραγματικότητα.. Ο Αγγλος σέντερ υπέγραψε συμβόλαιό διάρκειας δύο ετών, με αποδοχές περίπου 600.000 ευρώ το χρόνο. Μετά από μια διετή παρουσία στην ΑΕΚ, ο Μπετς θα μπει στο κλαμπ της λίγκας ACB, φορώντας τη φανέλα των Βάσκων, καθώς αποτελούσε βασική επιλογή του Ντούσαν Ιβάνοβιτς. Μετά από αυτή την εξέλιξη στην ΑΕΚ προβληματίζονται αφού κινδυνεύουν να χάσουν και τον δεύτερο ...πύργο τους, τον Δήμο Ντικούδη. Ο Ελληνας παίκτης έχει μπει στο στόχαστρο των ισπανικών ομάδων (πρώτα η Βαλένθια, ύστερα η Ρεάλ) αλλά δεσμεύεται, ακόμη, με συμβόλαιο στην ΑΕΚ, έως το καλοκαίρι του 2004. Οι «κιτρινόμαυροι» έχουν βάλει «μπάι-άουτ» στο συμβόλαιο του διεθνή άσου, ύψους 1.000.000 ευρώ (κατά άλλους 500.000) με τη Βαλένθια να ετοιμάζεται να στείλει τη σχετική πρόταση.

  • Το σύνθημα για επιστροφή στους τίτλους για τον Ολυμπιακό έδωσε ο Λευτέρης Σούμποτιτς λίγο μετά το τέλος μιας όχι τόσο καλής χρονιάς για την ομάδα του. Ο τεχνικός των Πειραιωτών σε συνέντευξή του στο TV MAGIK δήλωσε πως η χρονιά είναι αποτυχημένη για την ομάδα του ενώ επισήμανε και το τι πρέπει να γίνει όσον αφορά στο μέλλον. «Οταν είσαι προπονητής του Ολυμπιακού και τελειώνει η χρονιά χωρίς τίτλους είναι αποτυχημένη. Εγώ δεν έχω μάθει να ψάχνω για δικαιολογίες και αναλαμβάνω όλη την ευθύνη». Οσο για την επόμενη μέρα ο «Πίξι» δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο Ολυμπιακός θέλει φρέσκο αίμα, φρέσκα και γρήγορα πόδια. Παίκτες προσωπικότητες. Ο Παπανικολάου και ο Χατζηβρέττας μάς ενδιαφέρουν όπως και όλοι οι καλοί Ελληνες παίκτες. Μέσα στις επόμενες μέρες θα συναντηθούμε με τον πρόεδρο και θα φτιάξουμε τον Ολυμπιακό που θα φέρει και πάλι τον τίτλο στο λιμάνι. Δεν μπορεί ο Ολυμπιακός να μείνει άλλο χωρίς πρωτάθλημα».
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Βλέπουν μπροστά

Μπορεί ακόμα στον Ολυμπιακό να μην έχουν ξεπεράσει το «σοκ» της αποτυχίας στην περίπτωση του Γιαννάκη Οκκά, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι πρόκειται να ασχοληθούν περισσότερο με το θέμα. Οι «ερυθρόλευκοι» αισθάνονται ενοχλημένοι όχι τόσο για την απώλεια του Γιαννάκη Οκκά αλλά για τον τρόπο με τον οποίο αυτή ήρθε από τη στάση του Κύπριου επιθετικού και του μάνατζέρ του. Παρ' όλα αυτά η προσοχή στρέφεται στην ολοκλήρωση των μεταγραφών αφού το Σάββατο (16.00) ξεκινά η προετοιμασία για τη νέα χρονιά. Ο πρωταθλητής Ελλάδας εξακολουθεί να «κυνηγά» δύο επιθετικούς. Ο Βραζιλιάνος Αϊλτον της Βέρντερ Βρέμης τις τελευταίες ώρες έχει ανεβεί στη λίστα των υποψηφίων για να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού, ο οποίος κινείται περισσότερο «δυνατά» για να τον αποκτήσει. Σήμερα πάντως, εκτός απροόπτου, αναμένεται να τελειώσουν και οι υποθέσεις των Καφφέ-Γεωργιάδη, με την προϋπόθεση όμως ο δεύτερος να δικαιωθεί και να μείνει ελεύθερος από την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΑΕ για την προσφυγή που έχει καταθέσει σε βάρος του ο ΠΑΟΚ.

ΠΑΟ
Πρώτη σε ... αναμονή

Μπορεί τα δύο από τα τρία μεταγραφικά αποκτήματα του Παναθηναϊκού να δώσουν το «παρών» σήμερα στην Παιανία, ωστόσο, από την πρώτη συγκέντρωση της ομάδας για τη νέα χρονιά κάτι θα ...λείπει. Το σπουδαίο όνομα που έχουν αναγγείλει οι υπεύθυνοι της ομάδας, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα καθυστερήσει ακόμα. Κατά τα άλλα, οι Μάριτς και Ζουτάουσκας αναμένεται να είναι παρόντες, ενώ δικαιολογημένα απών θα είναι ο Ζοελ Επαλέ, ο οποίος θα παραβρεθεί στη νεκρώσιμη τελετή, που θα γίνει στη μνήμα του αδικοχαμένου συμπατριώτη του, ποδοσφαιριστή Μαρκ Βίβιαν Φόε. Οσον αφορά τα θέματα ενδιαφέροντος από ελληνικής πλευράς, εάν η συμφωνία για τον Τάσο Φερεκίδη ολοκληρωθεί, τότε ο ποδοσφαιριστής σήμερα το απόγευμα θα βρεθεί στην Παιανία, ενώ ανοιχτές παραμένουν οι υποθέσεις των Μορίς, Παπαδόπουλου και Μπουλούτ. Τέλος, κοντά στη γαλλική Λιλ φέρνει η Εκίπ τον Νίκο Λυμπερόπουλο, ενώ η αγγλική «Daily Mirror» αναφέρει ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού για τον Ολλανδό Ντένις Μπέργκαμπ της Αρσεναλ.

Π. ΚΑΦΦΕΣ
«Δε φεύγω σαν κλέφτης»

Την άποψή του για το θέμα της προσφυγής που κατέθεσε αλλά και για τη συνολικότερη παρουσία του στον ΠΑΟΚ, της οποίας ο κύκλος έκλεισε οριστικά, κατέθεσε χτες ο Παντελής Καφφές σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο Ελληνας ποδοσφαιριστής τόνισε ότι «δε φεύγει σαν κλέφτης από τον ΠΑΟΚ», ενώ αποκάλυψε και τα παράπονα που έχει από τους ανθρώπους του «Δικεφάλου». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι έχει αποφασίσει πού θα συνεχίσει την καριέρα του αλλά δε θέλησε να το ανακοινώσει χτες.

«Κλείνει ο κύκλος παρουσίας μου στον ΠΑΟΚ μετά από εφτά χρόνια και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους προπονητές μου και τους ανθρώπους που πίστεψαν στις δυνατότητές μου και με έφεραν από μία μικρή ομάδα, αλλά και τον κόσμο της ομάδας παρόλο που δεν ήμουν από τα αγαπημένα τους παιδιά. Θέλω να ξεκαθαρίσω πως παρότι μπορούσα να κάνω προσφυγή από τον Ιανουάριο δε θέλησα να χαλάσω το καλό κλίμα και περίμενα ως το τέλος της περιόδου. Και επειδή πολλοί λένε ότι το συμβόλαιό μου ήταν υψηλό, τότε ας πλήρωναν τα άλλα παιδιά και ας άφηναν εμένα, αλλά το πρόβλημα ήταν γενικότερο. Επίσης αρκετοί τόνιζαν πως ήμουν υπερτιμημένος και τα λεφτά που έπαιρνα ήταν περισσότερα απ' όσα άξιζα. Αλλά τώρα βλέπω το ενδιαφέρον άλλων ομάδων και δεν μπορώ να καταλάβω πώς κρίνουν αυτοί πετυχημένη την πορεία μου στον ΠΑΟΚ και όχι οι άνθρωποι του "Δικεφάλου"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ