ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Αγρια ΕΥΡΩ-επίθεση κατά της αγροτιάς

Εγκαιρα το ΚΚΕ και οι αγρότες μας έχουν επισημάνει, με τις θέσεις και τις μαχητικές κινητοποιήσεις τους, τις φοβερές συνέπειες στην αγροτική οικονομία, από την αποκαλούμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και των ενδοκαπιταλιστικών συμφερόντων των ισχυρών εταίρων της «πρώτης ταχύτητας».

Οι αποφάσεις που έλαβε πρόσφατα το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΥΡΩ-σύναξης και μάλιστα με Ελληνική Προεδρία, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τις καταστρεπτικές συνέπειες που θα έχουν για τους μικρομεσαίους αγρότες, για την αγροτική παραγωγή, την κατανάλωση, τις εξαγωγές και τη βιομηχανοποίηση αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Οι άγριες «ντιρεκτίβες» των ΕΥΡΩ-καπιταλιστών συνοψίζονται στην εκβιαστική εντολή: «Ξεριζώστε και περιορίστε - για άλλη μια φορά - αποδοτικές καλλιέργειες και προχωρήστε σε άλλες, «εξωτικές». Και η εντολή συνοδεύεται από την προειδοποίηση ότι οι αγροτικές ενισχύσεις - που προέρχονται άμεσα και έμμεσα από μας - κόβονται και θα μείνουν μερικά ψίχουλα ελεημοσύνης και παραπλάνησης.

Σε σύνδεση με την αντιαγροτική αυτή ΕΥΡΩ-επίθεση, μια άλλη απειλή βρίσκεται σε εξέλιξη και αναφέρεται στις αφόρητες πιέσεις που ασκεί η μονοκρατορία της «νέας τάξης» για τη μαζική εισβολή μεταλλαγμένων - και κυρίως αγροτικών προϊόντων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ο μεταλλαγμένος μάλιστα χριστιανός του «Λευκού Οίκου» δε δίστασε να ενισχύσει τις πιέσεις του με την παράθεση... γεύματος από μεταλλαγμένα!

Η απειλή δεν αφορά μόνο τα μεταλλαγμένα, αλλά και τους υβριδιακά τροποποιημένους σπόρους των αμερικανικών πολυεθνικών, που σημαίνει ότι οι σπόροι αυτοί, όχι μόνο θα εκτοπίσουν την εγχώρια σποροπαραγωγή, αλλά και θα μεταβάλλουν δραματικά τη συμπεριφορά των καλλιεργούμενων εδαφών.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Εκδρομή της ΠΕΔΥΕ

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη διοργανώνει διήμερη εκδρομή στις 12 και 13 Ιούλη για Λίμνη Πλαστήρα, Πύλη, Ελάτη, Περτούλι, Νεραϊδοχώρι, Νεοχώρι, Φράγμα και πλαζ Λαμπερού. Αναχώρηση το Σάββατο 12 Ιούλη στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56 - 1ος όροφος) και στα τηλέφωνα 210.3827.303 και 210.3843.444.

Συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης

Συνεδριάζει αύριο, Παρασκευή 4 και μεθαύριο, Σάββατο 5 Ιούλη, στην Αθήνα, η Γραμματεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης με θέματα την κατάσταση μετά τον πόλεμο κατά του Ιράκ, και τη δράση του φιλειρηνικού κινήματος, την αλληλεγγύη στην Κούβα και τις δραστηριότητες του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης το επόμενο διάστημα.

Στη Γραμματεία του ΠΣΕ συμμετέχουν εκπρόσωποι κινημάτων ειρήνης από Ελλάδα, Γαλλία, Ιαπωνία, Κούβα, Παλαιστίνη και Πορτογαλία.

Τουρκική «έκπληξη» για την απόφαση για Οτσαλάν

Η Τουρκία εξέφρασε την «έκπληξή» της χτες και καταδίκασε την απόφαση δικαστηρίου της Αθήνας, με την οποία αθωώνονται 10 Ελληνες, μεταξύ των οποίων ένας ναύαρχος εν αποστρατεία και ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, οι οποίοι δικάζονταν για την υπόθεση της παράνομης εισόδου στην Ελλάδα του Οτσαλάν το 1999.

«Το γεγονός ότι το δικαστήριο αποφάσισε να αθωώσει ορισμένους Ελληνες αξιωματούχους δεν αλλάζει σε τίποτα την πραγματικότητα ότι δηλαδή τα άτομα αυτά συνεργάστηκαν με την τρομοκρατική οργάνωση (το ΡΚΚ, το οποίο μετονομάστηκε Kadek) και το υποστήριξαν», τονίζει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου, η απόφαση του δικαστηρίου της Αθήνας «ουδόλως ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά τον αντιτρομοκρατικό αγώνα και δεν ικανοποιεί την τουρκική κοινή γνώμη».

ΒΟΛΟΣ
Καταγγέλλουν τη Συμφωνία Δικαστικής Συνεργασίας ΗΠΑ - ΕΕ

Αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης Μαγνησίας για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες», αποτελούμενη από τους: Γιάννη Αντωνιάδη, Απόστολο Παπαδόπουλο, Τάκη Τριανταφυλλάκο και Απόστολο Κατοίκο, επισκέφθηκε τον αντινομάρχη Μαγνησίας κ. Χατζόπουλο, την Τρίτη 1-7-03 και του εξέφρασε την ανησυχία και την αντίθεση της Κίνησης στο σύμφωνο υποτέλειας ΕΕ - ΗΠΑ, σχετικά με τη δικαστική συνεργασία και την έκδοση ατόμων από χώρες της ΕΕ στις ΗΠΑ. Του επισήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί η συμφωνία αυτή για τους λαούς και τα δικαιώματά τους και ζήτησε να πάρει θέση η Νομαρχία πάνω στο ζήτημα αυτό που είναι άμεσης προτεραιότητας και ζωτικής σημασίας. Ο κ. αντινομάρχης έδειξε κατανόηση κατά τη διεξαχθείσα συζήτηση και εξέφρασε τη συναίνεσή του στις θέσεις της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης». Δεσμεύτηκε, μάλιστα, να θέσει το ζήτημα στο προσεχές Νομαρχιακό Συμβούλιο, προκειμένου να συζητηθεί και να ληφθεί σχετική απόφαση. Η αντιπροσωπεία επέδωσε στον αντινομάρχη και σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας.

Για τον ίδιο σκοπό, μέλη της Γραμματείας της «Δημοκρ. Συσπείρωσης» δίνουν συνέντευξη Τύπου σήμερα, Πέμπτη 3-7-03 και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Συντακτών, ενώ τη Δευτέρα 7-7-03 θα έχουν συνάντηση με τη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου.

Επιπλέον θα διακινήσουν σχετικό κείμενο για συγκέντρωση υπογραφών και καλούν όλους τους πολίτες και τους φορείς της Μαγνησίας να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, υπογράφοντάς το.

ΝΑΤΟΪΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Οι αγρότες περιμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις

Ερώτηση για το θέμα των αποζημιώσεων αγροτών από απαλλοτριώσεις χωραφιών στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στο Κουτσόχερο της Λάρισας, κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, Ν. Γκατζής και Αντ. Σκυλλάκος.

«Για την κατασκευή του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου στο Κουτσόχερο της Λάρισας, επισημαίνεται στην Ερώτηση, απαλλοτριώθηκαν χωράφια των κατοίκων του Κουτσόχερου. Οι κάτοικοι όμως δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα για τα χωράφια που τους πήραν και τα οποία καλλιεργούσαν και είχαν κάποιο εισόδημα. Δικαιολογημένα διαμαρτύρονται έντονα και ζητούν από την κυβέρνηση να τους αποζημιώσει άμεσα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό «πότε συγκεκριμένα θα αποζημιωθούν οι κάτοικοι του Κουτσόχερου για τα χωράφια τους;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ