ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να κλείσουν τώρα τα δουλεμπορικά

Παρέμβαση για τις εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων, μέσα από τις οποίες λειτουργεί το σύγχρονο δουλεμπόριο. Μία απ' αυτές τις εταιρίες, η πολυεθνική ΜΑΝΠΑΟΥΕΡ, εξασφαλίζει σε ένα χρόνο 11,8 δισ. δολάρια νοικιάζοντας εργάτες

Το διαφημιστικό της MANPOWER τάζει λαγούς με πετραχήλια
Το διαφημιστικό της MANPOWER τάζει λαγούς με πετραχήλια

Πληθαίνουν τα κρούσματα στυγνής εκμετάλλευσης και εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών, που πέφτουν στα δίχτυα των σύγχρονων δουλεμπορικών γραφείων, των επιχειρήσεων ενοικίασης εργαζομένων. Με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο δηλώνει ότι θα πρωτοστατήσει στον αγώνα για να κλείσουν τα δουλεμπορικά γραφεία και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι με το δικό της νομοθετικό πλαίσιο οι δουλέμποροι ξεζουμίζουν τους εργάτες, εξασφαλίζοντας κέρδη για τους εαυτούς τους και φτηνό εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που τους στέλνουν να εργαστούν.

Στην ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει:

«Το τελευταίο διάστημα τα δουλεμπορικά γραφεία, αξιοποιώντας το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις, επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε πολλές επιχειρήσεις προσφέροντας "φτηνούς εργάτες". Οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι αντικαθιστούν σταθερές θέσεις εργασίας, είναι πάντα στην ανασφάλεια και "βοηθούν" την προκλητική αύξηση των κερδών.

Με αυτή τη μορφή απασχόλησης υπονομεύεται ο θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων και των Ασφαλιστικών Δικαιωμάτων. Χτυπιέται η συλλογική δράση των εργαζομένων. Την πρώτη θέση των δουλεμπορικών γραφείων έχει η MANPOWER, η οποία, έχοντας την έδρα της στις ΗΠΑ και γραφεία σε 61 χώρες, το 2001 τα έσοδά της ανήλθαν σε 11,8 δισ. δολάρια, προερχόμενα από την "προσφορά υπηρεσιών" σε 400.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο μέσα από 3.900 υποκαταστήματά της! Οι εργαζόμενοι που έπεσαν στα νύχια της έχουν μεγάλη εμπειρία από τη δράση της.

Η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με την τακτική τους παραδίνουν ουσιαστικά τους εργαζόμενους στους δουλέμπορους. Το ταξικό κίνημα αντέδρασε και θα οξύνει την πάλη του για σταθερή και πλήρη εργασία με πλήρη δικαιώματα. Καλούμε τα σωματεία να μπουν στην πρώτη γραμμή για να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις και το δικαίωμα στη δουλιά.

Οπως και το αντίστοιχο της «Addeccο» το μόνο που αντιπροσωπεύουν πραγματικά είναι το σύγχρονο πρόσωπο των δουλεμπόρων
Οπως και το αντίστοιχο της «Addeccο» το μόνο που αντιπροσωπεύουν πραγματικά είναι το σύγχρονο πρόσωπο των δουλεμπόρων
Το ΠΑΜΕ θα πρωτοστατήσει στον αγώνα για να κλείσουν τα δουλεμπορικά γραφεία και να σταματήσει η σύγχρονη σκλαβιά που τα γραφεία αυτά επιβάλλουν σε βάρος Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2956/2001 και με την ουσιαστική ανοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ νομιμοποίησε τη δράση των δουλεμπορικών γραφείων, με το επιχείρημα να μπει κάποια «τάξη» σε μια υπαρκτή τάση στην αγορά εργασίας. Στην πραγματικότητα, έκανε πράξη ένα από τα αιτήματα που έθεταν οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Ετσι ενώ αρχικά η «παράνομη» αλλά ατιμώρητη αυτή δραστηριότητα περιοριζόταν στον τομέα των υπηρεσιών (συνεργεία καθαρισμού, εταιρίες σεκιούριτι, τεχνικής υποστήριξης), σιγά σιγά και με τη νομιμοποίησή τους οι επιχειρήσεις άρχισαν να απευθύνονται στις εταιρίες ενοικίασης για να καλύπτουν μέρος των παραγωγικών εργασιών τους. Τα τηλεφωνικά τους κέντρα, θέσεις γραμματειακής υποστήριξης, εργάτες διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και τεχνικοί ήταν το επόμενο βήμα. Μάλιστα, πρωτεργάτες του σύγχρονου σκλαβοπάζαρου και καλύτεροι πελάτες για τις εταιρίες ενοικίασης ήταν οι ΔΕΚΟ..!

Η εταιρία «Manpower», που εμφανίζει τα τεράστια αυτά κέρδη και έχει αναπτύξει σημαντική δράση και στη χώρα μας, διαθέτει προς ενοικίαση περί τα 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους ανά τον κόσμο. Επίσης, στη χώρα μας δραστηριοποιούνται εταιρίες όπως οι «Addecco», «Select ΑΕ», «Job Centers Hellas», «Stedima DMC SA» κ.ά.

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ
«Οχι ξανά στην ανεργία»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των σχολικών φυλάκων στην Αθήνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των σχολικών φυλάκων στην Αθήνα
Το δικαίωμά τους στη δουλιά διεκδικούν - παράλληλα με το σύνολο των «απασχολήσιμων» που αυτή την περίοδο βγαίνουν στο δρόμο - και οι σχολικοί φύλακες, οι οποίοι χτες έκαναν συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Προορισμός τους ήταν η Βουλή, όπου ζήτησαν από τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν το αίτημά τους για εξαίρεση από το νομοσχέδιο περί μερικής απασχόλησης στο δημόσιο, το οποίο ανοίγει και γι' αυτούς το δρόμο της ανεργίας ή της τετράωρης απασχόλησης.

Πρόκειται για 3.000 περίπου εργαζόμενους σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι εντάσσονται στο πρόγραμμα «Φύλαξη στα σχολεία», που, όπως παρόμοια προγράμματα, αποτελεί μηχανισμό χειραγώγησης των συνειδήσεων και εξάπλωσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Αρχικά τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση, στη συνέχεια ωστόσο μεταφέρονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς την ανάλογη μεταφορά κονδυλίων, με αποτέλεσμα το κόστος λειτουργίας τους να μετατίθεται στους ίδιους τους δημότες.

«Οχι ξανά στην ανεργία» έγραφε το πανό στην κεφαλή της πορείας τους, που ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος λίγο μετά τις 11 και κατέληξε στη Βουλή. Παρά την υψηλή θερμοκρασία, οι διαδηλωτές παρέμειναν έξω από τη Βουλή όση ώρα η αντιπροσωπεία τους επέδιδε ψήφισμα διαμαρτυρίας στους εκπροσώπους των κομμάτων. Ανάμεσα σε άλλα, στο ψήφισμά τους αναφέρουν: «Η κυβέρνηση, σήμερα - πέρα από κάθε δεοντολογία και αρνούμενη ξαφνικά όλες τις επανειλημμένες πολιτικές της δεσμεύσεις και υποσχέσεις - προχωρά σε συνειδητή απαξίωση του θεσμού της φύλαξης των σχολείων μέσα από την ένταξη στο νομοσχέδιο για τη μερική απασχόληση». Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το ξενοδοχείο «Κάραβελ», όπου συνεδρίαζε η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αποσπάσουν κάποια δέσμευση. Ωστόσο, ο Χρ. Πρωτόπαππας με τον οποίο συναντήθηκαν περιορίστηκε να πει ότι θα συζητήσει το πρόβλημα με τον υπουργό Εσωτερικών. Οι σχολικοί φύλακες σχεδιάζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους τις επόμενες βδομάδες.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Επιλέγουν τον αγώνα και όχι το σπίτι...

Το δρόμο του αγώνα επιλέγουν οι απολυμένοι από τις δημοτικές επιχειρήσεις στα Ανω Λιόσια, αλλά και εκατοντάδες άλλοι εργαζόμενοι που βρίσκονται απλήρωτοι και κυριολεκτικά «στον αέρα», με το που τελειώνουν οι χρηματοδοτήσεις σε μια σειρά προγραμμάτων «απασχολησιμότητας». Οι 675 απολυμένοι των δημοτικών επιχειρήσεων του Δήμου Ανω Λιοσίων απορρίπτουν την «πρόταση» του δημάρχου Νίκου Παπαδήμα, να πάνε σπίτι τους και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, ο οποίος, αφού τους πέταξε στο δρόμο μην ανανεώνοντας τις συμβάσεις τους, τώρα τους υπόσχεται επαναπροσλήψεις στο μέλλον, κρατώντας τους με αυτόν τον τρόπο ακόμα μια φορά σε προεκλογική ομηρία.

Στο πλευρό τους, συνεχίζουν να βρίσκονται οι εργαζόμενοι του δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων, παρόλο που ο δήμαρχος επανέλαβε τις απειλές του για δικαστικά μέτρα, και με νέα 24ωρη απεργία στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των απολυμένων. Σήμερα όλοι θα καταλάβουν και πάλι το Δημαρχείο της πόλης, ενώ στις 5 μ.μ. θα συζητήσουν με τους δικηγόρους του σωματείου τη νομική πλευρά του προβλήματος. Στις 6 θα συμμετάσχουν στη σύσκεψη που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και Συνδικαλιστών, που καλύπτει τους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συντονίζοντας τον αγώνα τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Ο εκλεκτός δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ, στις χτεσινές του ανακοινώσεις, έφτασε στο σημείο να δηλώσει πως τις προσπάθειές του για λύση επηρέασε η κρίση στο κυβερνών κόμμα! Υποσχέθηκε, μάλιστα, σα να τους κάνει χάρη, πως θα αποζημιωθούν την επόμενη βδομάδα.

Οι σταδιακές επαναπροσλήψεις, που υποσχέθηκε, δήλωσε πως θα γίνουν με προτεραιότητα τα «κοινωνικά κριτήρια» και προσπάθησε να βάλει στο παιχνίδι του και τα σωματεία, από τα οποία ζήτησε λίστα με προτεινόμενους! «Απαιτούμε να επαναπροσληφθούν όλοι, τι σημαίνει κοινωνικά κριτήρια, το δικαίωμα στην εργασία είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Θα αγωνιστούμε μέχρι την τελική δικαίωση, με την κλιμάκωση και τη μαζικοποίηση του αγώνα μας θα συνεχίσουμε να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν», δήλωσε ο Γιάννης Παπαπαναής, πρόεδρος των εργαζομένων στο Δήμο. «Ο δήμαρχος θέλει να αποφύγει τις ευθύνες και να ανακόψει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων», σημείωσε.

Είναι γνωστό πως στο Δήμο Ανω Λιοσίων λειτουργεί ένας άθλιος ρουσφετολογικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ που εκμεταλλεύεται τους εργαζομένους μέσω των συμβάσεων με ημερομηνία λήξης. Αυτό κάνει και τώρα η διοίκηση, υποσχόμενη επαναπροσλήψεις, κρατώντας «δεμένους» σε προεκλογική ομηρία τους απολυμένους.

«Δε θα πάμε στο σπίτι μας, όπως θέλει ο δήμαρχος, θα μείνουμε να το παλέψουμε και θα νικήσουμε», τόνισε στο «Ρ» ο Γιώργος Καψής, γραμματέας της ΚΟΒ του ΚΚΕ των εργατών του Δήμου Ανω Λιοσίων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΗ
Μαζική η συμμετοχή στην απεργία

Εμπαιγμός από την κυβέρνηση. Ο αρμόδιος υπουργός δήλωνε ότι παίρνει υπόψη τα αιτήματα των εργαζομένων και αμέσως μετά κατέθεσε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο χωρίς καμία μεταβολή!

Με σημαντική συμμετοχή των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε η χτεσινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στη ΔΕΗ. Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις εκτιμούν ότι η χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση έδειξε πως οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν την αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει στους ίδιους, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ συναίνεσε ή ακόμα και πρωτοστάτησε για να ανοίξει ο δρόμος για την απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας.

Η συμβολή των ταξικών δυνάμεων στην κατεύθυνση αντιμετώπισης αυτής της πολιτικής ήταν σημαντική. Ανέδειξαν το ζήτημα του αγώνα των εργαζομένων ως μοναδική διέξοδο ενάντια σε αυτήν την πολιτική. Οπως σημείωναν χτες στελέχη του ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ από εδώ και μπρος οι εργαζόμενοι πρέπει με πιο μαχητικό τρόπο να αναδείξουν την αντίθεση και να οργανώσουν την αντίσταση σε αυτήν την πολιτική, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να μην επιτρέψουν να εγκλωβιστεί η αγωνιστικότητά τους στα παιχνίδια της κυβερνητικής πολιτικής.

Στο μεταξύ σε ρεσιτάλ υποκρισίας εξελίχθηκε η συνάντηση του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ με τον υπουργό Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλο. Οι εργαζόμενοι, αντιμετώπισαν τον ωμό εμπαιγμό του υπουργού, ο οποίος τους δήλωσε ότι θα τροποποιήσει ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, και λίγη ώρα αργότερα, το κατέθεσε αυτούσιο στη Βουλή! Διαβεβαίωσε ότι η ΔΕΗ θα έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για την κατασκευή νέων μονάδων, εφόσον όμως, εγκατασταθούν τα πρώτα 900 ιδιωτικά μεγαβάτ, δηλαδή να κατασκευαστούν τρεις ιδιωτικές μονάδες. Ξεκαθάρισε ότι τα χειρότερα έπονται, αφού τον επόμενο μήνα θα καταθέσει νέο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό και τον Οκτώβρη θα καταθέσει και άλλο, που θα είναι προσαρμοσμένο στην αναθεωρημένη κοινοτική οδηγία και θα περιλαμβάνει το σύνολο του ενεργειακού τομέα.

Στο μεταξύ σήμερα στις 11 το πρωί συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ στο οποίο η ΕΣΚ - ΔΕΗ θα καταθέσει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Σύσκεψη του Συντονιστικού των ΟΤΑ

Σήμερα, στις 6 το απόγευμα πραγματοποιείται, στο δημαρχείο Α. Λιοσίων, η σύσκεψη που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και Συνδικαλιστών, που καλύπτει τους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης του λεκανοπεδίου Αττικής, για να συζητήσουν και να συντονίσουν την πάλη τους ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.

Οπως σημειώνεται στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής, κυβέρνηση και δημοτικές αρχές προχωρούν τούτο το διάστημα σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων, προωθούνται νομοσχέδια για επέκταση της μερικής απασχόλησης σε Δημόσιο και ΟΤΑ, της αξιολόγησης εργαζομένων για μια «αποτελεσματική» Δημόσια Διοίκηση προς όφελος του κεφαλαίου, καθώς επίσης και για επιδείνωση των συνταξιοδοτικών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Παράλληλα, προωθείται με εντατικούς ρυθμούς η ιδιωτικοποίηση τομέων και αρμοδιοτήτων δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΓΜΕ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για την πρόσληψη επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, αλλά και την αναβάθμιση του Ινστιτούτου, είναι οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η διοίκηση των εργαζομένων κατήγγειλε τη συρρίκνωση του Ινστιτούτου, αφού η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μαζικές μετατάξεις εργαζομένων, την έλλειψη χρηματοδότησης και την αδράνεια στην απορρόφηση κονδυλίων, καταστάσεις που προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις και στα εργασιακά ζητήματα του προσωπικού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων, Ν. Παπανικολάου, η μαζική αποχώρηση εργαζομένων από το Ινστιτούτο έχει οδηγήσει σε οριακή κατάσταση το ασφαλιστικό ταμείο, ενώ οι αποδοχές των εργαζομένων βρίσκονται στο ύψος του 40 - 60% χαμηλότερα από τις συναφείς ΔΕΚΟ και τους άλλους ερευνητικούς φορείς. Γι' αυτό απαιτούν την άμεση ρύθμιση του οικονομικού ελλείμματος του ασφαλιστικού ταμείου, την αναμόρφωση του μισθολογίου με ενσωμάτωση στους βασικούς τριών τουλάχιστον ΑΤΑ, που σημαίνει αυξήσεις της τάξης του 20% και την άμεση πρόσληψη επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού και την ανανέωση του εξοπλισμού τους.

«ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ»
Δεν υποκύπτουν στον εκβιασμό και συνεχίζουν

Το δρόμο έξω από τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Μελίτης της ΔΕΗ απέκλεισαν χτες από 6.30 μέχρι τις 10 το πρωί οι 130 εργαζόμενοι της «ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ» στη Φλώρινα, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους. Απάντησαν έτσι και στην προκλητική στάση του ιδιοκτήτη κ. Βαρβούτη που καλεί τους λιγνιτωρύχους, μέσω τρίτων, να επιστρέψουν στη δουλιά, «να βγάλουν κάρβουνο για να πληρωθούν». Οι εργαζόμενοι όμως που εδώ και 19 μήνες έχουν να δουν μεροκάματο, και στην πλειοψηφία τους ζουν με δανεικά, δεν υποκύπτουν στο νέο εκβιασμό.

Παράλληλα κλείνουν τ' αυτιά στα διάφορα σενάρια που «διαρρέονται», προκειμένου να λειτουργήσουν εκτονωτικά και να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση του αγώνα. Σ' αυτή την προσπάθεια εκτιμάται πως εντάσσεται και η «πληροφορία» πως η «Alpha Banκ», στην οποία ο κ. Βαρβούτης είναι υπερχρεωμένος, ενδιαφέρεται να πάρει και να δουλέψει τα δύο ορυχεία σε Βεγόρα και Βεύη.

Στο μεταξύ άρχισε να εκδηλώνεται και επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων μέσα από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Χτες η αστυνομία επιχείρησε να αποτρέψει τους εργαζόμενους να κλείσουν το δρόμο, ενώ «συστάσεις» έκανε στη συνέχεια και ο εισαγγελέας στα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους με νέους αποκλεισμούς από την επόμενη εβδομάδα, απαιτώντας να πληρωθούν άμεσα και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ