Παρασκευή 4 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να κλείσουν τώρα τα δουλεμπορικά

Παρέμβαση για τις εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων, μέσα από τις οποίες λειτουργεί το σύγχρονο δουλεμπόριο. Μία απ' αυτές τις εταιρίες, η πολυεθνική ΜΑΝΠΑΟΥΕΡ, εξασφαλίζει σε ένα χρόνο 11,8 δισ. δολάρια νοικιάζοντας εργάτες

Το διαφημιστικό της MANPOWER τάζει λαγούς με πετραχήλια
Το διαφημιστικό της MANPOWER τάζει λαγούς με πετραχήλια

Πληθαίνουν τα κρούσματα στυγνής εκμετάλλευσης και εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών, που πέφτουν στα δίχτυα των σύγχρονων δουλεμπορικών γραφείων, των επιχειρήσεων ενοικίασης εργαζομένων. Με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο δηλώνει ότι θα πρωτοστατήσει στον αγώνα για να κλείσουν τα δουλεμπορικά γραφεία και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι με το δικό της νομοθετικό πλαίσιο οι δουλέμποροι ξεζουμίζουν τους εργάτες, εξασφαλίζοντας κέρδη για τους εαυτούς τους και φτηνό εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις που τους στέλνουν να εργαστούν.

Στην ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει:

«Το τελευταίο διάστημα τα δουλεμπορικά γραφεία, αξιοποιώντας το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις, επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε πολλές επιχειρήσεις προσφέροντας "φτηνούς εργάτες". Οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι αντικαθιστούν σταθερές θέσεις εργασίας, είναι πάντα στην ανασφάλεια και "βοηθούν" την προκλητική αύξηση των κερδών.

Με αυτή τη μορφή απασχόλησης υπονομεύεται ο θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων και των Ασφαλιστικών Δικαιωμάτων. Χτυπιέται η συλλογική δράση των εργαζομένων. Την πρώτη θέση των δουλεμπορικών γραφείων έχει η MANPOWER, η οποία, έχοντας την έδρα της στις ΗΠΑ και γραφεία σε 61 χώρες, το 2001 τα έσοδά της ανήλθαν σε 11,8 δισ. δολάρια, προερχόμενα από την "προσφορά υπηρεσιών" σε 400.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο μέσα από 3.900 υποκαταστήματά της! Οι εργαζόμενοι που έπεσαν στα νύχια της έχουν μεγάλη εμπειρία από τη δράση της.

Η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με την τακτική τους παραδίνουν ουσιαστικά τους εργαζόμενους στους δουλέμπορους. Το ταξικό κίνημα αντέδρασε και θα οξύνει την πάλη του για σταθερή και πλήρη εργασία με πλήρη δικαιώματα. Καλούμε τα σωματεία να μπουν στην πρώτη γραμμή για να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις και το δικαίωμα στη δουλιά.

Οπως και το αντίστοιχο της «Addeccο» το μόνο που αντιπροσωπεύουν πραγματικά είναι το σύγχρονο πρόσωπο των δουλεμπόρων
Οπως και το αντίστοιχο της «Addeccο» το μόνο που αντιπροσωπεύουν πραγματικά είναι το σύγχρονο πρόσωπο των δουλεμπόρων
Το ΠΑΜΕ θα πρωτοστατήσει στον αγώνα για να κλείσουν τα δουλεμπορικά γραφεία και να σταματήσει η σύγχρονη σκλαβιά που τα γραφεία αυτά επιβάλλουν σε βάρος Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2956/2001 και με την ουσιαστική ανοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ νομιμοποίησε τη δράση των δουλεμπορικών γραφείων, με το επιχείρημα να μπει κάποια «τάξη» σε μια υπαρκτή τάση στην αγορά εργασίας. Στην πραγματικότητα, έκανε πράξη ένα από τα αιτήματα που έθεταν οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Ετσι ενώ αρχικά η «παράνομη» αλλά ατιμώρητη αυτή δραστηριότητα περιοριζόταν στον τομέα των υπηρεσιών (συνεργεία καθαρισμού, εταιρίες σεκιούριτι, τεχνικής υποστήριξης), σιγά σιγά και με τη νομιμοποίησή τους οι επιχειρήσεις άρχισαν να απευθύνονται στις εταιρίες ενοικίασης για να καλύπτουν μέρος των παραγωγικών εργασιών τους. Τα τηλεφωνικά τους κέντρα, θέσεις γραμματειακής υποστήριξης, εργάτες διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και τεχνικοί ήταν το επόμενο βήμα. Μάλιστα, πρωτεργάτες του σύγχρονου σκλαβοπάζαρου και καλύτεροι πελάτες για τις εταιρίες ενοικίασης ήταν οι ΔΕΚΟ..!

Η εταιρία «Manpower», που εμφανίζει τα τεράστια αυτά κέρδη και έχει αναπτύξει σημαντική δράση και στη χώρα μας, διαθέτει προς ενοικίαση περί τα 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους ανά τον κόσμο. Επίσης, στη χώρα μας δραστηριοποιούνται εταιρίες όπως οι «Addecco», «Select ΑΕ», «Job Centers Hellas», «Stedima DMC SA» κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ