Παρασκευή 4 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τους εκμεταλλεύονται για λίγα... ψίχουλα

Από τη συζήτηση με τους μετανάστες στην Οινόη
Από τη συζήτηση με τους μετανάστες στην Οινόη
«Δουλεύω όλο το μήνα και μου κολλάνε 5 ένσημα». «Είμαι οικοδόμος, πρέπει να δουλεύω 7 ώρες, με κρατάνε 8,5 ώρες και με πληρώνουν λιγότερες». «Είμαστε μακριά από την οικογένειά μας, που βρίσκεται στην Αλβανία, πότε θα μπορέσουμε να τη δούμε;». «Θέλω δουλιά να ζήσω και μόρφωση για τα παιδιά μου. Πότε θα τα αποκτήσουμε;».

Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσαν οικονομικοί μετανάστες από την Αλβανία, την Ινδία και το Πακιστάν, που πήραν μέρος στη συζήτηση που διοργάνωσε προχτές το βράδυ η Τοπική Γραμματεία Βοιωτίας του ΠΑΜΕ στην Οινόη Σχηματαρίου. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Θοδωρής Κούτρας, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ και ο Ηλίας Κατσιούλας, μέλος της Τοπικής Γραμματείας Βοιωτίας του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του ΕΚ Θήβας, ενώ παρέμβαση έκανε ο Σπύρος Μαζαράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Βοιωτίας, κάνοντας σαφή την ανάγκη ενωτικής και συντονισμένης δράσης Ελλήνων και ξένων εργαζομένων.

Στην περιοχή του Νομού Βοιωτίας ζουν αυτή τη στιγμή πάνω από 15.000 οικονομικοί μετανάστες, κυρίως προερχόμενοι από Αλβανία, Ινδία και Πακιστάν, που απασχολούνται στη βιομηχανία της περιοχής και σε γεωργικές δουλιές. Μέχρι και προχτές είχαν υποβάλει τα χαρτιά τους για άδεια παραμονής περίπου οι 5.500.

Ο Θ. Κούτρας, αφού εξήγησε τους λόγους αναγκαιότητας ίδρυσης του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι «για μας η σύνδεση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με τους μετανάστες είναι αναπόφευκτη και φυσιολογική. Γιατί τα προβλήματα είναι κοινά, η αγωνία για τη δουλιά, για το ψωμί της οικογένειας είναι ίδια. Η επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις και η προσπάθεια να μας τα αφαιρέσουν προέρχεται από τον ίδιο αντίπαλο. Κοινός επομένως πρέπει να είναι και ο αγώνας μας για να τον αντιμετωπίσουμε και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας. Για το ΠΑΜΕ δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους ντόπιους και ξένους εργάτες, είμαστε ίδιοι, είμαστε κομμάτια της ίδιας τάξης, της εργατικής».

Η πρωτοβουλία της Τοπικής Γραμματείας Βοιωτίας του ΠΑΜΕ βρήκε την ανταπόκριση των οικονομικών μεταναστών στην περιοχή Σχηματαρίου, αφού η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που στηρίζεται από τη ΝΔ και το ΣΥΝ, πλήττει τα δικαιώματα και εντείνει την εκμετάλλευση των μεταναστών, όσο και των Ελλήνων συναδέλφων τους, είτε στη φάμπρικα, είτε στο γιαπί, είτε στο χωράφι.

Ο διάλογος που αναπτύχθηκε, οι απανωτές ερωτήσεις από την πλευρά των μεταναστών, ανέδειξαν τα ζητήματα της ρατσιστικής αντιμετώπισης, της ανεργίας και, ιδιαίτερα, της εκμετάλλευσης των οικονομικών μεταναστών από τους εργοδότες. Στις παρεμβάσεις τους οι οικονομικοί μετανάστες έθιξαν τα συνολικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, μεταξύ αυτών και τη δυσκολία στη μόρφωση ή για το θέμα της εκμάθησης της γλώσσας. Επίσης, έντονο υπήρξε το ενδιαφέρον τους για συλλογική έκφραση και διεκδίκηση, μέσα από τα συνδικάτα.

Οπως τόνισε, ο Θ. Κούτρας, άλλος δρόμος από αυτόν του αγώνα δεν υπάρχει. «Μαζί θα παλέψουμε για τη νομιμοποίηση των μεταναστών, για ίσα δικαιώματα στο μεροκάματο και την ασφάλιση, για σεβασμό στα δημοκρατικά δικαιώματα ενάντια στις επιχειρήσεις - σκούπα, συλλήψεις και απελάσεις, για καλύτερες συνθήκες υγιεινής και προστασίας της ζωής μας από τα εργατικά ατυχήματα, για δικαιώματα στην υγεία χωρίς φακελώματα και χαφιεδισμό, για παιδεία και μόρφωση των παιδιών μας χωρίς διακρίσεις, τη διατήρηση της γλώσσας, του πολιτισμού, τα ήθη και έθιμα του κάθε εργαζόμενου», είπε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σαν ένας άνθρωπος να αγωνιστούμε για το σήμερα και το αύριο (2021-04-08 00:00:00.0)
Οργή για το νέο έγκλημα σε βάρος εργάτη (2011-01-29 00:00:00.0)
Ντόπιοι και αλλοδαποί σε κοινό μέτωπο πάλης (2003-07-04 00:00:00.0)
Διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους (2003-03-27 00:00:00.0)
Προειδοποιούν αγωνιστικά (1998-11-18 00:00:00.0)
Τελευταίο μεροκάματο (1998-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ