Παρασκευή 4 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σταγόνα ικανοποίησης

Ως σταγόνα ικανοποίησης μέσα στον ωκεανό των μεγάλων αναγκών για περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΙΚΑ μοιάζει η ικανοποίηση που καταγράφτηκε σε έρευνα για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα εξωτερικά ιατρεία του 3ου Νοσοκομείου (Βραχείας Νοσηλείας) και του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» του Ιδρύματος. Την έρευνα διενήργησε το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και έγινε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Δείκτη Ικανοποίησης Πελατών και Κοινού (EPSI Rating). Με μια κλίμακα 100 έδειξε ικανοποίηση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες 79,41 στο 3ο Νοσοκομείο και 74,5 για το Ογκολογικό Νοσοκομείο. Το δείγμα ήταν 500 ασφαλισμένοι που επισκέφτηκαν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων τους τελευταίους μήνες. (Με την ίδια μέθοδο καταγράφτηκε ικανοποίηση 60,1 των εργοδοτών από την εφαρμογή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης).

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν χτες σε εκδήλωση και η πρώτη παρατήρηση είναι ότι το ΙΟΒΕ -το ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών- αντιμετώπισε τον ασθενή «ως πελάτη» και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών «ως προϊόν» και έγινε στη λογική της ανταγωνιστικότητας των υπηρεσιών. Υπό ένα τέτοιο πρίσμα αναιρείται ο χαρακτήρας της υγείας ως κοινωνικού αγαθού που αποτελεί υποχρέωση του κράτους.

Στο 3ο θεραπευτήριο, μετά την ανακαίνιση, υπάρχουν θετικοί δείκτες για περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν: Τα συγκριτικά στοιχεία μεταξύ δύο πενταμήνων του 2001 και του 2003 έχουν ως εξής: Οι χειρουργικές επεμβάσεις αυξήθηκαν από 427 σε 813 (αύξηση 80%), οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία αυξήθηκαν από 11.670 σε 15.500 (+40%) και οι εισαγωγές από 530 σε 667 (+20%).

Το ογκολογικό νοσοκομείο ουσιαστικά άρχισε να λειτουργεί από τον περασμένο Μάρτη και αν κάποιος φτάσει ως εκεί χειρουργείται μέσα σε 10-12 μέρες. Ομως υπάρχει ουρά σε εξετάσεις. Για μαστογραφία το ραντεβού δίνεται για το Νοέμβρη και για σπινθηρογράφημα τον Οχτώβρη.

Το 3ο Θεραπευτήριο με 44 κλίνες και το Ογκολογικό Νοσοκομείο με 52 κλίνες είναι τα δυο από τα πέντε νοσοκομεία του ΙΚΑ και επίσης δυο από τις 364 -συνολικά- μονάδες υγείας του Ιδρύματος.

Και εκεί, σε αυτές τις μονάδες του ΙΚΑ -παρά την εξάντληση του προσωπικού- όπως και στις άλλες μονάδες του ΕΣΥ τα λαϊκά στρώματα -μεταξύ των οποίων και τα 5,5 εκατομμύρια άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι του ΙΚΑ- υφίστανται τον ευτελισμό της ουράς και εκφράζουν, συχνά πυκνά, την οργή και αγανάκτηση...


Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ