Παρασκευή 4 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντεργατική απόφαση από τη Νομαρχία

Αποφάσισαν στα μουλωχτά παράταση του ωραρίου το Σάββατο

Τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μέχρι και τις 8 το βράδυ κάθε Σάββατο για την καλοκαιρινή περίοδο, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης φέρνοντας το θέμα στη συνεδρίαση εκτός ημερήσιας διάταξης. «Σαν τους κλέφτες τη δουλιά την έκαναν στα μουλωχτά», καταγγέλλει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας επίσης πως η απόφαση πάρθηκε παρά την αντίθεση των εργαζομένων και των εργοδοτικών φορέων, αλλά και κατά παράβαση της κοινής υπουργικής απόφασης (1162/97) που ορίζει ξεκάθαρα πως ο χρόνος λήξης λειτουργίας των καταστημάτων για το Σάββατο, χειμώνα και καλοκαίρι, είναι στις 6 μ.μ.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης εκτιμά πως η απόφαση εντάσσεται μέσα στο γενικότερο κλίμα που διαμορφώνεται για το ωράριο και δηλώνει πως οι εργαζόμενοι του κλάδου θα αγωνιστούν κόντρα στην ασυδοσία του κεφαλαίου και στους υποστηρικτές του. Είναι καθαρό για τους εμποροϋπαλλήλους πως για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ανοίγει το θέμα του ωραρίου και η ΝΔ μέσω του νομάρχη Π. Ψωμιάδη, παρέχει απλόχερη στήριξη.

«ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμπολιτεύονται υπέρ των πολυεθνικών», καταγγέλλει ο γραμματέας της Ενωσης, Α. Χανίδης, απαντώντας και στις δικαιολογίες που προβάλλονται για να περάσει στα μαλακά η διεύρυνση του ωραρίου. Πως δηλαδή η συγκεκριμένη απόφαση δε θίγει τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων στα καταστήματα, γιατί τις 2 επιπλέον ώρες θα τα λειτουργούν μόνοι τους οι εργοδότες, καθώς επίσης πως αφορά μόνο τις περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος.

Πρόκειται για επικίνδυνο εμπαιγμό αφού μόνο στην περιοχή της Περαίας ήδη λειτουργούν 6 μεγάλα πολυκαταστήματα (3 του «Μασούτη», 1 LIDL, 1 «Ντία» και 1 του «Αρβανιτίδη». Εξάλλου, πρόσφατα ο νομάρχης ζήτησε το χαρακτηρισμό σχεδόν ολόκληρου του νομού Θεσσαλονίκης ως τουριστικής περιοχής.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτή η απόφαση θα ανοίξει τους «ασκούς του Αιόλου» και κυρίως την όρεξη των μεγαλοεργοδοτών. Γι' αυτό δηλώνουν πως θα μπουν μπροστά στον αγώνα για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Δε θα επιτρέψουν διεύρυνση του ωραρίου, κανένα λεπτό παραπάνω χρόνο εκμετάλλευσης στο ήδη αρκετό χρόνο που τους εκμεταλλεύονται οι εργοδότες με τη στήριξη κυβέρνησης και τοπικών «αρχόντων».

Μάλιστα η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, προτίθεται να προσφύγει στην αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διεκδικώντας την ακύρωση της απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα, στη διάρκεια συνεδρίασης του ΔΣ του σωματείου, αναμένεται να αποφασιστούν και αγωνιστικές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ