ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στον τομέα Υγείας

Χαρακτηρίζεται από αστικές πηγές ως ένα από τα πλέον πολυδάπανα συστήματα περίθαλψης στον κόσμο. Καιρός λοιπόν να πέσουν άγριες περικοπές και μάλιστα σε αγαστή συνεργασία των σοσιαλδημοκρατών, που βρίσκονται στην κυβέρνηση, με τους χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Για τη Γερμανία ο λόγος, στην οποία πρόσφατα έγινε συμφωνία ανάμεσα στα δύο κόμματα για τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα περίθαλψης.

Οι προτάσεις της συμφωνίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνεταίρων, αποτελούν το ελάχιστο που χρειάζεται για να αρχίσουν να αντιμετωπίζονται το κόστος και οι ανεπάρκειες ενός συστήματος περίθαλψης. Φαίνεται πως η Γερμανία ξηλώνει συνεχώς κατακτήσεις των εργαζομένων στην κοινωνική πολιτική και σ' αυτό το ζήτημα η συμφωνία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης αποκαλύπτει τη στρατηγική σύμπλευση των κομμάτων των μονοπωλίων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα δημόσια ελλείμματα. Η Γερμανία είναι μια από τις χώρες που τείνει να ξεπερνά το όριο του 3% με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η ουσία είναι ότι πρόκειται για αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις σε βάρος των εργαζομένων και άρα προς διευκόλυνση αντιμετώπισης των συνεπειών της ύφεσης της οικονομίας.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, που πέρασε ανάλογες τέτοιες μεταρρυθμίσεις από το συνέδριο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος με ελάχιστες αντιρρήσεις, παρουσίασε το Μάρτη το πακέτο μέτρων με τίτλο «Ατζέντα 2010», στο οποίο πακέτο περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις για την περίθαλψη. Αλλά η συναίνεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης το έκανε πλέον αρκετά γνωστό.

Οι προτάσεις, με τις οποίες στόχος είναι και η εξοικονόμηση 23,1 δισ. ευρώ έως το 2007, αποτελούν σημαντικό βήμα προς ένα σύστημα περισσότερο εξορθολογισμένων δαπανών, θα συμβάλουν στο να μειωθεί το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος εργασίας, δαπάνες όπως η κάλυψη των υπηρεσιών περίθαλψης, η σύνταξη και τα επιδόματα ανεργίας, δηλαδή μέτρα για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, γιατί το υψηλό αυτό «κόστος» αποτρέπει τις εταιρίες να προσλαμβάνουν εργαζόμενους. Και η Γερμανία έχει καταγεγραμμένη ανεργία πάνω από 4,6 εκατ. άτομα, ενώ συνολικά ίσως φτάνει και 8 εκατ. Οι εισφορές για την περίθαλψη φτάνουν στο 14,3% των μεικτών αποδοχών και καταβάλλονται από κοινού από εργαζόμενους και εργοδότες. Οι αλλαγές στόχο έχουν να περιορίσουν το ποσοστό στο 13% και να μειώσουν την εργοδοτική εισφορά.

Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα μέσα στην επόμενη διετία. Η υπουργός Υγείας, Ούλα Σμιντ, αναγκάστηκε να αποσύρει ορισμένες προτάσεις για μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να επιτευχθεί η συναίνεση με την αντιπολίτευση. Αυτές θα έδιναν τη δυνατότητα στα 350 ασφαλιστικά ταμεία στον κλάδο της Υγείας να διαπραγματεύονται συνεργαζόμενα μεταξύ τους και απευθείας με τους γιατρούς αντί του ισχύοντος με τον ιατρικό σύλλογο. Σύμφωνα μ' αυτό το σχέδιο, το βάρος θα το επωμίζονταν όχι οι γιατροί ή οι φαρμακοβιομηχανίες αλλά οι ασθενείς και οι μισθωτοί. Εντούτοις, η συμφωνία διασφαλίζει ότι οι αλλαγές θα γίνουν αποδεκτές από την Ανω Βουλή, την οποία ελέγχει η αντιπολίτευση και πέραν αυτού ενδεχομένως να δημιουργήσει μία μη αναστρέψιμη κατάσταση όσον αφορά στις αλλαγές. Σειρά επίσης παίρνουν οι αντεργατικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στην πολιτική των επιδομάτων, που εμπεριέχονται στην Ατζέντα 2010. Η ύφεση φέρνει ανεργία. Η αντιμετώπιση της ανεργίας προϋποθέτει θέσεις εργασίας. Τα μονοπώλια απαιτούν φτήναιμα του εργάτη. Αλλά ο φτηνός εργάτης είναι εξαθλιωμένος εργάτης και συμβάλλει στη μείωση της ζήτησης. Να λοιπόν που αυτά τα μέτρα συμπιέζουν το επίπεδο ζωής των εργαζομένων προς τα κάτω, αλλά δυσκολεύουν και την ανάκαμψη. Είπαμε, αυτές είναι οι αντιφάσεις του καπιταλισμού, που μπορούν να εξαφανιστούν μόνο με την εξαφάνισή του. Αυτή την αναγκαιότητα προβάλλουν.


Στέφανος ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Ποιος πληρώνει τα ... σπασμένα τους;

Δημοσκόπηση της εφημερίδας «Welt am Sonntag» στη Γερμανία σημειώνει ότι το 52% των Γερμανών δεν εμπιστεύεται πλέον τις ασφαλιστικές εταιρίες σε ασφάλειες ζωής. Στο σύνολό του, ο κλάδος παραμένει εξασθενημένος από τη μείωση των κεφαλαίων του, λόγω πτώσης των αγορών μετοχών στη διάρκεια του περασμένου έτους και στις αρχές του 2003. Η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία της Γερμανίας, η «Allianz», ανακοίνωσε: «Εχουμε αλλάξει τα συστήματά μας και έχουμε αναθέσει σε διευθυντικά στελέχη την ευθύνη για τα θέματα ανταγωνισμού». Σε ό,τι αφορά στην «Gerling», την επόμενη μεγάλη ασφαλιστική μετά την «Allianz», η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί χείριστη. Ο όμιλος, που αγωνίζεται να επιβιώσει τους τελευταίους μήνες, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πελάτες του από τη βιομηχανία, προκειμένου να εξασφαλίσει νέα κεφάλαια. Μέχρι στιγμής, έχει ακουστεί ότι υπήρξαν δεσμεύσεις για περισσότερα από 75 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, η εταιρία πιστοληπτικής αξιολόγησης «Standard & Poor's» αποφεύγει να προχωρήσει στην ενδεχόμενη αναβάθμιση των ομολόγων της «Gerling» από ΒΒ+ σε ΒΒΒ-, αναβάθμιση που θα σταθεί καθοριστική για να μπορέσει η εταιρία να ανανεώσει επιτυχώς την πολιτική της, μέχρις ότου καταληχτούν δεσμευτικές συμφωνίες για τη χορήγηση κεφαλαίων.

Μείωση κατά 12% των καθαρών κερδών στο πρώτο εξάμηνο λόγω της μείωσης της ζήτησης, ιδιαίτερα στη γαλλική αγορά αυτοκινήτου, ανακοίνωσε πρόσφατα η υπ' αριθμόν δύο ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία «PSA Peugeot Citroen». Παράλληλα, αναθεώρησε προς τα κάτω το στόχο που είχε θέσει ως προς τα περιθώρια κέρδους μέσα στο 2003. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 869 εκατομμύρια ευρώ, ενώ προβλέπονταν κέρδη ύψους 895 εκατομμυρίων ευρώ. Τα περιθώρια κέρδους στη μονάδα αυτοκινήτων συρρικνώθηκαν σε 3,7% από 5,2%, ενώ σε επίπεδο ομίλου μειώθηκαν σε 4,6% από 5,6%.

Καταποντίστηκαν τα κέρδη της «Sony» στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους κατά 98% σε ετήσια βάση, καθώς δέχτηκαν πλήγμα από τη «βουτιά» που σημείωσαν οι πωλήσεις τηλεοράσεων με οθόνες Trinitron και τη μειωμένη ζήτηση για τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών PlayStation 2. Η αύξηση της κερδοφορίας των δραστηριοτήτων στον τομέα ασφαλειών ζωής δε στάθηκε ικανή να εξισορροπήσει την έλλειψη μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών, όπως η ταινία «Spider - Man» πέρυσι, καθώς και τη μείωση των πωλήσεων προσωπικών υπολογιστών «Vaio» και στερεοφωνικών ηχοσυστημάτων.

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 1,12 δισεκατομμύρια γιεν (9,43 εκατομμύρια δολάρια), έναντι κερδών ύψους 57,18 δισεκατομμυρίων γιεν στο πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους χρήσης. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 6,9%.

Τα περιθώρια κέρδους της κορυφαίας παγκοσμίως εταιρίας ηλεκτρονικών συρρικνώνονται, καθώς η «Sony» αντιμετωπίζει τον ισχυρό ανταγωνισμό στις τιμές από κατασκευαστές στην Κίνα και τη Νότια Κορέα, όπως η «Samsung Electronics».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ