ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΙΙΑ
Εβαλαν πλώρη για ανεξέλεγκτη μείωση πληρωμάτων

Στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης, τοποθέτησαν οι ...«κοινωνικοί εταίροι» το δικαίωμα στη δουλιά των χιλιάδων ναυτεργατών των ακτοπλοϊκών πλοίων και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Χτες, εκπρόσωποι του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των εφοπλιστικών Ενώσεων Ακτοπλόων και Τουριστικών, μαζί με τα «τσιράκια» τους στη διοίκηση της ΠΝΟ και συγκεκριμένα τους συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΑΠ, «εγκαινίασαν» ένα άθλιο παζάρι για το πετσόκομμα των θέσεων εργασίας από τα ακτοπλοϊκά πλοία! Οι ...«κοινωνικοί εταίροι» μετά από απαίτηση των τριών ακτοπλοϊκών εταιρικών μεγαθηρίων που λυμαίνονται τις ελληνικές θάλασσες, των Επιχειρήσεων Αττικής, των Μινωικών Γραμμών και της ΑΝΕΚ, «έβαλαν κάτω» το Προεδρικό Διάταγμα 177/74 που καθορίζει τις οργανικές συνθέσεις (δηλαδή τον αριθμό του πληρώματος) των ακτοπλοϊκών πλοίων, με σκοπό να το φέρουν στα μέτρα και τα σταθμά που αξιώνει το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Οσο γι' αυτές τις αξιώσεις οι ακτοπλόοι εφοπλιστές είναι ξεκάθαροι. Απαιτούν ευθαρσώς, και στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», ο νόμος να καθορίζει πλέον μόνο τον αριθμό του «safe manning», σε ελληνική μετάφραση του «πληρώματος ασφαλείας»! Δηλαδή, μιλάμε για 5 με 10 ναυτεργάτες! Από εκεί και πέρα ο εφοπλιστής θα καθορίζει, αν και πόσους ακόμα ναυτεργάτες χρειάζεται! Η ικανοποίηση αυτής της εφοπλιστικής αξίωσης δεν τινάζει στον αέρα μόνο τις θέσεις εργασίας. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ακτοπλοϊκός στόλος είναι γερασμένος και τα ακτοπλοϊκά πλοία στην πλειοψηφία τους είναι υποσυντήρητα, τότε είναι επιπλέον βέβαιο και μάλιστα με μαθηματική ακρίβεια ότι έρχονται ναυάγια!

Μάλιστα, τα όσα προετοιμάζονται σε βάρος του δικαιώματος της δουλιάς των ναυτεργατών των ακτοπλοϊκών πλοίων, αλλά και σε βάρος της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, έχουν ήδη αρχίσει να βρίσκουν εφαρμογή με τις αυθαίρετες αποφάσεις, που εκδίδει το ΥΕΝ για τη δρομολόγηση ακτοπλοϊκών πλοίων με ειδική - μειωμένη σύνθεση.

ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ έχουν καταδικάσει από την πρώτη στιγμή την ...«τριμερή συνεργασία» και με ανακοινώσεις τους έχουν αποκαλύψει στους ναυτεργάτες τι τους περιμένει. Με χτεσινό τους δε έγγραφο προς το νέο υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδη και την ΠΝΟ επισημαίνουν ότι οι σημερινές δραματικές εξελίξεις σε βάρος της ακτοπλοΐας και των ναυτεργατών είναι ορισμένα από τα αποτελέσματα του διαλυτικού κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρση του καμποτάζ, ο οποίος προσαρμόστηκε στην ελληνική νομοθεσία με το νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - το οποίο παρά τις μικροδιαφωνίες επικρότησε και η ΝΔ - 2932/2001 περί «απελευθέρωσης» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Τα δύο σωματεία επισημαίνουν το δυνατό χτύπημα σε βάρος συνολικά των ναυτεργατικών εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και της ανθρώπινης ασφάλειας στα πλοία, απαιτούν από την ΠΝΟ να αποχωρήσει από τον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης, να οργανωθεί η πάλη των ναυτεργατών με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, για να επιβάλουμε τις προτάσεις που έχουν διαμορφώσει οι ίδιοι οι ναυτεργάτες και αφορούν την κατάργηση των ειδικών συνθέσεων, αύξηση του αριθμού των οργανικών συνθέσεων, οι οποίες να καθορίζονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες του πλοίου, εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ουσιαστικούς ελέγχους και άλλα.

«ΦΛΩΡΙΝΑ - ΧΩΝΑΙΟΣ»
Συμβολική κατάληψη χτες και συνεχίζουν

Motion Team

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι 130 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Φλώρινα - Χωναίος», οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για 11 μήνες, ενώ από την πλευρά της η εργοδοσία συνεχίζει να τηρεί σιγήν ιχθύος για τις προθέσεις της σχετικά με το μέλλον της επιχείρησης. Χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της εταιρίας στην οδό Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, κίνηση που θα επαναλάβουν και σήμερα. Από την Παρασκευή προγραμματίζουν καθημερινή κατάληψη της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου, από τις 8.30 έως τις 9.30, στο ύψος του Γαλαρινού, όπου βρίσκεται και το εργοστάσιο. Τη Δευτέρα, εξάλλου, το Σωματείο Εργαζομένων θα προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα, τα οποία για κάθε εργαζόμενο υπολογίζονται από 10 έως 20 χιλιάδες ευρώ.

Κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις και στα συνθήματα των εργαζομένων έξω από τα γραφεία της εταιρίας ήταν οι επενδύσεις του ιδιοκτήτη της επιχείρησης στη Βουλγαρία. Ο επιχειρηματίας επικαλείται «έλλειψη ρευστού» για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που το εργοστάσιο στη Σόφια δουλεύει ακατάπαυστα από το 1992, ενώ μόλις πριν πέντε χρόνια ο μεγαλοεπιχειρηματίας προχώρησε σε νέα επένδυση, αναβαθμίζοντάς το σε σύγχρονη βιομηχανική μονάδα. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι η τακτική της εργοδοσίας στοχεύει στο μαρασμό της παραγωγικής διαδικασίας στο εργοστάσιο του Γαλαρινού και το οριστικό του κλείσιμο. Στο πλευρό τους, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Θ. Κυριακίδη, γραμματέα του ΕΚΘ.

Νεκρός εργάτης από ηλεκτροπληξία

Στον αγώνα για το μεροκάματο βρήκε το θάνατο από ηλεκτροπληξία ένας ακόμα εργάτης από τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον 50χρονο Συμεωνίδη Κώστα, ο οποίος είχε προσληφθεί στην επιχείρηση ιατρικών ειδών «Ιπποκράτης» στη Σίνδο, ως λογιστής, εργάζονταν όμως στον τομέα της παραγωγής, κάνοντας μάλιστα και ηλεκτρολογικές εργασίες. Το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα συνέβη στις 23 Ιούνη όταν ο 50χρονος ήρθε σε επαφή ταυτόχρονα με δύο μηχανές του εργοστασίου που παρουσίαζαν διαρροή ρεύματος λόγω της μη γείωσής τους, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί από το ρεύμα και να βρει ακαριαίο θάνατο.

ΔΕΗ
Υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία

Με σημαντικά τα ποσοστά συμμετοχής στη χτεσινή πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας, συνεχίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ για δεύτερη μέρα την απεργιακή τους κινητοποίηση. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ αντιτίθενται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και στο χτύπημα βασικών εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» τονίζει ότι είναι ανάγκη οι αγώνες να έχουν συνέχεια και συγκεκριμένο περιεχόμενο, να συντονίζονται με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, αλλά και να ακουμπάνε στον ελληνικό λαό. Καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ που στηρίζει η ΝΔ, να ενισχύσουν το μέτωπο των ταξικών δυνάμεων, που όλο το προηγούμενο διάστημα στάθηκαν στην πρώτη γραμμή της πάλης για την απόκρουση αυτής της πολιτικής, να στηρίξουν το ΠΑΜΕ.

Στο μεταξύ χτες, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας και λόγω της υψηλής συμμετοχής των εργαζομένων σε αυτή, σταμάτησε η λειτουργία της μονάδας 4 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδος ισχύος 300 MW και η μονάδα 1 του ΑΗΣ Μεγαλουπόλεως ισχύος 125 MW. Γενικότερα εξαιτίας της απεργίας η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά περίπου 10%.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση σήμερα για το ωράριο

Αγωνιστικά απαντούν σήμερα οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματοβιοτέχνες στην προσπάθεια απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων που για τη Θεσσαλονίκη φαίνεται πως σχεδιάζεται να μπει σε εφαρμογή με την απόφαση της Νομαρχίας να διευρύνει το ωράριο λειτουργίας κατά 2 ώρες το Σάββατο. Στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Δημαρχείου θα γίνει η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει μαζική εξόρμηση - πικετοφορία στους δρόμους της πόλης.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση. Να αντισταθούν στην πολιτική απελευθέρωσης του ωραρίου που σχεδιάζεται για να δώσει νέα προνόμια στις πολυεθνικές και τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Παράλληλα να δώσουν απάντηση στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Στο πλευρό τους βρίσκεται το ΠΑΜΕ που καλεί όλους τους εργαζόμενους της πόλης να αντισταθούν στα σχέδια κυβέρνησης, μεγαλεμπόρων, ΕΕ και ΝΔ. Να απαντήσουν μαχητικά μαζί με τους μικρούς εμπόρους, βιοτέχνες, επαγγελματίες που βλέπουν τα μαγαζιά τους να κλείνουν. Και αυτό το κάλεσμα βρίσκει απήχηση στους ΕΒΕ που στην πλειοψηφία τους ως αυτοαπασχολούμενοι πλήττονται άμεσα.

Θυμίζουμε ότι τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μέχρι και τις 8 το βράδυ κάθε Σάββατο για την καλοκαιρινή περίοδο, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, παρά την αντίθεση των εργαζομένων και των εργοδοτικών φορέων, με πρόσχημα τις ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου για τις τουριστικές περιοχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ