ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούλη 2003
Σελ. /32
Δεν έχει τέλος...

Γρηγοριάδης Κώστας

Εχουν μετατρέψει τα λαϊκά δικαιώματα σε αντικείμενα ρουσφετιού και αισχρής αγοραπωλησίας, εκμεταλλευόμενοι προκλητικότατα τα προβλήματα, που οι ίδιοι δημιουργούν με την πολιτική τους. Εχουν υποβαθμίσει την εργασία - αυτήν που εξανθρώπισε το είδος μας - σε ...απασχόληση και τον εργάτη σε ...απασχολήσιμο. Καθιέρωσαν ακόμη και την ...ενοικίαση εργαζομένων, το σύγχρονο δουλεμπόριο. Πήραν τη σκυτάλη της «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» από την κυβέρνηση της ΝΔ (1990 - '93) και μετέτρεψαν ακόμη και την ασφάλιση των εργαζομένων σε ανασφάλεια και εφιάλτη για το μέλλον και τα γηρατειά τους.

Υποβάθμισαν και υποβαθμίζουν συνεχώς και περισσότερο την Παιδεία, συνδέοντας το ρόλο της και την εκπαιδευτική διαδικασία με την «αγορά εργασίας». Κάνοντας τα δημόσια σχολεία εξεταστήρια παραγωγής ευπροσάρμοστων «αντικειμένων» προς εκμετάλλευση και όχι διαμόρφωσης ανθρώπινων προσωπικοτήτων, με μόρφωση, αξίες και ιδανικά.

Μετέτρεψαν και μετατρέπουν συνεχώς και περισσότερο το αναφαίρετο δικαίωμα στην Υγεία σ' ένα κοινό εμπόρευμα, το οποίο πωλείται και αγοράζεται, είτε επισήμως είτε ανεπισήμως κι αλίμονο σ' όποιον δεν αντέχει η τσέπη του.

Εχουν αναγορεύσει τους νόμους της αγοραίας ζούγκλας και τα «ιδιωτικοοικονομικά» κριτήρια - με άλλα λόγια, την άγρια εκμετάλλευση και τον απάνθρωπο ανταγωνισμό, το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, το «άρπαξε να φας και κλέψε να 'χεις», κλπ., κλπ. - σε σύστημα ...αξιών της κοινωνίας.

Και όχι μόνον αυτά...

... ο κατήφορος του ΠΑΣΟΚ

Εχουν μετατρέψει τους μικρομεσαίους αγρότες σε «ιδανικούς αυτόχειρες», μαθαίνοντάς τους στην αρχή να θεωρούν επιτυχία και σκοπό της ζωής τους την ανεύρεση μιας θέσης στις χωματερές για τους κόπους τους, ενώ σήμερα τους βάζουν μπροστά «στις προκλήσεις του ευρωπαϊκού και διεθνούς ανταγωνισμού».

Εχουν παραδώσει τον πολιτισμό και ό,τι αυτός συνεπάγεται, για το σήμερα και πολύ περισσότερο για το αύριο, στις πολυεθνικές των σόου μπίζνες, των ριάλιτι και της παραγωγής κάθε λογής «ποπ σταρς», καταδικάζοντας τη νεολαία στο βόρβορο της υποκουλτούρας και στην «ψυχαγωγία» του «ορθάδικου».

Εχουν αναγάγει την υποκρισία, τη διγλωσσία και την κοροϊδία σε εθνικό σπορ, κυνηγώντας με μανία οποιονδήποτε λέει την αλήθεια, οποιονδήποτε θεωρεί αξίες και υπερασπίζεται την τιμιότητα, την ειλικρίνεια και την ντομπροσύνη.

Και πολλά πολλά ακόμη. Κι έρχεται ο Κ. Σημίτης, μερικούς μήνες πριν τις εκλογές, να πάρει πρωτοβουλίες, για τον «εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος»..!

Προφανώς, δεν έχει πάτο η κατηφόρα της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ...

Τα θέλει όλα δικά του

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η οικογένειά του ελέγχουν σήμερα, ανάμεσα σε άλλα και τα εξής: Το 70% της ιταλικής τηλεοπτικής αγοράς άμεσα, ως ιδιοκτήτες του ομίλου «Μεντιασέτ» και το 20% έμμεσα, μέσω της επιρροής στην κρατική τηλεόραση (RAI). Ελέγχουν, επίσης, τον μεγαλύτερο ιταλικό εκδοτικό οίκο («Μοντατόρι») και την εφημερίδα «Ιλ Τζιορνάλε», η οποία έχει μία από τις μεγαλύτερες κυκλοφορίες στην Ιταλία, επιχειρήσεις παραγωγής και διάθεσης κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Και επειδή η ιταλική νομοθεσία απαγορεύει στην οικογένεια Μπερλουσκόνι να επεκτείνει την αυτοκρατορία της στον τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η κυβέρνηση προωθεί στην ιταλική Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο καταργεί τους όποιους υπάρχοντες σήμερα περιορισμούς. Βλέπετε, ο «καβαλιέρε» - όπως ονομάζουν τον Σ. Μπερλουσκόνι - θέλει να επεκταθεί στο χώρο του ραδιοφώνου, όπως και σ' αυτόν της συνδρομητικής τηλεόρασης, συνεργαζόμενος με τον Ρούπερτ Μέρντοχ, τον γνωστό Αμερικανο-αυστραλό μεγιστάνα των ΜΜΕ και ένθερμο οπαδό των «αντιτρομοκρατικών πολέμων» και του Τ. Μπλερ.

Πάντως, ο Σ. Μπερλουσκόνι, που την περίοδο αυτή κατέχει και την προεδρία του ευρωπαϊκού συμβουλίου, υποσχέθηκε προχτές στους εργαζόμενους και τους λαούς των χωρών - μελών της ΕΕ ότι θα έχουν, μέχρι το τέλος του χρόνου, ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματά τους. Οπως καταλαβαίνετε, η άκρατη υποκρισία δεν είναι ελληνικό μόνο φαινόμενο...

Ο θεατής...

«Σ' αυτό το νησί, η ελευθερία και η ζωή εκλάπησαν και πουλήθηκαν... Μια από τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ιστορίες όλων των αιώνων ήταν επίσης ένα απ' τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας». Αυτές ήταν, όλες κι όλες, οι αναφορές του Αμερικανού Προέδρου, Τζ. Μπους, καθώς στάθηκε για λίγο προχτές σε μια σενεγαλέζικη ακτή, απ' όπου, κάποτε, κατά εκατοντάδες «φόρτωναν» στα καράβια τους αλυσοδεμένους μαύρους δούλους για την Αμερική.

Σε 20 και πλέον εκατομμύρια υπολογίζονται οι Αφρικανοί, που πήραν τότε το δρόμο της δουλείας. Τόπος προορισμού ήταν οι τότε αμερικανικές βρετανικές αποικίες και κατόπιν ανεξάρτητες Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και, βέβαια, η απλήρωτη και εξουθενωτική δουλιά των δεκάδων εκατομμυρίων σκλάβων αποτέλεσε ένα σοβαρότατο παράγοντα διαμόρφωσης της μεγάλης συσσώρευσης πλούτου στα πρώτα βήματα του νεογέννητου τότε αμερικανικού καπιταλισμού.

Σήμερα, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός μιλά για την εποχή εκείνη - μέσω του Τζ. Μπους - με το ύφος ενός απλού θεατή. Λες και δεν έχει την παραμικρή σχέση και ανάμειξη στην υπόθεση. Λες και ο απροσμέτρητος πλούτος, που έχουν σωρεύσει οι αμερικανικές πολυεθνικές, δεν είναι ποτισμένος - εκτός των άλλων - με το αίμα εκατομμυρίων δούλων...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η τιμή του πολιτικού κόσμου

Με «πρωτοβουλίες», τις οποίες ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός, επιχειρείται η αναβάπτιση του πολιτικού συστήματος σε μια νέα «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», για να ανακτήσει τη χαμένη τιμή του. Μετά από είκοσι χρόνια του ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική εξουσία και οκτώ χρόνια του κ. Σημίτη στο «τιμόνι», ανακάλυψαν ότι κάτι είναι σάπιο στο βασίλειό τους... Ποιον κοροϊδεύουν;

Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι οι «πρωτοβουλίες» του θα κινηθούν προς δύο κατευθύνσεις: Η πρώτη θα είναι η αυστηρότερη εφαρμογή του «πόθεν έσχες» των πολιτικών και η δεύτερη θα είναι οι αλλαγές του εκλογικού συστήματος. Και στις δύο περιπτώσεις, επιχειρείται ένα σοβάντισμα για να καλυφθούν οι ρωγμές και ασχήμιες σε ένα οικοδόμημα, στο οποίο οξύνονται οι εσωτερικές αντινομίες και οι αντιθέσεις του.

Η κυβέρνηση επίσης ανακάλυψε τώρα, ενόψει των εκλογών και των κακών μαντάτων από τις δημοσκοπήσεις, ότι το εκλογικό σύστημα είναι άδικο και αμαρτωλό... Ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησαν για την ανάγκη ενός «αναλογικότερου» συστήματος. Προκλητική υποκρισία.

Χρόνια τώρα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απορρίπτει, με τα ίδια στερεότυπα, προτάσεις του ΚΚΕ και άλλων πολιτικών δυνάμεων για την καθιέρωση της απλής, άδολης και ανόθευτης αναλογικής, ως πάγιου εκλογικού συστήματος. Πρόταση, την οποία το ΚΚΕ επιμένει να υποστηρίζει, να προβάλλει και δεν είναι μόνο του σ' αυτό το πάγιο αίτημα. Γιατί είναι το μοναδικό εκλογικό σύστημα, που δίνει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ευθέως ανάλογη με το εκλογικό ποσοστό του κάθε κόμματος. Η κυβέρνηση, όταν μιλάει για «αναλογικότερο» σύστημα, δεν παραιτείται από το βασικό στόχο της για την ανάδειξη «ισχυρής κυβέρνησης», με μειοψηφία στο λαό, δηλαδή την κλοπή ενός μέρους των ψήφων των μικρότερων κομμάτων προς όφελος των δύο συνεταίρων του δικομματισμού. Η κλοπή είναι κλοπή και δεν μπορεί να διαβαθμιστεί σε «κλοπή του 30%», ή «κλοπή του 20%».

Οσον αφορά στο «πόθεν έσχες» των πολιτικών, και εδώ η υποκρισία περισσεύει. Βεβαίως, σχετικά με το «πόθεν έσχες», οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, αφού τίποτα δεν έχουν να κρύψουν και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Ομως, πέρα από τις αμφιβολίες που γεννά το ίδιο το περιεχόμενο της πρότασης, για το εύρος της εφαρμογής και την αποτελεσματικότητά της, το κύριο είναι ότι διατηρείται και ενισχύεται, μάλιστα, η γενεσιουργός αιτία των φαινομένων της διαφθοράς, της συναλλαγής, της αδιαφάνειας. Κανένα μέτρο και κανένας θεσμός δεν μπορεί να εξασφαλίσει πιστοποιητικό τιμιότητας και νομιμότητας σε έναν πολιτικό, ή σε ένα πολιτικό κόμμα, που υποστηρίζει το υφιστάμενο καπιταλιστικό καθεστώς, όσο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα καθορίζουν την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου, που υπηρετούν τα αστικά κόμματα και τα στελέχη τους, κυβερνητικά και μη κυβερνητικά. Γιατί, όπως τονίζεται στη χτεσινή ανακοίνωση του ΚΚΕ: «Η τιμή του πολιτικού κόσμου κρίνεται από τα συμφέροντα που αυτός υπηρετεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ