ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
«Κάτω τα χέρια από την Κούβα»!

Ανακοινώσεις αλληλεγγύης στο Νησί της Επανάστασης

Με ανακοίνωσή του, το ΔΣ της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών του Νομού Αττικής εκφράζει «τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στο λαό και στην επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας». Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, με το πρόσχημα των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι «θέλουν να πνίξουν κάθε φωνή που εναντιώνεται στα πολεμοκάπηλα και απάνθρωπα σχέδιά τους (...) να πνίξουν τα οράματα όλων των λαών και ιδιαίτερα της Λατινικής Αμερικής, όπου η Κούβα είναι ο επαναστατικός φάρος και η διέξοδος στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα».

Με επιστολή της, και η Ελληνική Κοινότητα Γκέπινγκεν της Γερμανίας«καταδικάζει την εκστρατεία κατά της Σοσιαλιστικής Κούβας, που έχουν εξαπολύσει οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και βρίσκεται σε εξέλιξη (...)». Και τονίζει ότι «η υπεράσπιση της Σοσιαλιστικής Κούβας σημαίνει υπεράσπιση της ειρήνης κατά της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας».

ΡΩΣΙΑ
Στρατό «λεγεωνάριων» προωθεί το Κρεμλίνο...

...με αντάλλαγμα τη ρωσική υπηκοότητα

Σοβαρές αντιδράσεις από μια σειρά χώρες της ΚΑΚ φέρεται να συναντούν τα σχέδια της κυβέρνησης του Πούτιν να προωθήσει με γρήγορους ρυθμούς την «επαγγελματοποίηση» του στρατού της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας ακόμη και ξένους πολίτες! Ηδη, οι ρωσικές αρχές έχουν αρχίσει «πιλοτικά» να εφαρμόζουν τη συγκρότηση ρωσικών στρατιωτικών μονάδων σε επαγγελματική, δηλαδή μισθοφορική βάση. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν έχει να κάνει με την απροθυμία της ρωσικής νεολαίας να συμμετάσχει σ' αυτά τα σχέδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα», η 76η μεραρχία του Πσκοφ μπόρεσε να στελεχωθεί τελικά με επαγγελματίες στρατιώτες μόνο κατά το ένα τρίτο. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας προσανατολίζεται να στρατολογεί για το νέο επαγγελματικό στρατό και νέους από τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, με μοναδική προϋπόθεση τη γνώση της ρωσικής γλώσσας.

Ως αντάλλαγμα, ή καλύτερα ως «δόλωμα», η Ρωσία προτίθεται να δίνει στους νέους αυτούς τη ρωσική υπηκοότητα, 3 χρόνια μετά την έναρξη της μισθωτής θητείας τους. Δηλαδή, για τα πρώτα 3 χρόνια οι στρατιώτες αυτοί, που θα υπηρετούν στο στρατό της Ρωσίας, θα έχουν ξένη υπηκοότητα.

Την αντίδρασή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχουν εκφράσει έως τα σήμερα διάφοροι πολιτικοί και στρατιωτικοί παράγοντες των Ουκρανίας, Λευκορωσίας, Γεωργίας και Ουζμπεκιστάν. Οπως σημειώνει η παραπάνω εφημερίδα, τα σχέδια αυτά έρχονται, μεταξύ των άλλων, και σε άμεση αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία της ίδιας της Ρωσίας, που δεν επιτρέπει ξένους «μισθοφόρους».

Να σημειωθεί, πάντως, πως ήδη οι στρατιωτικές μονάδες της Ρωσίας που εδρεύουν σε Τατζικιστάν και Κιργκιζία, σε μεγάλο βαθμό, είναι στελεχωμένες με νέους από τον ντόπιο πληθυσμό.

Ασχετα από τον τρόπο και τα κίνητρα, που τελικά θα βρεθούν για την προώθηση του επαγγελματικού στρατού της Ρωσίας, δεν μπορεί παρά να προκαλεί πολλά ερωτήματα η βιασύνη, με την οποία το καθεστώς Πούτιν προωθεί αυτά τα σχέδια, που πολύ έντονα διατυπώθηκαν μόλις στο προεδρικό διάγγελμα του φετινού Μάη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΙΔΝΕΪ.-- Στις «διαμαρτυρίες» της Βρετανίας σχετικά με τις προσεχείς δίκες υπηκόων της που κρατούνται ως «μέλη των Ταλιμπάν και της "Αλ Κάιντα"» στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο από στρατοδικεία των ΗΠΑ, προστέθηκε χτες η προειδοποίηση από την Αυστραλία ότι θα «αντιδράσει» αν ένας υπήκοος της χώρας καταδικαστεί σε θάνατο.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ/ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Εως το τέλος του 2004 «τουλάχιστον» σχεδιάζει να επεκτείνει την «εντολή» της Μπούντεσβερ για την παραμονή κατοχικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Πέτερ Στρουκ, σύμφωνα με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ/ΛΟΝΔΙΝΟ/ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--Ερευνα σε βάρος 18 επιχειρήσεων, εκ των οποίων η μία εδρεύει στο Λονδίνο, που ενέχονται σε «εμπόριο όπλων προς το Ιράν», άρχισε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ανάλογη υπόθεση εκδικάζεται στη Βρετανία. Διώκεται η «παράνομη πώληση» τμημάτων πυραύλων «Χοκ», αεροσκαφών F-14, F-4, C-130 Hercules και στρατιωτικών ραντάρ στο Ιράν, το 1999. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προστριβές αστυνομικών με φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, ενόψει των (απαγορευμένων) διαδηλώσεων «για την επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης» του 1999.

ΧΑΝΤΣΒΙΛ.-- Ενας πρώην λοχίας του αμερικανικού στρατού που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της συζύγου του, της κόρης του κι ενός νηπίου έγινε χτες ο 18ος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε φέτος στο Τέξας. Είναι ο 307ος κρατούμενος που εκτελείται στην πολιτεία από το 1982 - εντός του Ιούλη προγραμματίζονται άλλες δύο εκτελέσεις.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-- Πτώση λεωφορείου από γέφυρα στο Χονγκ Κονγκ χτες τα ξημερώματα μετά από σύγκρουση με νταλίκα κόστισε τις ζωές 20 εκ των επιβατών του - μαθητών και εργαζομένων - και τους τραυματισμούς άλλων 20.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Την πρόθεσή του να «συμμετάσχει» στη σύνοδο της ASEAN, που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 6 του Γενάρη 2004 στο Πακιστάν, εκδήλωσε χτες ο Ινδός πρωθυπουργός, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ. Η σύνοδος επρόκειτο να γίνει το Γενάρη του 2003, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω των εντάσεων Πακιστάν-Ινδίας.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Τέσσερα χρόνια μετά τον επιβληθέντα από το ΝΑΤΟ «αφοπλισμό» στην ΠΓΔΜ, έκθεση του ΟΗΕ διαπιστώνει την παράνομη κατοχή 330.000 έως 460.000 όπλων από πολίτες, μετέδωσε χτες το «MakFax».

ΜΑΝΙΛΑ.-- Εκρηξη βόμβας - που οι αρχές πιστεύουν ότι τοποθέτησαν μέλη της ισλαμικής αυτονομιστικής οργάνωσης MILF - σε αγορά της Κοροντανάλ κόστισε τις ζωές 3 (κατ' άλλες πληροφορίες 6) ανθρώπων και τους τραυματισμούς 27, εκ των οποίων οι 9 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων ανακοίνωσε πάντως πως «θα συνεχίσει» τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την οργάνωση.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
ΑΘώος δήλωσε Γιουγκοσλάβος πρώην συνταγματάρχης

ΧΑΓΗ.--

ΑΘώος δήλωσε χτες, ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, ο πρώην συνταγματάρχης του γιουγκοσλαβικού στρατού Βεζελίν Σλιβάντσανιν, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σχετικά με τις σφαγές 200 Κροατών και Βόσνιων κοντά στο Βούκοβαρ το 1991.

«Το κατηγορητήριο είναι γεμάτο λάθη. Θα δηλώσω αθώος», απάντησε στο δικαστή που του ανέγνωσε τις κατηγορίες οι οποίες τον βαρύνουν. Ο Σλιβάντσανιν πάντως ανέλαβε να υπερασπίσει ο ίδιος τον εαυτό του αφού δεν επιτράπηκε η είσοδος στο δικαστήριο στους δύο δικηγόρους του. Η έναρξη της δίκης του Σλιβάντσανιν αναμένεται έπειτα από πολλούς μήνες. Ο Σλιβάντσανιν συνελήφθη τη νύχτα της 12ης προς 13η του Ιούνη στο Βελιγράδι.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Διαμαρτύρονται οι μεταλλωρύχοι

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Χιλιάδες μεταλλωρύχοι διαδήλωσαν χτες στην πόλη Γκάλατι (250 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βουκουρεστίου) απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς τους και καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Οι διαδηλωτές εργάζονται στα ορυχεία «ISPAT-Sidex», τα μεγαλύτερα της χώρας, που πουλήθηκαν το 2001 στον ινδικής καταγωγής μεγιστάνα Λάκσμι Μιτάλ.

Οι εργάτες καταγγέλλουν ότι η διοίκηση κακοπληρώνει τις υπερωρίες τους και επίσης απαιτούν ειδικό επίδομα επειδή δουλεύουν σε εξαιρετικά τοξικό περιβάλλον. Η εταιρία του Μιτάλ αγόρασε το 92% των ορυχείων το 2001 πληρώνοντας μόλις 50 εκατομμύρια δολάρια και υποσχέθηκε ότι θα επενδύσει περίπου 351 εκατομμύρια δολάρια. Από τότε ωστόσο περίπου 8.000 εργαζόμενοι (από τους συνολικά 27.000) απολύθηκαν... Η κυβέρνηση Ιόν Ναστάσε φυσικά αδιαφορεί.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
«Απελευθερώστε τους φυλακισμένους»

ΓΑΖΑ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την προειδοποίηση ότι αν δεν προχωρήσει στην υπεσχημένη απελευθέρωση των φυλακισμένων Παλαιστινίων αιχμαλώτων η εκεχειρία που έχουν κηρύξει οι ένοπλες οργανώσεις θα καταρρεύσει, διαβίβασε χτες στον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, ο Παλαιστίνιος υπουργός Ασφάλειας, Μοχαμάντ Νταχλάν.

Οι οργανώσεις «Χαμάς», «Ισλαμικός Τζιχάντ», «Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» και το κίνημα «Φατάχ» του Γιάσερ Αραφάτ διαμήνυσαν χτες ότι θα τηρήσουν την εκεχειρία, αλλά το θέμα των 8.000 αιχμαλώτων που κρατούνται στα μπουντρούμια των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής «πάει να τα τινάξει όλα στον αέρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ