Παρασκευή 11 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στρατό «λεγεωνάριων» προωθεί το Κρεμλίνο...

...με αντάλλαγμα τη ρωσική υπηκοότητα

Σοβαρές αντιδράσεις από μια σειρά χώρες της ΚΑΚ φέρεται να συναντούν τα σχέδια της κυβέρνησης του Πούτιν να προωθήσει με γρήγορους ρυθμούς την «επαγγελματοποίηση» του στρατού της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας ακόμη και ξένους πολίτες! Ηδη, οι ρωσικές αρχές έχουν αρχίσει «πιλοτικά» να εφαρμόζουν τη συγκρότηση ρωσικών στρατιωτικών μονάδων σε επαγγελματική, δηλαδή μισθοφορική βάση. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν έχει να κάνει με την απροθυμία της ρωσικής νεολαίας να συμμετάσχει σ' αυτά τα σχέδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα», η 76η μεραρχία του Πσκοφ μπόρεσε να στελεχωθεί τελικά με επαγγελματίες στρατιώτες μόνο κατά το ένα τρίτο. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας προσανατολίζεται να στρατολογεί για το νέο επαγγελματικό στρατό και νέους από τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, με μοναδική προϋπόθεση τη γνώση της ρωσικής γλώσσας.

Ως αντάλλαγμα, ή καλύτερα ως «δόλωμα», η Ρωσία προτίθεται να δίνει στους νέους αυτούς τη ρωσική υπηκοότητα, 3 χρόνια μετά την έναρξη της μισθωτής θητείας τους. Δηλαδή, για τα πρώτα 3 χρόνια οι στρατιώτες αυτοί, που θα υπηρετούν στο στρατό της Ρωσίας, θα έχουν ξένη υπηκοότητα.

Την αντίδρασή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχουν εκφράσει έως τα σήμερα διάφοροι πολιτικοί και στρατιωτικοί παράγοντες των Ουκρανίας, Λευκορωσίας, Γεωργίας και Ουζμπεκιστάν. Οπως σημειώνει η παραπάνω εφημερίδα, τα σχέδια αυτά έρχονται, μεταξύ των άλλων, και σε άμεση αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία της ίδιας της Ρωσίας, που δεν επιτρέπει ξένους «μισθοφόρους».

Να σημειωθεί, πάντως, πως ήδη οι στρατιωτικές μονάδες της Ρωσίας που εδρεύουν σε Τατζικιστάν και Κιργκιζία, σε μεγάλο βαθμό, είναι στελεχωμένες με νέους από τον ντόπιο πληθυσμό.

Ασχετα από τον τρόπο και τα κίνητρα, που τελικά θα βρεθούν για την προώθηση του επαγγελματικού στρατού της Ρωσίας, δεν μπορεί παρά να προκαλεί πολλά ερωτήματα η βιασύνη, με την οποία το καθεστώς Πούτιν προωθεί αυτά τα σχέδια, που πολύ έντονα διατυπώθηκαν μόλις στο προεδρικό διάγγελμα του φετινού Μάη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολεμικές προετοιμασίες Ρωσίας - Κίνας στον ανταγωνισμό με το ΝΑΤΟ (2018-09-14 00:00:00.0)
Φρέσκες «συνταγές» από τον ...τσαρικό στρατό (2010-11-07 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική (2010-03-23 00:00:00.0)
Ντμίτρι Μεντβέντεφ (2009-09-13 00:00:00.0)
Σχέδιο «επαγγελματικοποίησης» του ρωσικού στρατού... (2003-04-25 00:00:00.0)
Σκληρές συγκρούσεις αντιφατικές πληροφορίες και δυτικές πιέσεις (1999-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ