Παρασκευή 11 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εγκλωβισμένοι στις ωδίνες του ανταρτοπολέμου;
  • Ζήτημα ασφαλείας παραδέχτηκε ότι έχουν τα κατοχικά στρατεύματα στο Ιράκ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ
  • Νέες επιθέσεις κατά των κατακτητών και δύο Αμερικανοί πεζοναύτες νεκροί
  • Μέχρι και 4 χρόνια θα παραμείνουν οι κατακτητές, κατά τον στρατηγό του πολέμου, Τόμι Φρανκς
  • Νέος γύρος «πολέμου» μεταξύ Ντάουνινγκ Στριτ και BBC

Καθημερινές σκηνές κατοχής

Associated Press

Καθημερινές σκηνές κατοχής
ΓΚΑΜΠΟΡΟΝΕ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι επιθέσεις κατά των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ έχουν αδιαμφισβήτητα δημιουργήσει «ζήτημα ασφαλείας» που απαιτεί από την Ουάσινγκτον να «παραμείνει σκληρή», παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημοσίως ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε από την πρωτεύουσα της Μποτσουάνα, τρίτο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική.

«Δίχως αμφιβολία έχουμε ένα ζήτημα ασφαλείας στο Ιράκ», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters», ότι ο χειρισμός του απαιτεί την «αντιμετώπιση των προσώπων αυτών ένα προς ένα. Θα πρέπει να παραμείνουμε σκληροί». Παράλληλα, απαντώντας στην ερώτηση αναφορικά με το κατά πόσο η κλιμάκωση των επιθέσεων σε βάρος των κατακτητικών δυνάμεων στο Ιράκ καθιστά περισσότερο σημαντική τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αρκέστηκε να δηλώσει: «Για μία ακόμη φορά οι υπερασπιστές του Σαντάμ Χουσεΐν επιφέρουν τη δυστυχία σε αυτή τη χώρα».

Για να διασκεδάσει όμως τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί και κάνουν λόγο για ένα πιθανό νέο Βιετνάμ, πρόσθεσε εν κατακλείδι ότι «σημειώνεται σταθερή πρόοδος» στο Ιράκ γι' αυτό απαιτείται να «παραμείνουμε σταθεροί στην πορεία μας».

Η αντίσταση θεριεύει


Associated Press

Οι απαντήσεις - εξηγήσεις αυτές του Τζορτζ Μπους κρίθηκαν αναγκαίες εξαιτίας της νέας έντασης που έχει δημιουργηθεί, κυρίως στο εσωτερικό των ΗΠΑ, από την αναγγελία της είδησης του θανάτου δύο ακόμη Αμερικανών στρατιωτών σε ισάριθμες επιθέσεις Ιρακινών στα περίχωρα της Βαγδάτης, σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση της CENTCOM. Δύο θάνατοι που καταμαρτυρούν ότι η αντίσταση του ιρακινού λαού δεν κάμπτεται, αντιθέτως θεριεύει. Από την 1η Μάη, οπότε ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε τη λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων στο έδαφος του Ιράκ, 31 πεζοναύτες έχουν χάσει τη ζωή τους από εχθρικά πυρά από τους 74 στρατιώτες, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό από την έναρξη του πολέμου, στους 212 Αμερικανούς στρατιώτες.

Οσο για τις νέες επιθέσεις, σύμφωνα με το «Reuters», επικαλούμενο ενημέρωση εκπροσώπου της CENTCOM, ο πρώτος στρατιώτης δέχτηκε πυρά το απόγευμα της Τετάρτης σε απόσταση 25 χλμ. νοτίως της Βαγδάτης, ενώ ο δεύτερος σκοτώθηκε στη διάρκεια επίθεσης με χειροβομβίδες που δέχτηκε φάλαγγα οχημάτων, βορείως της Βαγδάτης.

Ομως ο κατάλογος των επιθέσεων κατά των κατοχικών δυνάμεων δε σταματά εδώ. Χτες, εκδηλώθηκαν τέσσερις ακόμη επιθέσεις με χειροβομβίδες και όλμους σε ισάριθμες πόλεις του Ιράκ, δίχως να υπάρξουν τραυματίες ή νεκροί. Επίσης, επίθεση με όλμους δέχτηκαν και οι εγκαταστάσεις της 4ης Μεραρχίας Πεζικού στο Τικρίτ, καθώς και στρατιωτική βάση κοντά στο Μπαλάντ. Επίσης, δύο Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά από έκρηξη που σημειώθηκε δίπλα στο στρατιωτικό όχημα που επέβαιναν στις παρυφές της ιρακινής πρωτεύουσας. Προορισμός των στρατιωτών ήταν το αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Νωρίτερα, δύο Ιρακινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια επίθεσης με χειροβομβίδες εναντίον αστυνομικού τμήματος στη Βαγδάτη. Στο τμήμα βρίσκονταν και Αμερικανοί αστυνομικοί που έχουν μεταβεί στο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν τους Ιρακινούς συναδέλφους τους.


Associated Press

Την ίδια στιγμή χτες, σύμφωνα με το BBC, αναλυτές της CIA χαρακτήρισαν ως κατά πάσα πιθανότητα αυθεντικό το πρόσφατο ηχητικό μήνυμα του Σαντάμ Χουσεΐν, που είχε μεταδώσει το αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» στις 4 του Ιούλη.

Ανταρτοπόλεμος...

Στο μεταξύ, στην Ουάσινγκτον ο στρατηγός εν αποστρατεία και επικεφαλής του πολέμου κατά του Ιράκ, Τόμι Φρανκς, καταθέτοντας στην Επιτροπή Στρατιωτικών Υποθέσεων της Γερουσίας, τόνισε ότι «δεν πρέπει να τρέφουμε προσδοκίες ότι αυτές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα αμερικανικά στρατεύματα θα ξεπεραστούν σε ένα, δύο ή τρεις μήνες», προσθέτοντας ότι η δύναμη των 150.000 ανδρών θα παραμείνει ως έχει ως τέλος του χρόνου. Ενώ για τις προοπτικές... «τα αμερικανικά στρατεύματα ίσως χρειαστεί να παραμείνουν για μία ακόμη τετραετία από τώρα» κατά τον Τόμι Φρανκς όπως μεταδίδει το «Associated Press».

Παρεμβαίνοντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή, γερουσιαστής της Μοντάνα, Αϊκ Σκέλτον τόνισε: «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, μπορεί να βρεθούμε εγκλωβισμένοι στις ωδίνες και την επιθανάτια αγωνία ενός ανταρτοπολέμου για χρόνια»...

Πάντως, η συζήτηση συνολικά για τον πόλεμο κατά του Ιράκ, έχει ανάψει τόσο στις ίδιες τις ΗΠΑ, αναφορικά με τα πλαστά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν από τον Πρόεδρο Μπους όσο και στη Βρετανία, ειδικά υπό το πρίσμα της αντίστασης του ιρακινού λαού, που προκαλεί μεγάλες «απώλειες».

Στη Βρετανία μπορεί η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή να «αθώωσε» την κυβέρνηση Μπλερ σχετικά με τη χάλκευση των στοιχείων του φακέλου του Ιράκ, όμως ο πόλεμος της Ντάουνινγκ Στριτ με το BBC συνεχίστηκε χτες, με το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο να μεταφέρει την πεποίθηση κορυφαίων υπουργών της βρετανικής κυβέρνησης ότι, αντιθέτως με τις δηλώσεις Μπλερ, δεν πρόκειται να εντοπιστούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, που χαρακτήρισε «δραματική εξέλιξη» την παραδοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης. Φυσικά, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ απέρριψε τις νέες αναφορές του BBC, τονίζοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός εμμένει στις προηγούμενες δηλώσεις του.

Τέλος, ο αμερικανικός στρατός κάλεσε χτες να κατατεθούν οι προσφορές για δύο νέα συμβόλαια αξίας 1 δισ. δολαρίων για την ανόρθωση της βιομηχανίας πετρελαίου στο Ιράκ, ανοίγοντας τις πόρτες για προσοδοφόρες εργασίες και σε ξένες εταιρίες που είχαν αποκλειστεί προηγουμένως από τέτοιου είδους συμφωνίες.

Τα συμβόλαια αυτά, που αφορούν το ένα το βόρειο και το άλλο το νότιο Ιράκ, θα αντικαταστήσουν τη μονομερή ανάθεση του συμβολαίου που δόθηκε τον περασμένο Μάρτη στην εταιρία «Kellog Braun & Root», θυγατρική της «Halliburton», στην οποία προ ολίγων ετών ήταν ακόμη πρόεδρος ο νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ