ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Πτώση 1,3% στο πεντάμηνο

Ραγδαία υποχώρηση 11,9% στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών. Μικρή ανάκαμψη το Μάη

Πτώση σε ποσοστό 1,3% κατέγραψε στο 5μηνο Γενάρη - Μάη του 2003 ο όγκος παραγωγής στη μεταποίηση, γεγονός που σε τελευταία ανάλυση αντανακλά τον περιορισμό της λαϊκής κατανάλωσης, ιδιαίτερα στους πρώτους μήνες του έτους. Ταυτόχρονα, οι νέες επενδύσεις σε εργαλειομηχανές για τη βιομηχανική παραγωγή δείχνουν να υποχωρούν στα απολύτως απαραίτητα που αφορούν τη διατήρηση της υπάρχουσας υποδομής και στην ομαλή λειτουργία του πάγιου κεφαλαίου που ήδη έχει επενδυθεί: Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η παραγωγή ντόπιων «κεφαλαιουχικών αγαθών» (σύγκριση με το 5μηνο του 2002) εμφανίζει κατακόρυφη πτώση σε ποσοστό 11,9%. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αντανακλά επίσης την πτώση της παραγωγικής ικανότητας της χώρας και τον εκτοπισμό των ντόπιων «κεφαλαιουχικών αγαθών» από άλλα εισαγόμενα. Να σημειωθεί πάντως ότι μέσα στον Μάη του 2003 καταγράφηκε μικρή αύξηση σε ποσοστό 1,7% που όμως δεν αλλοιώνει τη γενική εικόνα.

Από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που αφορούν στην εξέλιξη της βιομηχανικής παραγωγής για το 5μηνο Γενάρη - Μάη 2003, προκύπτουν τα εξής:

  • Ο δείκτης παραγωγής βιομηχανίας (μεταποίηση) εμφανίζει πτώση σε ποσοστό 1,3%. Ο όγκος παραγωγής στα «τρόφιμα - ποτά» μειώθηκε κατά 2,7%, γεγονός που φανερώνει τη μείωση της λαϊκής κατανάλωσης, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κυμάνθηκε η παραγωγή στους 14 από τους 26 επιμέρους κλάδους που ταξινομούνται από τη Στατιστική Υπηρεσία.
  • Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών υποχώρησε 11,9%. Επίσης τα «διαρκή καταναλωτικά αγαθά» εμφανίζουν μείωση 3,3% και τα αναλώσιμα (μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά) κατά 0,1%.
  • Ο γενικός δείκτης παραγωγής εμφανίζει ισχνή αύξηση μόλις 0,7%, που οφείλεται κυρίως στην αυξημένη παραγωγή ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ που αφορούν τη σύγκριση ανάμεσα στο Μάη του 2003 και το Μάη του 2002 δείχνουν μια ορισμένη ανάκαμψη της παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, η παραγωγή στη μεταποίηση αυξήθηκε σε ποσοστό 1,7% και ο γενικός δείκτης παραγωγής 4,1%. Ο γενικός δείκτης σημειώνει ανάκαμψη κατά 4,1%.

ΚΕΡΑΣΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αιχμάλωτοι των μεγαλεμπόρων

Το καθεστώς αισχροκέρδειας που αναπαράγουν πολλοί έμποροι και το οποίο απειλεί καθημερινά την οικονομική επιβίωση δεκάδων κερασοπαραγωγών του Νομού Λάρισας, αλλά και την κυβερνητική πολιτική που αφήνει την παραγωγή απροστάτευτη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καταγγέλλουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό Γεωργίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Αντώνης Σκυλλάκος και Νίκος Γκατζής.

«Το μεγαλύτερο μέρος της φετινής παραγωγής κερασιών έμεινε αμάζευτο, γιατί η τιμή που προσέφεραν οι έμποροι στους κερασοπαραγωγούς δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα συλλογής των κερασιών», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Και συνεχίζουν: «Τα κεράσια φτάνουν στον καταναλωτή σε ιδιαίτερα υψηλή τιμή που τα κάνει απλησίαστα, ενώ από την άλλη οι εμπορομεσάζοντες τα αγοράζουν από τους παραγωγούς σε εξευτελιστική τιμή». Στα προβλήματα αυτά, προστέθηκαν και οι καταστροφές που επέφερε στην παραγωγή η χαλαζόπτωση του περασμένου Μάη, ενώ οι αγρότες έχουν αγανακτήσει από τις χρόνιες κυβερνητικές υποσχέσεις για αντιχαλαζική προστασία της περιοχής με σταθμούς Γεωργικών Προειδοποιήσεων, την ανάλογη τεχνολογική υποδομή και το απαραίτητο επιστημονικό δυναμικό. Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των κερασοπαραγωγών, αφού ο ΕΛΓΑ δεν το καλύπτει;
  • Με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τις συναλλαγές των αγροτών με τους εμπόρους, αλλά και να στηριχτούν οι παραγωγοί που έπεσαν θύματα της απάτης που έστησε γνωστός μεγαλέμπορας, ο οποίος παραμένει ακόμη ελεύθερος και επιπλέον σέρνει στα δικαστήρια τους παραγωγούς;
  • Εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ενίσχυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό του δικτύου αντιχαλαζικής προστασίας.
Γ' ΚΠΣ
Πανωπροίκι στους μεγαλοεργολάβους

Στάσιμη στο 22% παρέμεινε φέτος τον Ιούνη η λεγόμενη απορροφητικότητα των κονδυλίων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Ταυτόχρονα, σημειώνονται και σημαντικές αποκλίσεις στα ποσοστά απορροφητικότητας ανάμεσα στα διάφορα επιχειρησιακά προγράμματα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πολύ μεγάλο ποσοστό εισροής κοινοτικών πόρων καταγράφεται στο πρόγραμμα των οδικών αξόνων (41%), σε αντίθεση με την Υγεία - Πρόνοια όπου το ποσοστό είναι το χαμηλότερο, μόλις 12%. Με αυτό τον τρόπο οι μερίδες του μεγάλου κεφαλαίου και οι μεγαλοεργολάβοι βάζουν πλώρη για την πίτα των 700 δισ. δραχμών του αποθεματικού που θα μοιραστεί στο τέλος του έτους σαν επιβράβευση και σε βάρος άλλων προγραμμάτων, που δεν κινούνται στο πλαίσιο των στόχων.

Αστυνομική... είσοδος

Αστυνομικό τμήμα θυμίζει η είσοδος του υπουργείου Οικονομίας, καθώς σε μόνιμη βάση υπάρχουν τέσσερις «σεκιουριτάδες» που πραγματοποιούν έλεγχο στοιχείων όσων μπαίνουν στο κτίριο. Είχε προηγηθεί η «θωράκιση» του εξωτερικού χώρου με την τοποθέτηση χοντρών λαμαρινών, ενώ έχει τοποθετηθεί και μηχανισμός ανίχνευσης από τον οποίο περνούν υποχρεωτικά όσοι εισέρχονται και εξέρχονται από το υπουργείο. Η εποχή της αθωότητας, όπου οι επισκέπτες του οικονομικού υπουργείου συναντούσαν μπροστά τους τον Ασημάκη, τον πρώην πρωταθλητή του κατς, άνθρωπο με χιούμορ και επί πολλά χρόνια θυρωρό του κτιρίου, μοιάζει με μακρινό παρελθόν.

Το ερώτημα που χρειάζεται να απαντηθεί είναι τι ώθησε την πολιτική ηγεσία να επιβάλει αυτό το κλίμα αστυνομοκρατίας. Μα, για να αντιμετωπίσουμε τους τρομοκράτες, θα μας απαντήσουν. Και ποιοι είναι οι τρομοκράτες; Τίποτα μασκοφόροι, μουσουλμανικής πιθανότατα προέλευσης, που απειλούν τις αξίες του δυτικού κόσμου, όπως ισχυρίζονται οι Αμερικανοί, ή όσοι αντιδρούν στην πολιτική της κυβέρνησης; Ας μην ξεχνάμε ότι στο υπουργείο Οικονομίας καταλήγουν πολλές διαδηλώσεις εργαζομένων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι ότι οι σκληρές, αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση, της έχουν δημιουργήσει αίσθημα ανασφάλειας. Οι συναναστροφές των κυβερνητικών στελεχών με επιχειρηματίες, οι ακριβές συνήθειες που έχουν αποκτήσει, η ενασχόλησή τους με ευχάριστα και επικερδή χρηματιστηριακά παιγνίδια, η πλήρης υιοθέτηση των αρχών της «ελεύθερης οικονομίας», η απομάκρυνση και αποξένωσή τους από τον εργαζόμενο άνθρωπο και τα προβλήματά του, τους έχουν κάνει καχύποπτους εναντίον όλων όσοι αντιδρούν στην πολιτική τους. Και πώς θα προστατευτούν από τον «εχθρό λαό», από όλους εκείνους που καθημερινά δοκιμάζονται και υποφέρουν από τους πολιτικούς υπηρέτες «ελεύθερης οικονομίας»; Μα, με την προσφυγή σε αστυνομικά μέτρα, με θωράκιση των κτιρίων, με μηχανήματα ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων, με χαφιέδες και σεκιουριτάδες. Δημιουργούν με τις πολιτικές τους συνθήκες κοινωνικής ανασφάλειας και αβεβαιότητας και στη συνέχεια αναζητούν «ασφάλεια» στις δυνάμεις καταστολής.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί και στο παρελθόν. Και τους θυμίζουμε ότι το τέλος του έργου δεν είναι καθόλου ευχάριστο για εκείνους που με τη χρήση βίας καταδυνάστευαν τους λαούς τους. Κάποια στιγμή έρχεται η ώρα της κρίσης. Και τότε οι διάφοροι πολιτικοί τυραννίσκοι ανακαλύπτουν ότι οι διάφοροι μηχανισμοί καταστολής, πίσω από τους οποίους θωρακίζονται, αποδεικνύονται ανίσχυροι μπροστά στις επιταγές της Ιστορίας.


Θ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ