ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τρίωρες στάσεις εργασίας για πολύπλευρα προβλήματα

Σε τρίωρες στάσεις εργασίας πρωί και βράδυ από τη Δευτέρα 14 Ιούλη μέχρι και την Τετάρτη 16 Ιούλη προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας (ΚΘΒΕ). Με απόφαση των Συλλόγων Εργαζομένων «Πάσης Φύσεως Προσωπικού» και «Τεχνικών Σκηνής - Βοηθητικό Προσωπικό Σκηνής», οι στάσεις θα πραγματοποιούνται από τις 8.30 έως τις 11.30 το πρωί και από τις 8 έως τις 11 το βράδυ.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, η κατάσταση στο ΚΘΒΕ έχει φτάσει στο απροχώρητο. «Στα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα που παραμένουν άλυτα, πρόσφατα προστέθηκαν και άλλα που αφορούν στην καταστρατήγηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, του ωραρίου, την έκθεση των εργαζομένων σε κίνδυνο μέσα από τα διπλά και τριπλά ωράρια συνεχούς απασχόλησης, αλλά και στον απαράδεκτο προγραμματισμό των περιοδειών.

Μπροστά στην άρνηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ Β. Αρδίττη ακόμη και να συζητήσει τα προβλήματα, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Και δηλώνουν πως «σε καμία περίπτωση δε θα μείνουν άπραγοι απέναντι στον κατήφορο και τη θλιβερή κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί ένας μεγάλος θεατρικός οργανισμός όπως το ΚΘΒΕ».


Ο κύριος Μπιπ είναι εδώ...

Ο Μαρσέλ Μαρσό, ο μεγαλύτερος μίμος της μεταπολεμικής εποχής του 20ού αιώνα, αλλά και μέχρι σήμερα, θα προσφέρει, στο Ηρώδειο, σήμερα, στις 9 μ.μ. ένα συναρπαστικό ρεσιτάλ μιμικής, που με μοναδική εκφραστικότητα αποτυπώνει ανθρώπινες καταστάσεις. Οπως έχει δηλώσει ο Μαρσό, φέτος πραγματοποιεί την τελευταία μεγάλη του περιοδεία. Και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που κάνει το ρεσιτάλ του μοναδικό.

Στο πρώτο μέρος της παράστασης, που θα δώσει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζει-μιμείται διάφορους χαρακτήρες και πρόσωπα. Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο, όπως σχεδόν πάντα, στο alter ego του, τον κύριο Μπιπ, τον καλόκαρδο κλόουν με το ριγέ πουλόβερ και το εκκεντρικό καπέλο, που από το 1947, που έκανε την εμφάνισή του, έμελλε να γίνει διά βίου το άλλο μισό του Μαρσό. Οι περιπέτειές του, οι τραγικές και κωμικές στιγμές του είναι το σημείο όπου δημιούργημα και δημιουργός συναντιούνται πάντοτε για να αποδείξουν, κάθε φορά, το μεγάλο ταλέντο του Μαρσέλ Μαρσό.

Γεννημένος στο Στρασβούργο, ο Μαρσό εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για τη μιμική από μικρή ηλικία, όταν επιδίωκε να αποδώσει με χειρονομίες όλα όσα πυροδοτούσε η φαντασία του. Αργότερα ανακάλυψε τους καλλιτέχνες του βωβού κινηματογράφου, Τσάρλι Τσάπλιν, Μπάστερ Κίτον, Χάρι Λάγκτον, Σταν Λόρελ και Ολιβερ Χάρντι, οι οποίοι τον ενέπνευσαν και σύντομα τον οδήγησαν στην τέχνη της σιωπής. Το 1946 ξεκίνησε τις σπουδές του στη δραματική σχολή του Σαρλ Ντουλέν, στο θέατρο Σάρα Μπερνάρ του Παρισιού, με δάσκαλο τον μετρ Ετιέν Ντεκρού.

Σύντομα, το εξαιρετικό ταλέντο του αποκαλύπτεται στο ρόλο του Αρλεκίνου, στην παράσταση παντομίμας του Ζαν-Λουί Μπαρό, με τίτλο «Baptiste». Η θριαμβευτική του ερμηνεία ήταν και ο λόγος που τον οδήγησε στην πρώτη προσωπική του παράσταση μιμικής με τίτλο «Ο Πραξιτέλης και το χρυσόψαρο», που παρουσιάστηκε στο θέατρο «Σάρα Μπερνάρ» την ίδια χρονιά. Η αναγνώριση ήταν μεγάλη. Ο μίμος Μαρσέλ Μαρσό είχε γεννηθεί. Εκτοτε, ακολούθησαν πολλές μεγάλες στιγμές για τη μεγάλη αυτή μορφή των παραστατικών τεχνών.


Θεατρικές «διαδρομές» στην Κρήτη
Ο «Σβέικ» στα Χανιά
Ο «Σβέικ» στα Χανιά
  • Τη διάσημη αντιπολεμική σάτιρα του Τσέχου συγγραφέα Γιάροσλαβ Χάσεκ «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» παρουσιάζει ο Θύμιος Καρακατσάνης, αύριο, στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου των Χανίων, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου. Θεατρική διασκευή: Σωτήρης Πατατζής. Σκηνοθεσία - Επεξεργασία κειμένου: Γιώργος Ρεμούνδος. Μουσική: Γιώργος Τσαγκάρης. Σκηνικά και κοστούμια: Κατερίνα Καρακατσάνη. Παίζουν: Θύμιος Καρακατσάνης, Γιώργος Παπαζήσης, Ολγα Πολίτου, Θόδωρος Συριώτης, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Παναγιώτης Σακελλαρίου, Τάσος Πολιτόπουλος, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Λιόλιος κ.ά.
  • H εταιρία θεάτρου Δυτικά της Πόλης παρουσιάζει την παράσταση «Εις το ρεύμα της ζωής τους», βασισμένη σε διηγήματα του Σωτήρη Δημητρίου, αύριο, στο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις», στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ που διοργανώνει ο Δήμος, με τίτλο «Καλοκαίρι 2003 στο Ηράκλειο». Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Τάκης Τζαμαργιάς. Σκηνικά - Κοστούμια: Μαρία Κονομή. Μουσική - Επιμέλεια κίνησης: Δήμος Τσιγκάκος Παίζουν: Γιώργος Ανδρεσάκης, Θεοδώρα Μαστρομηνά, Σουλτάνα Νικολαΐδου, Γιάννης Μιχαλακούκος, Ματίνα Ντούσκου, Σπύρος Μιχελής, Μαρία Θωμαέρη, Ρένα Ρηνιώτη, Διονύσης Παπαδόπουλος, Τάσος Μεϊντάνης και Μαρία Κουντούρη. Χορεύει η Ζωή Χατζηαντωνίου.

Βραδιές με μουσική

Γεράσιμος Ανδρεάτος
Γεράσιμος Ανδρεάτος
Τραγούδια από τον τελευταίο του δίσκο «Δύο αλήθειες» του Ακη Πάνου, αλλά και παλιότερες επιτυχίες του, παρουσιάζει σήμερα (9 μ.μ.), στο πέτρινο θέατρο Αργυρούπολης (Κορίνθου και Μιλήτου), ο Γεράσιμος Ανδρεάτος. Μαζί του η Μαρία Ρουσσέα. Είσοδος ελεύθερη.

Τη Δευτέρα (9 μ.μ.), στο πάρκο Αϊ - Γιάννη στην Καισαριανή, φιλοξενείται μεγάλη συναυλία του Χρήστου Νικολόπουλου και του Κώστα Μακεδόνα.

Οι «Δυνάμεις του Αιγαίου», με τον Χρήστο Τσιαμούλη, θα εμφανιστούν στις 17 Ιουλίου, στην Πλατεία Βενιζέλου του Δήμου Αρτέμιδας. Συμμετέχει και η γνωστή ερμηνεύτρια Σοφία Παπάζογλου.

Αύριο στη Νάουσα (πάρκο Αγίου Νικολάου, 9.30 μ.μ.) και τη Δευτέρα στο υπαίθριο θέατρο Γιαννιτσών, ο Νίκος Πορτοκάλογλου θα μας χαρίσει παλιά και νέα αγαπημένα τραγούδια.

Η «Λοξή Φάλαγγα» με τον Νίκο Παπάζογλου φιλοξενούνται στις 17/7 στο δημοτικό σχολείο Βλάστης και στις 19/7 στο θέατρο Σίβυρης στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Εστία»: Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου - Παύλου, Αννίτα Ν. Πρασσά «ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ (1769-1835): Από την υπόδουλη ως την ελεύθερη Ελλάδα».(Σημαντικότατη ιστορική μονογραφία, έξοχα εικονογραφημένη, (769 σελ.), σε χαρτόδετη και καλλιτεχνική πανόδετη έκδοση. Το έργο, -αποτέλεσμα επίπονης έρευνας των δύο συγγραφέων, η οποία πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο διαγωνισμού του ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών- αφορά στο βίο, στο έργο και στην εποχή του Ανδρέα Μιαούλη. Το έργο -που προλογίζεται από τον Θ. Καρατζά, τον χορηγό της έκδοσης Π. Λασκαρίδη και την καθηγήτρια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Ε. Κούκου- βασίζεται σε πρωτογενείς πηγές. Οι ερευνήτριες προσεγγίζουν την πορεία του Μιαούλη μέσα από την ιστορία της εποχής του. Σε παράρτημα περιέχονται έγγραφα για την πολύπλευρη δραστηριότητά του και ποιήματα που ενέπνευσε η δράση του.

- «Ινστιτούτο του Βιβλίου» - Α. Καρδαμίτσα: (Brian N. Sparkes «Ελληνικός Πολιτισμός».(Μετάφραση Μαρία Λεβεντοπούλου). Ο γνωστός μελετητής της ελληνικής αρχαιότητας, σε συνεργασία με 18 κορυφαίους πανεπιστημιακούς καθηγητές, με το έργο αυτό, που παρακολουθεί τον ελληνικό πολιτισμό από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα, (καθώς αυτός ο πολιτισμός προκάλεσε και προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον). Ολιβερ Ντίκινσον «Αιγαίο, εποχή του χαλκού», (μετάφραση Θεόδωρος Ξένος. Εμπεριστατωμένη μελέτη - εισαγωγή στους προϊστορικούς πολιτισμούς της Ελλάδας, 3.000-1.000 π.Χ. Οι πολιτισμοί εξετάζονται πολύπλευρα: Οικονομία, κατοίκηση, καλλιέργειες, θρησκεία, ταφικά έθιμα, τέχνες).

- Ζήτρος: «Λυσίας- "Οι καταγγελτικοί του λόγοι"».(Μετάφραση - σχόλια Γιώργος Ράπτης, πρόλογος Χρίστος Τσολάκης. Οι πάντα επίκαιροι 15 «καταγγελτικοί λόγοι» του λαβωμένου από τους τριάντα τυράννους, Λυσία, αναφέρονται στην κατάχρηση της εξουσίας από δοτούς και αργυρώνητους άρχοντες. «Τρόποι ζωής και χιούμορ των αρχαίων Ελλήνων». (Τόμος Α΄: Αρχαϊκή και Κλασική Εποχή. Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Σ. Τουλουμάκος. Ο τόμος παρουσιάζει τον τρόπο ζωής και δείγματα του χιούμορ των αρχαίων μέσα στην ποίηση, την ιστοριογραφία, τη φιλοσοφία, τη ρητορική, τις τέχνες. Χιούμορ μεγάλης ευστροφίας, τόλμης και καλαισθησίας).

- Το Μουσείο Μπενάκη, πιστό στο στόχο του να εκδίδει σταθερά το ετήσιο περιοδικό του και να προβάλλει μ' αυτό το σοβαρό μελετητικό έργο των επιστημόνων συνεργατών του, κυκλοφόρησε το 2ο τεύχος του (για το 2002). Το τεύχος περιλαμβάνει μελέτες των: Ειρήνης Παπαγεωργίου, Αμάντας - Αλίκης Μαραβέλια, Σταύρου Βλίζου, Αναστασίας Δρανδάκη, Δέσποινας Κοτζαμάνη, Ιωάννη Δ. Βαραλή, Γιώργου Τόλια, Αλεξάνδρας Γουλάκη - Βουτυρά, Αφροδίτης Κουριά, Φανής - Μαρίας Τσιγκάκου, Σοφίας Χάνδακα, Νίκου Π. Παΐσιου, Γιώργου Κοκκώνη, Μάρως Καρδαμίτση - Αδάμη.

- Μιχάλης Αλ. Ράπτης. «Η Εθνική Αντίσταση μέσα από τις τέχνες, τη λόγια και λαϊκή δημιουργία. (Η συνεισφορά των αντιστασιακών εκπαιδευτικών στην πνευματική ανάταση του λαού μας)». (Ο φιλόλογος Μ. Ράπτης -Αετόπουλο και ΕΠΟΝίτης- στο βιβλίο αυτό, που θα έπρεπε να αξιοποιηθεί από τα σχολεία, ανθολογεί 200 ποιήματα και τραγούδια για την Εθνική Αντίσταση. Το βιβλίο εικονογραφούν φωτογραφίες κορυφαίων μορφών του αγώνα, των τεχνών, της εκπαίδευσης).

- Πατάκης: Φρεντερίκ Κοσσούτα: «Η φιλοσοφία και πώς τη διαβάζουμε».(Μετάφραση Δημήτρης Κωστελένος. Μελέτη - μέθοδος ανάγνωσης των φιλοσοφικών κειμένων και την εύκολη κατανόησή τους). Τ.Σ. Ελιοτ: «Δεν είναι η ποίηση που προέχει». (Μετάφραση - πρόλογος - σχόλια Σ. Μπεκατώρος. Ο Τ.Σ. Ελιοτ, με δοκίμιά του αναφέρεται στην ποίηση και την κριτική της, σε μεγάλους ποιητές και σε θεωρίες τους για την ποίηση: Δάντης, Μπλέηκ, Κόλεριτζ, Πάουντ, Γέητς, Βαλερύ, Αρνολντ, Πόε, Μπωντλαίρ, Μαλλαρμέ κ.ά. Ο τόμος περιέχει ελληνική και ξένη βιβλιογραφία για τον Ελιοτ, από το 1917-2002, και δύο εισαγωγές ξένων μελετητών). Γιώργος Βελουδής «Γραμματολογία (Θεωρία Λογοτεχνίας)». (Ο διακεκριμένος καθηγητής εξετάζει τη θεωρία ως λογοτεχνία, τη θεωρία λογοτεχνικών γενών και ειδών, εξωλογοτεχνικά κείμενα, τη φιλολογία, την ανάλυση και ερμηνεία ενός κειμένου, την εθνική και συγκριτική γραμματολογία, τις σχέσεις της λογοτεχνίας με τις άλλες τέχνες, την κοινωνιολογία της λογοτεχνίας κ.λπ). Χάρης Σακελλαρίου «Παραδοσιακή και μοντέρνα ποίηση (σχόλια, τεχνικές, διδασκαλία)» (μελέτη για την παραδοσιακή και μοντέρνα ποίηση, τα στοιχεία και τη μορφή τους). Ανδριέττα Στάθη - Σχωρέλ «Ενα στίλβον ποδήλατο (Δεκαέξι συνομιλίες για τη νεοελληνική λογοτεχνία)». (Συνεντεύξεις με Ελληνες λογοτέχνες, κριτικούς και μεταφραστές του έργου τους: Καβάφης, Ελύτης, Εγγονόπουλος, Σαχτούρης, Ταχτσής, Αγγελάκη - Ρουκ, κ.ά). Φρανσουάζ Ξενάκη «Κοίτα πώς έκλεισαν οι δρόμοι μας». (Μετάφραση Σώτη Τριανταφύλλου. Αυτοβιογραφικό αφήγημα της συγγραφέως για την αρρώστια και το θάνατο του συντρόφου της Ιάνη Ξενάκη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ