Σάββατο 12 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο κύριος Μπιπ είναι εδώ...

Ο Μαρσέλ Μαρσό, ο μεγαλύτερος μίμος της μεταπολεμικής εποχής του 20ού αιώνα, αλλά και μέχρι σήμερα, θα προσφέρει, στο Ηρώδειο, σήμερα, στις 9 μ.μ. ένα συναρπαστικό ρεσιτάλ μιμικής, που με μοναδική εκφραστικότητα αποτυπώνει ανθρώπινες καταστάσεις. Οπως έχει δηλώσει ο Μαρσό, φέτος πραγματοποιεί την τελευταία μεγάλη του περιοδεία. Και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που κάνει το ρεσιτάλ του μοναδικό.

Στο πρώτο μέρος της παράστασης, που θα δώσει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζει-μιμείται διάφορους χαρακτήρες και πρόσωπα. Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο, όπως σχεδόν πάντα, στο alter ego του, τον κύριο Μπιπ, τον καλόκαρδο κλόουν με το ριγέ πουλόβερ και το εκκεντρικό καπέλο, που από το 1947, που έκανε την εμφάνισή του, έμελλε να γίνει διά βίου το άλλο μισό του Μαρσό. Οι περιπέτειές του, οι τραγικές και κωμικές στιγμές του είναι το σημείο όπου δημιούργημα και δημιουργός συναντιούνται πάντοτε για να αποδείξουν, κάθε φορά, το μεγάλο ταλέντο του Μαρσέλ Μαρσό.

Γεννημένος στο Στρασβούργο, ο Μαρσό εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για τη μιμική από μικρή ηλικία, όταν επιδίωκε να αποδώσει με χειρονομίες όλα όσα πυροδοτούσε η φαντασία του. Αργότερα ανακάλυψε τους καλλιτέχνες του βωβού κινηματογράφου, Τσάρλι Τσάπλιν, Μπάστερ Κίτον, Χάρι Λάγκτον, Σταν Λόρελ και Ολιβερ Χάρντι, οι οποίοι τον ενέπνευσαν και σύντομα τον οδήγησαν στην τέχνη της σιωπής. Το 1946 ξεκίνησε τις σπουδές του στη δραματική σχολή του Σαρλ Ντουλέν, στο θέατρο Σάρα Μπερνάρ του Παρισιού, με δάσκαλο τον μετρ Ετιέν Ντεκρού.

Σύντομα, το εξαιρετικό ταλέντο του αποκαλύπτεται στο ρόλο του Αρλεκίνου, στην παράσταση παντομίμας του Ζαν-Λουί Μπαρό, με τίτλο «Baptiste». Η θριαμβευτική του ερμηνεία ήταν και ο λόγος που τον οδήγησε στην πρώτη προσωπική του παράσταση μιμικής με τίτλο «Ο Πραξιτέλης και το χρυσόψαρο», που παρουσιάστηκε στο θέατρο «Σάρα Μπερνάρ» την ίδια χρονιά. Η αναγνώριση ήταν μεγάλη. Ο μίμος Μαρσέλ Μαρσό είχε γεννηθεί. Εκτοτε, ακολούθησαν πολλές μεγάλες στιγμές για τη μεγάλη αυτή μορφή των παραστατικών τεχνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ