ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Κλασικός ανταρτοπόλεμος»

Κατοχή...

Associated Press

Κατοχή...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Προσχήματα και αφορμές αναζητούν τα αμερικανικά κατοχικά στρατεύματα, προκειμένου να συνεχίσουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και κυρίως να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τον ανταρτοπόλεμο που μαίνεται και έχει ανθρώπινο, ψυχικό και πολιτικό κόστος πολύ περισσότερο από τις ίδιες τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Τα σημάδια «κλασικού ανταρτοπολέμου» φέρουν οι επιθέσεις κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, παραδέχεται για πρώτη φορά ο επικεφαλής της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ, σχεδόν ένα μήνα αφότου ο υπουργός Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ απέρριπτε τα περί αντάρτικου ή οργανωμένης αντίστασης. Χτες, μάλιστα, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής «λόγω της τριακοστής πέμπτης επετείου από την άνοδο στην εξουσία του κόμματος Μπάαθ του πρώην Προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν». Ο λιβανικής καταγωγής Αμερικανός στρατηγός επισήμανε ότι οι «στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ μάχονται κατά οπαδών του κόμματος Μπάαθ σε όλη την επικράτεια του Ιράκ», και συμπλήρωσε πως για το λόγο αυτό οι «συμμαχικές» δυνάμεις είναι υποχρεωμένες να προσαρμόσουν την τακτική τους ώστε να αντεπεξέλθουν.

Ουσιαστικά, όμως, η επιφυλακή οφείλεται στα συνεχή περιστατικά ένοπλης αντίστασης εναντίον των κατοχικών δυνάμεων, αλλά και εξαιτίας των πλείστων αναφορών ότι αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν για την πολύμηνη παραμονή τους στην περιοχή, όπως είπαν σε ρεπορτάζ αμερικανικού τηλεοπτικού καναλιού.

Οπως επισημαίνει το BBC, οι δηλώσεις Αμπιζάιντ έρχονται τη στιγμή που Αμερικανοί στρατιώτες εκφράζουν στα μέσα ενημέρωσης αγανάκτηση και φόβο για τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων κατά στόχων των ΗΠΑ, εξ ου και η προειδοποίηση του επικεφαλής της CENTCOM προς τους στρατιώτες ότι θα υποστούν κυρώσεις εάν δυσφημίζουν δημοσίως τον αμερικανικό στρατό. Η ανησυχία για τα τεκταινόμενα στο έδαφος του Ιράκ εντείνεται, όμως, και αρχίζει να μετατρέπεται σε ένα ακόμη πραγματικό πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση Μπους.

Τρομοκρατώντας τους κατοίκους

Associated Press

Τρομοκρατώντας τους κατοίκους
Η κατάσταση φαίνεται να οδηγεί την Ουάσιγκτον στην εξέταση του ενδεχομένου διεύρυνσης των εξουσιών του ΟΗΕ στο Ιράκ, προκειμένου να καταστεί εφικτή η αποστολή ενισχύσεων από τρίτες χώρες, ώστε να συμβάλουν στο έργο της σταθεροποίησης. Το ζήτημα έχει εξεταστεί κατά την επικοινωνία Πάουελ με ομολόγους του, αλλά και με τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν. Αναφορικά στον ΟΗΕ, στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή αντιπροσωπείας του ιρακινού προσωρινού κυβερνητικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της 22ας Ιουλίου, σχετικά με το Ιράκ, που ωστόσο δεν είναι αντιπροσωπεία που τυγχάνει διπλωματικής αναγνώρισης στον Οργανισμό.

Στο μεταξύ, σε αντίσταση καλεί τους Ιρακινούς με νέο μήνυμά του ο Σαντάμ Χουσεΐν -ανήμερα της 35ης επετείου από την άνοδο του Μπάαθ- που μετέδωσαν ταυτόχρονα τα δύο αραβικά δίκτυα Al Jazeera και Al Arabiya, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «τα μέλη του νέου Κυβερνητικού Συμβουλίου του Ιράκ δεν υπηρετούν το λαό της χώρας, αλλά τους ξένους από τους οποίους διορίστηκαν».

Τέλος, προκηρύξεις με το σύνθημα «Αντίσταση με όλα τα μέσα περιλαμβανόμενων και των όπλων» κατά των κατοχικών δυνάμεων κυκλοφόρησαν χτες στην πόλη Μπαακούμπα στα βόρεια της Βαγδάτης ενώ πολλές από τις προκηρύξεις είχαν τοιχοκολληθεί σε εμφανή σημεία. Τις προκηρύξεις υπογράφει μια μέχρι σήμερα άγνωστη οργάνωση, το «Τάγμα των Σαλαντίν», ενώ άλλες προκηρύξεις αναφέρουν «Αντισταθείτε όπως κάνει ο παλαιστινιακός λαός και ο λαός του Αφγανιστάν» και «Αντισταθείτε στις ταπεινώσεις των Αμερικανών και των Βρετανών που ήρθαν για να κλέψουν τον πλούτο των Ιρακινών».

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Επεισόδιο στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη

ΣΕΟΥΛ.-

Για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν δύο ετών, πυρά αυτομάτων όπλων ήχησαν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη κατά μήκος των συνόρων Νότιας και ΛΔ Κορέας, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί, εξαιτίας της σφοδρής επιθετικότητας και των απειλών εκ μέρους της Ουάσιγκτον, αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το περιστατικό φαίνεται πως είναι αναίμακτο, καθώς δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί τουλάχιστον από νοτιοκορεατικής πλευράς, σύμφωνα με το Reuters, ενώ βάσει ανακοίνωσης που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας από τη Σεούλ, στις 06.10 (τοπική ώρα) ερρίφθησαν από την πλευρά της ΛΔ Κορέας τέσσερις πυροβολισμοί εναντίον νοτιοκορεατικής στρατιωτικής θέσης. Οι Νοτιοκορεάτες στρατιώτες απάντησαν με προειδοποιητικό σήμα και ανταπέδωσαν τα πυρά με 17 βολές πυροβόλου.

Επεισόδια αυτού του είδους είναι εξαιρετικά σπάνια κατά μήκος της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στα σύνορα των δύο κρατών της χερσονήσου. Πρόκειται για την πρώτη ανταλλαγή πυρών μεταξύ στρατιωτών της Νότιας και Βόρειας Κορέας σε διάστημα δύο ετών, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το CNN.

Καμία αντίδραση προς το παρόν δεν έχει υπάρξει εκ μέρους της κυβέρνησης της ΛΔ Κορέας, αλλά ούτε και των ΗΠΑ, αναφορικά με το επεισόδιο στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, σύμφωνα με το BBC, εμφανίστηκε αισιόδοξος και πιο συγκεκριμένα, μιλώντας ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του, δήλωσε ότι αναμένεται διπλωματική κινητικότητα «για την αποφυγή του αδιεξόδου που δημιουργούν οι δηλώσεις της Πιονγκ Γιανγκ για το πυρηνικό της πρόγραμμα».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και ένα τρίχρονο κορίτσι, και περισσότεροι από 54 τραυματίστηκαν σοβαρά - δεκατέσσερις εξ αυτών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση - όταν ένα αυτοκίνητο που κινούνταν εκτός ελέγχου εισέβαλε σε κεντρική αγορά στη Σάντα Μόνικα του Λος Αντζελες.

ΜΟΣΧΑ.-- Οκτώ Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν τις τελευταίες 48 ώρες στη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στην Τσετσενία. Στο Νταγκεστάν, χτες, η έκρηξη μιας βόμβας γεμάτης θραύσματα σκότωσε έναν αστυνομικό και μια έγκυο γυναίκα, τραυματίζοντας τουλάχιστον 20 άτομα ακόμη, τα τέσσερα πολύ σοβαρά.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Το Κουβέιτ παραδέχτηκε για πρώτη φορά χτες ότι ο Σουλεϊμάν Αμπού Γκάιθ, (πρώην) υπήκοός του και κορυφαίο στέλεχος της «Αλ Κάιντα», έχει συλληφθεί και κρατείται στο Ιράν. Αρνείται όμως να κινήσει διαδικασία έκδοσής του, με το πρόσχημα πως η υπηκοότητά του ήρθη μετά την 11η του Σεπτέμβρη. Ο Γκάιθ καταζητείται από τις αρχές των ΗΠΑ.

ΧΑΪΝΤΕΡΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 12 άτομα τραυματίστηκαν, τα τρία σοβαρά, από την έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε μαιευτική κλινική (!) στο Χαϊντεραμπάντ του Πακιστάν. Η τοπική αστυνομία απέδωσε την απίστευτη αυτή ενέργεια σε «τοπική συμμορία», η οποία θέλησε να κάνει «επίδειξη δύναμης».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τις διαμαρτυρίες των κομμάτων της Αριστεράς και των συνδικάτων ξεσηκώνει ο τρόπος που η κυβέρνηση του κρατιδίου Ταμίλ Ναντού της Ινδίας αντιμετώπισε την απεργία των δημοσίων υπαλλήλων απολύοντας μέσα σε μια νύχτα 400.000, διατάσσοντας εξώσεις των οικογενειών τους από τα σπίτια που τους είχαν παραχωρηθεί και συλλαμβάνοντας χιλιάδες επειδή συμμετείχαν στην απεργία...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Καταγγελίες περί ανάμειξης δύο συμβούλων του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, Ζόραν Ζίφκοβιτς, σε «ξέπλυμα χρήματος» διά μέσου τραπεζών στις Σεϊχέλες και στην Κύπρο περιέχονται σε έγγραφο που παραδόθηκε χτες στις αρχές από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, Μλάντιαν Ντίνκιτς. Ανεξαρτήτως της βασιμότητας των καταγγελιών, ο Ντίνκιτς επιχειρεί να «σκοράρει πόντους» για το αντιπολιτευόμενο κόμμα G-17, του οποίου είναι σημαντικό στέλεχος.

«Θύελλες» σαρώνουν Βρετανία και ΗΠΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στην Ουάσιγκτον αποτέλεσε την αφορμή για την εκτόξευση πολλών βελών εκ μέρους του βρετανικού Τύπου, στο σύνολό του. Κύριο αντικείμενο αυτής της οξύτατης και πρωτόγνωρης επίθεσης, η απόλυτη ταύτιση και σύμπλευση με τις ΗΠΑ.

«Η Βρετανία απώλεσε την κυριαρχία της προς όφελος των ΗΠΑ» και πλέον αποτελεί «ένα έθνος πουλημένο» στην Ουάσιγκτον, αναφέρει ο βρετανικός «Guardian», ενώ στο άρθρο της τονίζει επιπροσθέτως: εάν η Βρετανία ήταν «στ' αλήθεια η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ, όπως αφήνουν να εννοηθεί οι αντι-Αμερικανοί, θα ήμασταν καλύτερα προστατευμένοι έναντι της Ουάσιγκτον, απ' ό,τι ήμαστε σήμερα».

Ακόμη και η συντηρητική «Daily Telegraph» παρατηρεί πως ο πρωθυπουργός «παραμένει πεπεισμένος ότι έπραξε το ορθό συμπαρατασσόμενος στον πόλεμο, παρά τις αυξανόμενες αντιδράσεις για την απουσία των όπλων μαζικής καταστροφής».

Είναι σίγουρο λοιπόν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός «δραπετεύει» έστω και λίγο από τον κυκλώνα. Ομως, τίποτα δεν είναι ρόδινο στις ΗΠΑ, αφού ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους δέχεται εξίσου πολύ έντονες επικρίσεις για τους καθημερινούς θανάτους στρατιωτών, καθώς και για την ψευδή πληροφορία περί ιρακινής προσπάθειας απόκτησης ουρανίου από την Αφρική, που συμπεριέλαβε σε διάγγελμά του.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Σον ΜακΚόρμακ, γνωστοποίησε ότι οι Τζορτζ Ο. Μπους και Τόνι Μπλερ θα συζητήσουν πέραν της κατάστασης στο Ιράκ, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ. Επίσης, κατά τη συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ και Βρετανίας επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα της συμμετοχής του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια σταθεροποίησης της κατάστασης στο Ιράκ, όπως επισημαίνει το AFP. Αξιωματούχοι της Συμμαχίας έχουν δηλώσει, πάντως, από τις Βρυξέλλες πως θα περιμένουν πρώτα την ανάπτυξη της πολωνο-ισπανικής δύναμης προτού εξετάσουν το αμερικανικό αίτημα αποστολής ενισχύσεων.

Σκηνοθετημένα ρεπορτάζ

Μία αποκάλυψη του «Guardian» προκαλεί τριγμούς, αναφορικά με την «αντικειμενική ενημέρωση» κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, από τα αμερικανοβρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον «Guardian», το Sky News παρουσίασε στη διάρκεια του ιρακινού πολέμου ρεπορτάζ από βρετανικό υποβρύχιο που υποτίθεται ότι μετείχε σε πολεμική επιχείρηση!

Επικαλούμενη μαρτυρία τηλεοπτικού συνεργείου του BBC-2, που κινηματογραφούσε την ίδια ώρα στο ίδιο υποβρύχιο, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει πως το επίμαχο ρεπορτάζ, που έδειχνε τις προετοιμασίες και την εκτόξευση πυραύλου «Cruise», είχε σκηνοθετηθεί από το συνεργείο του Sky News για τις ανάγκες της... ενημέρωσης. Το κατασκευασμένο ρεπορτάζ είχε μεταδοθεί πολλάκις από το Sky News στο διάστημα από τις 31 Μάρτη έως τις 2 Απρίλη, καθώς και από το δίκτυο ITV και από εκεί σε όλα τα δίκτυα του κόσμου...

Το βράδυ της Τετάρτης, μετά τη σχετική ενημέρωση του «Guardian» προς το Sky News, η διεύθυνση του τηλεοπτικού δικτύου έθεσε σε διαθεσιμότητα τους υπαίτιους δημοσιογράφους, διατάσσοντας παράλληλα τη διεξαγωγή ανακρίσεων για το θέμα...

ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Μετάθεση ... «ελπίδων»

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η συνάντηση του Μαχμούντ Αμπάς και του Αριέλ Σαρόν, που θα γίνει την Κυριακή ή στις αρχές της βδομάδας, αναμένεται να έχει περισσότερο τυπικό από όσο ουσιαστικό ρόλο, καθώς ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής φέρεται να ελπίζει σε «ισχυρότερες πιέσεις» των ΗΠΑ προς το Ισραήλ μετά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον στις 25η Ιούλη (θα τον ακολουθήσει ο Αριέλ Σαρόν στις 27), ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή του «οδικού χάρτη». Ωστόσο, το αδιέξοδο δε μοιάζει ικανό να αρθεί, με δεδομένες τις προθέσεις της κυβέρνησης Σαρόν να κρατήσει στις φυλακές της μεγάλο μέρος των 8.000 Παλαιστινίων κρατούμενων και να κάνει τις λιγότερες δυνατές εδαφικές παραχωρήσεις.

Χθες οι ΗΠΑ έδωσαν και επίσημα στην Παλαιστινιακή Αρχή 20 εκατομμύρια δολάρια - για πρώτη φορά στην ιστορία -, σε μια προσπάθεια να δείξουν «την εμπιστοσύνη τους στον Μαχμούντ Αμπάς», και να προωθήσουν την πολιτική του ισχύ.

Στην αντίπερα όχθη, στο Ισραήλ, τα ΜΜΕ απασχολούσε η ανάκριση του Γκιλάντ Σαρόν, γιου του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν για υπόθεση διαφθοράς που είχε προκαλέσει αρκετό θόρυβο στην προεκλογική εκστρατεία του ηγέτη του Λικούντ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Η ISAF φεύγει, το ΝΑΤΟ έρχεται

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Η Γερμανία παρέδωσε χτες στον Καναδά τη διοίκηση της ISAF, της Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν, μόλις τρεις βδομάδες πριν το ΝΑΤΟ τη διαδεχτεί και επίσημα (11 του Αυγούστου) στην «αποστολή» αυτή στη χώρα, που καμία σχέση δεν έχει με άλλες αποστολές «τύπου κυανοκράνων». Ο γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, επανέλαβε χτες την προειδοποίηση ότι η κατάσταση στη χώρα - που τελεί εν μέρει υπό κατοχή και εν μέρει υπό την κυριαρχία πολεμάρχων, στην πλειοψηφία τους εγκληματιών πολέμου - προοιωνίζεται μια «σκληρή» αποστολή. Επιπλέον, είπε, «είμαστε ήδη εμπλεγμένοι στη Βοσνία και στο Κόσσοβο και στη Μακεδονία, και τώρα αναλαμβάνουμε ρόλο στο Αφγανιστάν. Ολες αυτές οι αποστολές είναι επικίνδυνες».

ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΟΛΟΜΩΝΤΑ
Νόμος η ... επέμβαση της Αυστραλίας

ΧΟΝΙΑΡΑ.- Η Βουλή των Νήσων του Σολομώντα πέρασε χθες τον εξαιρετικά αμφιλεγόμενο νόμο, ο οποίος επιτρέπει την επέμβαση δυνάμεων στρατού και αστυνομίας από την Αυστραλία στη χώρα και τους παραχωρεί πλήρη ατιμωρησία για όσα κάνουν κατά την «εκτέλεση των καθηκόντων τους». Το εξαμβλωματικό αυτό κείμενο προσκαλεί την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων της Αυστραλίας (της οποίας η κυβέρνηση Χάουαρντ όχι μόνο στήριξε, αλλά και συμμετείχε στον πόλεμο του Ιράκ, και επιδιώκει ρόλο «αστυνομικού της περιοχής», όπως λένε πολλοί), που θα αρχίσουν να καταφθάνουν μέσα σε δύο βδομάδες. Στη δύναμη των 2.500 ανδρών θα συμβάλουν και η Νέα Ζηλανδία, η Παπούα Νέα Γουινέα κ.ά. χώρες. Ο πρωθυπουργός Αλαν Κεμακέζα ελπίζει (!) ότι η ξένη επέμβαση δε θα αποβεί σε «κατοχή της χώρας», αλλά θα τη βοηθήσει «να ξεπεράσει τα προβλήματά της»...

ΙΡΑΝ
Χαταμί: «Δε θέλουμε πυρηνικά όπλα»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Οχι μόνο δεν επιδιώκουμε να αποκτήσουμε πυρηνική ισχύ για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά, αντίθετα, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν τίθεται υπέρ του να αποπυρηνικοποιηθεί η Μέση Ανατολή και ολόκληρος ο κόσμος», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιράν, Μοχαμάντ Χαταμί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Αλ Ουατάν» και δημοσιεύτηκε χτες.

Ο Πρόεδρος του Ιράν, το οποίο αντιμετωπίζει πιέσεις από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), τις ΗΠΑ και την ΕΕ να επιτρέψει «απροειδοποίητες επιθεωρήσεις» των πυρηνικών του εγκαταστάσεων, στάθηκε στο γεγονός ότι, παρά τη δεδομένη κατοχή «πυρηνικών όπλων από το σιωνιστικό καθεστώς, την Ινδία και το Πακιστάν, προκαλεί έκπληξη πως μόνο για το Ιράν γίνεται πολύ κακό για το τίποτα». Ο Χαταμί πρόσθεσε: «Γνωρίζουν πως ούτε διαθέτουμε, ούτε επιδιώκουμε να αποκτήσουμε πυρηνικά όπλα, κι έτσι όλα όσα ακούγονται για το θέμα σήμερα είναι εντελώς αβάσιμα». Το θέμα, εξήγησε, είναι πολιτικό. «Θα συνεργαστούμε με τη ΔΕΑΕ», κατέληξε, «αλλά ποτέ δε θα παραδοθούμε λόγω της παράλογης κατακραυγής εκ μέρους των ΗΠΑ σε βάρος μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ