ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μ. ΠΕΪΝΟ
Υπέρμαχος της δράσης της «17 Ν»

Υπέρμαχος της δράσης της «17 Νοέμβρη» εμφανίστηκε χτες στο δικαστήριο η Μαρί Τερέζ Πεϊνό, σύντροφος του Α. Γιωτόπουλου, ενώ αποκάλυψε ότι οι διωκτικές αρχές τής ζήτησαν να συνεργαστεί, επειδή δήθεν διέθεταν στοιχεία ότι εκείνη ήταν η γυναίκα της «17 Νοέμβρη».

«Δεν μπορώ να καταδικάσω τη "17 Νοέμβρη" ή οποιαδήποτε οργάνωση τέτοιου τύπου που έχει κάποιο ιδεώδες», είπε η Μ. Πεϊνό, «αν δεν εξαλειφθεί η βία που συνθλίβει όλο τον κόσμο» και χαρακτήρισε τη «17 Νοέμβρη» ως «επαναστατική οργάνωση της άκρας Αριστεράς», που έκανε αναλύσεις, ιδεολογικές και πολιτικές, και όπως είπε η ίδια ένιωθε να βρίσκεται κοντά σ' αυτές τις αναλύσεις.

Οσον αφορά στο όνομα του φερόμενου ως αρχηγού της «17 Νοέμβρη», η Μ. Πεϊνό είπε ότι η ίδια έμαθε το πραγματικό όνομα του Α. Γιωτόπουλου αμέσως μετά τη σύλληψή του. «Είναι λογικό ότι είχε αλλάξει το όνομά του», είπε, «λόγω της δράσης του την περίοδο της δικτατορίας».

Για σκευωρία των μυστικών υπηρεσιών σε βάρος του Α. Γιωτόπουλου και πως όλα τα στοιχεία σε βάρος του προέκυψαν μετά τις συλλήψεις του περασμένου καλοκαιριού, μίλησε στην κατάθεσή του χτες ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Βίκτωρ Αναγνωστόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τον Α. Γιωτόπουλο σεμνό αγωνιστή.

Ο Β. Αναγνωστόπουλος ανέφερε στο δικαστήριο ότι τον Απρίλη του 2002, πριν τις συλλήψεις των κατηγορουμένων, τον είχε επισκεφθεί Αγγλος πράκτορας, λέγοντάς του πως ο Α. Γιωτόπουλος ήταν ο αρχηγός της «17 Νοέμβρη» και πως ο ίδιος βρίσκεται στις λίστες των υπόπτων.

Για τον τρόπο λειτουργίας αυτών των οργανώσεων, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι υπήρχε ένα έντονο αντιαρχηγικό μοντέλο και «η δράση τους ήταν περισσότερο συμβολική», για να καταδειχτεί ότι ο λαός αντιστέκεται στη δικτατορία, ενώ για τον Α. Γιωτόπουλο είπε ότι τον γνώρισε την εποχή της δικτατορίας στην οργάνωση «29 Μάη» και μετά τη διάλυσή της συμμετείχαν στην οργάνωση «ΛΕΑ».

Ο Α. Γιωτόπουλος, σύμφωνα με την κατάθεση του Β. Αναγνωστόπουλου, είναι ο 33ος φερόμενος ως αρχηγός της «17 Νοέμβρη», καθώς στο παρελθόν είχαν υπάρξει άλλα 32 διαφορετικά άτομα, που είχαν παρουσιαστεί ως αρχηγοί, από πληροφορίες που έδιναν κάποιοι προσβλέποντας κυρίως στα χρήματα των επικηρύξεων.

Τέλος, ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι σε συνάντηση αντιστασιακών οργανώσεων που είχε γίνει στο Μόναχο, μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε προτείνει να περάσουν σε ανώτερα επίπεδα δράσης, δηλαδή σε ανθρώπινους στόχους, ενώ ο Α. Γιωτόπουλος, όταν το πληροφορήθηκε, είχε διαφωνήσει με ένα τέτοιο ενδεχόμενο και πως ο κατηγορούμενος «δεν είναι ο μανιακός της ένοπλης πάλης».

Χτες κατέθεσε και η γραφίστρια Β. Τσάτσαρη, η οποία περιέγραψε τον Α. Γιωτόπουλο ως άνθρωπο του διαλόγου, τίμιο και σεμνό, που δεν είχε βλέψεις αρχηγίας.

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
Διαχρονικό μήνυμα αγώνα για τα λαϊκά συμφέροντα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο της σημαντικής και νικηφόρας μάχης της Αμφιλοχίας που έδωσε ο ΕΛΑΣ στις 12.7.1944, καταλαμβάνοντας από τα ναζιστικά στρατεύματα την πόλη της Αμφιλοχίας.

Η νικηφόρα αυτή μάχη αποτελεί κατόρθωμα συλλογικό των ανταρτών, των στελεχών, των διοικήσεων του ΕΛΑΣ που πήρανε μέρος στις επιχειρήσεις, αλλά και των πολιτικών οργανώσεων του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, της ΕΑ και, σε πρώτη γραμμή, του εμψυχωτή, του νου και της συνείδησης του αγώνα, του ηρωικού ΚΚΕ, θα τονίσει στην ομιλία του ο αντιστασιακός Αριστείδης Θεοχάρης.

Ο ομιλητής, αφού στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή της πολύνεκρης μα νικηφόρας μάχης, επισήμανε στη συνέχεια: Οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά τη Βάρκιζα, πιστές στις συμφωνίες που υπέγραψαν με τους Αγγλοαμερικανούς και τους άλλους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές στάθηκαν δουλοπρεπείς και αντιλαϊκές στην υπηρεσία τους... Τώρα υπηρετούν τη νέα τάξη του ιμπεριαλισμού, ενώ στα πλαίσια του Ευρωστρατού, καινούρια βάρη περιμένουν τον ελληνικό λαό. Κι αυτό ενώ πληρώνει βαρύ τίμημα με τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται και από την κυβέρνηση Σημίτη με τη στήριξη της ΝΔ και του ΣΥΝ στα πλαίσια της ευρωενωσιακής πολιτικής του Μάαστριχτ κλπ.

Αντίθετα, υπογράμμισε ο Αριστείδης Θεοχάρης, το ΚΚΕ παραμένει η συνεπής λαϊκή πρωτοπορία, ο μπροστάρης όλων των αγώνων για το καλό του λαού. Το κόμμα που ενέπνευσε τους μαχητές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, συνεχίζει τον αγώνα, σήμερα, για τη δημιουργία του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης του λαού, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε την Κυριακή 20-7-03 και ώρα 12η μεσ. 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Βύρωνος για την ανάπαυση της ψυχής της πολυαγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, γιαγιάς, αδελφής και θείας

ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΟΥΖΕΛΗ

Ο σύζυγος: Σπύρος

Τα παιδιά: Γιώργος και Αναστασία, Θανάσης

Η εγγονή: Ειρήνη

Τα αδέλφια: Βασιλική και Μπάμπης. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο και πατέρα

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΑΡΔΙΔΗ

Ετών 88

Κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 18/7/2003 και ώρα 12η μεσ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Μάκρης.

Η σύζυγος: Δέσποινα

Τα τέκνα: Ανδρέας, Λάμπρος

Οι λοιποί συγγενείς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

- To Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ και η Κοινότητα Λεοντίου Αχαΐας, την Κυριακή 20 Ιούλη και ώρα 11 π.μ., πραγματοποιούν εκδήλωση στο Λεόντιο για τη μεγάλη νίκη του ΕΛΑΣ, που συνέτριψε και διέλυσε ένα τάγμα Ιταλών, το λεγόμενο ανταρτοφάγο, στις 13 Ιούλη 1943.

- Στο μνημείο των πενήντα τεσσάρων Ελλήνων πατριωτών απαγχονισθέντων στις 21.7.44 (50 όμηροι του στρατοπέδου Χαϊδαρίου και 4 στελέχη του αντιστασιακών οργανώσεων), από τους Γερμανούς κατακτητές, που είναι στο 19ο χιλιόμετρο του δρόμου Αθήνας - Ραφήνας, η Αδελφότητα των οικογενειών τους κάνει μνημόσυνο τιμής, την Κυριακή 20.7.2003 και ώρα 10.15 π.μ.

- Το Παράρτημα Γαργαλιάνων Μεσσηνίας της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 20 του Ιούλη, στις 10.30 π.μ., εκδήλωση προς τιμήν των 18 ΕΛΑΣιτών, που έπεσαν ηρωικά στις 19 του Ιούλη 1944 στη μάχη κατά των Γερμανών κατακτητών στο Γεφύρι Μανούσου, μεταξύ Χώρας - Αγορελίτσας (Αμπελόφυτο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ