ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 2003
Σελ. /28
«Μαγική» προεκλογική εικόνα

Ο πανίσχυρος προπαγανδιστικός μηχανισμός των κρατούντων κατασκευάζει μια εικονική πραγματικότητα, κατά τρόπο που να εξυπηρετεί τους εκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης Σημίτη

Του Α. Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
Του Α. Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
Καμία αμφιβολία δεν υπάρχει για την ικανότητα του πανίσχυρου μηχανισμού προπαγάνδας των κρατούντων να κατασκευάζει μια «μαγική» εικόνα στη θέση της απάνθρωπης πραγματικότητας που έχουν δημιουργήσει. Προφανής στόχος η διαμόρφωση στρεβλής συνείδησης και η χειραγώγηση των λαϊκών μαζών. Τρεις βδομάδες μετά το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας η κυβέρνηση, με την αμέριστη συμπαράσταση των ΜΜΕ, έχει επιβάλει την πολιτική «ατζέντα» κατά τρόπο που εξυπηρετεί τους εκλογικούς σχεδιασμούς και στόχους της. Ενδεικτικά: Για το καυτό πρόβλημα της ακρίβειας έχει στήσει ένα φτηνό σόου όπου ο «γενναίος Κίμων» μονομαχεί καθημερινά με τους «ασυνείδητους» λαχαναγορίτες μέσω ενός ...φιλικού διαλόγου.

Από μια προεκλογική εκστρατεία αντάξια του ΠΑΣΟΚ δε θα μπορούσαν, βέβαια, να απουσιάζουν οι «αυξήσεις» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αν και ορκίζονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας, οι υποσχέσεις για «τακτοποίηση» εκατοντάδων χιλιάδων «αυθαιρετούχων»-σταθερών πελατών των δημόσιων ταμείων, η ανάκαμψη με τη βοήθεια των τραπεζικών και κρατικών «χαρτιών» της Σοφοκλέους... Αναμενόμενο είναι να επιστρατεύσουν και τα στατιστικά στοιχεία για να «μακιγιάρουν» την κατάσταση. Αίφνης μάθαμε ότι η φτώχεια περιορίστηκε! Παράλληλα, (αυτο)εξαγνίζονται και προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για τη διαπλοκή τους με την άρχουσα τάξη... Δε σταματά, το αντίθετο, η αντιλαϊκή επίθεση, αλλά, με τη βοήθεια πάντα των ΜΜΕ, είτε περνά σε «δεύτερο πλάνο» είτε πλασάρεται σαν αναγκαία ή φιλολαϊκή (Ασφαλιστικό, αναπτυξιακός νόμος, ιδιωτικοποιήσεις)...

Υπάρχει όμως μια «λεπτομέρεια». Τα μεγαλεπήβολα προπαγανδιστικά σχέδιά τους κονιορτοποιούνται όταν έρχονται σε επαφή με τη σκληροτράχηλη πραγματικότητα. Οταν, π.χ., αποχωρεί ο θίασος Κουλούρη από την αγορά δεν πέφτουν και οι τιμές ούτε η φτώχεια απαλύνεται με τους μαγειρεμένους αριθμούς. Τους διαφεύγει ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πλέον την παραμικρή εμπιστοσύνη ούτε στην κυβέρνηση Σημίτη ούτε στους επίδοξους αντικαταστάτες της ΝΔ.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ» ΚΑΙ ΑΛΛΑ

«ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟ» ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ... «Κίνητρα για παραμονή στην εργασία (μέχρι το 67ο έτος της ηλικίας) με μπόνους στη σύνταξη πέραν της 35ετίας και άρση της απαγόρευσης με την οποία απολύονται αυτοδικαίως από τις υπηρεσίες τους όσοι υπάλληλοι Δημοσίου-ΔΕΚΟ συμπληρώσουν το 60ό έτος της ηλικίας τους (και 35 έτη ασφάλισης) προωθεί η κυβέρνηση. H σχετική ρύθμιση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των "ΝΕΩΝ", πρόκειται να ενταχθεί στο νομοσχέδιο-σκούπα για το Ασφαλιστικό που θα καταθέσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου στη Βουλή. Στο ίδιο νομοσχέδιο - για το οποίο κύκλοι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κάνουν λόγο ότι θα είναι ευχάριστη έκπληξη για τους ασφαλισμένους - θα υπάρχουν και άλλες ευεργετικές διατάξεις για εργαζομένους πολλών Ταμείων (Ηλίας Γεωργάκης - ΝΕΑ).

«ΟΓΚΩΔΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ»... «Πράγματι, με τον νέο αναπτυξιακό νόμο γίνεται μια εντυπωσιακή τομή στη φορολογική πολιτική, αφού για τις μεγάλες επενδύσεις εξασφαλίζεται σταθερό φορολογικό καθεστώς για μία ολόκληρη δεκαετία και, κυρίως, θεσπίζεται αντικειμενικός προσδιορισμός στη φορολόγηση των κερδών τους. Ετσι αίρεται στην πράξη το ισχυρό αντικίνητρο που υπήρχε ως τώρα για να έλθουν στη χώρα μας ξένοι επενδυτές, ενώ ενθαρρύνονται ταυτόχρονα και οι ελληνικές μεγάλες επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε ογκώδεις επενδύσεις εκσυγχρονισμού των μονάδων τους... » (Ν. Νικολάου - ΒΗΜΑ).

ΧΑΡΗ ΣΤΙΣ «ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ»... «Σε μικρότερες, από τις αρχικώς εξαγγελθείσες, αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να προχωρήσει τελικώς ο υπουργός Οικονομίας μετά τις προειδοποιήσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για περιορισμό του εργασιακού κόστους...» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΒΕΛΤΙΩΣΗ... «Με εισόδημα κάτω του 60% του μέσου όρου ζει το 19,6% των νοικοκυριών στην Ελλάδα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2001 ήταν 20,4%, που σημαίνει ότι υπήρξε μια βελτίωση κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες... Η μείωση του ποσοστού των οικονομικά επισφαλών νοικοκυριών οφείλεται, όπως επισημαίνει η Στατιστική, στην αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των ατόμων με χαμηλές αποδοχές» (ΕΘΝΟΣ).

«ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΣ» ΤΖΟΓΟΣ: «Οι προεκλογικές ρυθμίσεις ρευματοδότησης και μείωσης των προστίμων των αυθαιρέτων συνδυάζονται με γιγαντιαία εισπρακτική επιχείρηση από "δεξαμενή" οφειλών 3 δισ. ευρώ. Οι 150.000-200.000 ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν 5.000-20.000 ευρώ, ενώ η Β. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι τα πρόστιμα αποτελούν αντικίνητρο για τις εντάξεις στο σχέδιο» (Από το βασικό θέμα του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΩΣ ΤΑ 67.

ΕΘΝΟΣ: Ακρίβεια: ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΣΤΑΘΕΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ ΜΕ 13 ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΘΗΛΙΑ ΜΕ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΛΥΣΗ ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων - ΜΟΝΙΜΟ ΦΤΩΧΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΜΕΤΡΩΝ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ «ΣΟΥΠΕΡ» ΔΑΝΕΙΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: 6.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΧΡΕΩΝ.

ΧΩΡΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.

ΕΣΤΙΑ: ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ - Ελάχιστες μεταβολές στην εκλογική νομοθεσία.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΩΔΙΚΟΙ ΦΩΤΙΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΑΝΙΚΟ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.

ΑΥΓΗ: ΦΤΩΧΟΙ ΤΟ 20% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΦΟΥΝΤΩΣΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟ-ΕΓΚΛΗΜΑ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Επικίνδυνη λύση»... «Οδηγούνται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με μία κομματική απόφαση, να δηλώσουν οικειοθελώς τις συναλλαγές τους. Και θα το πράξουν, συμμορφούμενοι με τη δήλωση του πρωθυπουργού και αρχηγού τους. Και θα το κάνουν μόνον αυτοί, εφόσον η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι σύμφωνη. Ετσι θα έχουμε μια λύση όχι μόνον ανορθόδοξη, αλλά και επικίνδυνη, διότι μπορεί να προκληθεί θόρυβος, όμοιος, ίσως και μεγαλύτερος, με εκείνον που προκλήθηκε για τους κ. Νεονάκη και Μανίκα, όταν θα δημοσιοποιηθούν οι δηλώσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και των υπουργών, στις οποίες θα περιλαμβάνεται και το επίμαχο, αλλά απατηλό στοιχείο του τζίρου» (Από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

Δε μειώνονται οι τιμές... «Τα μέτρα συγκράτησης των τιμών και του πληθωρισμού δεν μπορούν να χτυπήσουν στη ρίζα το πρόβλημα της ακρίβειας. Ο υψηλός πληθωρισμός που "έκαιγε" την ελληνική οικονομία για πολλά χρόνια, έχει ήδη διαμορφώσει τις τιμές των προϊόντων σε υψηλά επίπεδα. Ομως, κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, οι μισθοί και γενικότερα το εισόδημα των νοικοκυριών δεν αυξήθηκαν αντίστοιχα. Τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ακρίβεια διότι δεν έχουν την αντίστοιχη εισοδηματική ικανότητα να αγοράσουν τα αγαθά που επιθυμούν. Αυτό σημαίνει ότι όσο κι αν περιορίζεται ο πληθωρισμός, η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται. Απλώς περιορίζεται. Διότι με τη μείωση του πληθωρισμού συγκρατείται ο ρυθμός αύξησης των τιμών. Δεν μειώνονται οι τιμές» (Λεων. Στεργίου - ΝΕΑ).

«Εξάμηνη θητεία»... «Είναι πράγματι εντυπωσιακή η άνεση με την οποία η κυβερνητική προπαγάνδα κατασκευάζει την πολιτική πραγματικότητα στα μέτρα των προεκλογικών αναγκών του ΠΑΣΟΚ. Αλλαγή εκλογικού νόμου, μάχη υπέρ της διαφάνειας, ακόμη και πόλεμος κατά της ακρίβειας αποτελούν - υποτίθεται - τα μεγάλα προεκλογικά στοιχήματα του κ. Σημίτη, ο οποίος, ύστερα από τόσα χρόνια στην πρωθυπουργία συμπεριφέρεται σαν να είναι κάποιος άφθαρτος ηγέτης, που θα κριθεί από τη θητεία του το επόμενο εξάμηνο» (Γ. Κουβαράς - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ