ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 2003
Σελ. /28
Αφιέρωμα στον Κ. Καρυωτάκη

Αντιπροσωπευτικά κειμήλια της μεγάλης προσφοράς και της σύντομης ζωής του Κώστα Καρυωτάκη, παρουσιάζονται από τη Δευτέρα και έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε δύο προθήκες της εισόδου του Μουσείου Μπενάκη. Το αφιέρωμα αυτό στη μνήμη του ποιητή πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 75 χρόνων από το θάνατό του. Ηταν το απόγευμα της 21ης Ιουλίου του 1928, όταν ο 32χρονος ποιητής έθεσε τέλος στη ζωή του στην Πρέβεζα, όπου είχε μετατεθεί τον τελευταίο μήνα.

Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές «Το αφιέρωμα στο Μουσείο Μπενάκη, σεμνό όσο ο ίδιος και λιτό όσο ο ποιητικός του λόγος, δεν εξαντλεί φυσικά ούτε το μέγεθος της προσφοράς του ούτε το εύρος της απήχησής του στους νεότερους. Αποτελεί απλώς μια υπόμνηση για έναν δημιουργό που χάθηκε νωρίς, αφήνοντας ωστόσο ένα έργο ανθεκτικό στο χρόνο, όπως σήμερα πλέον έχει αποδειχτεί. Μια αφορμή, δηλαδή, για να ξαναδιαβάσουμε τους στίχους του και να επανεκτιμήσουμε την αξία του». Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με απαγγελία ποιημάτων από την ηθοποιό Ειρήνη Ιγγλέση και ομιλία της καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και μελετήτριας του καρυωτικού έργου, Χριστίνας Ντουνιά.

Μουσική, χορός θέατρο
Σαββίνα Γιαννάτου
Σαββίνα Γιαννάτου
  • Σήμερα ο Σύλλογος Οικογένειας του θεραπευτικού προγράμματος «Παρέμβαση» διοργανώνει συναυλία, στο Λυκαβηττό με γνωστούς καλλιτέχνες: Μ. Φαραντούρη, Π. Πανδή, Χ. Αηδονίδη, Μ. Πασχαλίδη, Δ. Δημοσθένους, Χ. Τσιαμούλη.
  • Η χορογράφος Ινμπαλ Πίντο ανοίγει σήμερα και αύριο (Κάστρο) το «9ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας». Τις ίδιες μέρες στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο φιλοξενείται η εκρηκτική Καναδή Μαρί Σουινάρ. Συνέχεια (20, 21/7, ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας), με το σόλο του Ξαβιέ Λε Ρουά, «Self - Unfinished» (1998), που ερμηνεύει ο ίδιος.
  • Οι «Σφήκες» παρουσιάζονται, την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Πάτρα, με τους Κώστα Βουτσά, Τάκη Χρυσικάκο, Γιάννη Δεγαΐτη, κ.ά.
  • Στον κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη (Διογένους 1-3), την Κυριακή, το συγκρότημα «Μισμαγιές» παρουσιάζει μουσική της Κωνσταντινούπολης.
  • Με ρεσιτάλ του διεθνούς φήμης Γαλλοκαναδού πιανίστα A. Λεφέβρ, συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις του «7ου Φεστιβάλ "Μανώλης Καλομοίρης"» στη Σάμο. Ακολουθεί (21/7) η ιστορική παιδική εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με τίτλο «Εδώ Λιλιπούπολη» με τους: Σπύρο Σακκά, Σαββίνα Γιαννάτου, Παναγιώτη Αθανασόπουλο, Μαριελή Σφακιανάκη.
  • Η Σαββίνα Γιαννάτου με το συγκρότημα Primavera en Salonico και την Τυνήσια ερμηνεύτρια Λάμια Μπεντιούι, παρουσιάζουν αύριο (10.30μ.μ.) στη Βλάστη Κοζάνης, επιλεγμένα έντεχνα και λαϊκά τραγούδια από τη Μεσόγειο και ολόκληρο τον κόσμο.
  • Συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη, φιλοξενείται τη Δευτέρα στο θέατρο «Πέτρας».
  • Πρεμιέρα, του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, στο Ανοιχτό Θέατρο Λόφου του Κιλκίς, με τον «Ζορζ Νταντέν» του Μολιέρου. Παίζουν: Τάσος Περζικιανίδης, Γεράσιμος Γεννατάς, κ.ά.
  • Αλκίνοος Ιωαννίδης
    Αλκίνοος Ιωαννίδης
    Πρεμιέρα και για το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, στα Γιάννενα, με την «Αλκηστη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Παντελή Παπαδόπουλου. Παίζουν: Διονύσης Ακτύπης, Θανάσης Τσιδίμης, Ντίνα Αβαγιανού, κ.ά.
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Σε μουσική Ελλήνων συνθετών γραμμένη ειδικά για παραστάσεις Αρχαίου Δράματος είναι αφιερωμένη η τρίτη βδομάδα του «Μουσικού Ιουλίου», Παρασκευή και Σάββατο, στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Τις μουσικές ερμηνεύει το συγκρότημα «Alea III» της Βοστόνης υπό τη διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου, ενώ συμπράττει το φωνητικό σύνολο «Εμμέλεια» σε διεύθυνση Valery Oreshkin. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει μουσική και χορικά, που αφορούν στην τραγωδία, ενώ το δεύτερο μέρος επικεντρώνεται σε μουσική γραμμένη για τις κωμωδίες του Αριστοφάνη. Ερμηνεύεται η μουσική, που συνέθεσε η μεγάλη μας τραγωδός Κατίνα Παξινού για τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, καθώς και μουσική των Μάνου Χατζιδάκι, Γιώργου Κουρουπού, Νίκου Κυπουργού, Χρήστου Λεοντή, Θάνου Μικρούτσικου και Γιώργου Τσαγκάρη.

μια ΕΚΘΕΣΗ

Στο Κέντρο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων «Κρύπτη» στο Μαχαιράδο Ζακύνθου εγκαινιάζεται την Κυριακή (9μ.μ.) έκθεση ζωγραφικής του Διονύση Παπαδάτου. «Ουτοπικός χώρος - μνήμες - Πέρασε μισός αιώνας» είναι ο τίτλος της ενδιαφέρουσας αυτής παρουσίασης, η οποία αφιερώνεται στην επέτειο των σεισμών του 1953, που κατέστρεψαν το νησί. Πρόκειται για τη ζωγραφική δημιουργία των τελευταίων επτά χρόνων και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Ζάκυνθο, τη γενέτειρα του καλλιτέχνη. Το βράδυ των εγκαινίων, η ηθοποιός και σκηνοθέτις Μαριέττα Ριάλδη, θα απαγγείλει τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου και θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με το Νότη Μαυρουδή και τους συνεργάτες του: Νατάσσα Τσίρου, Παναγιώτη Μάργαρη, Δημήτρη Οικονομίδη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 31/8.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Τη «σκυτάλη» των Επιδαυρίων, σήμερα και αύριο, παίρνει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, που ανεβαίνει σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Γιώργου Ανδρέου, κινησιολογία Αλίκης Καζούρη, φωτισμούς Φίλιππου Κουτσάφτη. Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χάρης Σώζος, Δημήτρης Αλεξανδρής, Παναγιώτης Τσεβάς, Αρτο Απαρτιάν, Γιάννης Νταλιάνης και Μάγια Λυμπεροπούλου. Το Χορό απαρτίζουν: Μελίνα Βαμβακά, Ελένη Κοκκίδου, Γιάννα Νικολοπούλου, Νιόβη Κωστοπούλου, Εύα Κοτανίδη, Μάγδα Πένσου, Ντορίνα Θεοχαρίδου, Μαριάνθη Φωτάκη, Μαριάνθη Κυρίου, Ειρήνη Σπανουδάκη, Γιάννα Παπαγεωργίου, Αντωνία Βαλλιανάτου.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ο Σταμάτης Κραουνάκης δίνει το σύνθημα αυτό το καλοκαίρι: «Επεσε έρωτας». Ενα σύνθημα που αποτελεί τον τίτλο της νέας δισκογραφικής συνεργασίας του με τον Κώστα Μακεδόνα. Ενα σύνθημα που γίνεται, επίσης, τίτλος και αφορμή για το δεύτερο κύκλο θερινών διαδρομών του Σταμάτη Κραουνάκη με τον Κώστα Μακεδόνα, την ομάδα Μουσικού Θεάτρου «Σπείρα - Σπείρα» και την Δήμητρα Παπίου. Ο συνθέτης μιλάει για «παρόντα έρωτα που έπεσε και χτύπησε πόδια, χέρια, μύτες και είναι τραυματισμένος άγγελος, από τον πόλεμο της καθημερινότητας κι από τον άλλο... για το χρήμα». Η Ομάδα, λοιπόν, έχει ξεκινήσει τη μικρή καλοκαιρινή της βόλτα, και σήμερα θα βρίσκεται στο θέατρο «Φρούντζου» στα Γιάννενα.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το περίφημο έργο «Δον Κιχώτης» παρουσιάζει σήμερα στο Ηρώδειο το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Πρόκειται για έργο γοητευτικό και η πλοκή του βασίζεται σε ένα επεισόδιο από αυτά που περιλαμβάνονται στο περίφημο μυθιστόρημα του Θερβάντες. Κεντρικό θέμα είναι ο μη αποδεκτός έρωτας του Μπαζίλιο και της Κίτρι και οι περιπέτειες που προκαλούνται απ' αυτόν. Η χορογραφία είναι βασισμένη στην πρωτότυπη του Πετιπά και έχει γίνει από τον Ρώσο χορευτή Ιγκόρ Ζελένσκι. Μουσική: Λ. Μίνκους. Σκηνικά: Λεωνίδας Ντε Πιαν. Κοστούμια: Τότα Πρίτσα. Διεύθυνση Ορχήστρας ΕΛΣ: Ηλίας Βουδούρης. Χορεύουν: Αλίνα Στεργιανού, Ιγκόρ Ζελένσκι, Στράτος Παπανούσης κ.ά.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Μαριάνθη Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή: «Μάνααα»
  • Νέαρχος Γεωργιάδης - Τάνια Ραχματούλινα: «Ο Θόδωρος Δερβενιώτης και το μετεμφυλιακό τραγούδι»
  • Χάνα Μίντλετον: «Θέλουμε τη γη μας πίσω - Η ιστορία των Απορίτζινες»
  • Γιάννης Πριόβολος: «Οσο βαστούσαν τα μελτέμια»


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ