ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Το χάος «απειλεί» τα σχέδια των κατακτητών

Διαδήλωση ενάντια στο λεγόμενο Συμβούλιο Διακυβέρνησης

Associated Press

Διαδήλωση ενάντια στο λεγόμενο Συμβούλιο Διακυβέρνησης
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΑΓΔΑΤΗ-ΦΑΛΟΥΤΖΑ-ΜΟΣΧΑ.--

Ο «χρόνος τελειώνει» και ο κίνδυνος να «κλείσει το παράθυρο» για την αποκατάσταση της τάξης και να βυθιστεί η χώρα στο χάος ελλοχεύει, εκτιμούν οι ειδικοί απεσταλμένοι του Πενταγώνου, τη στιγμή που μία ακόμη ένοπλη επίθεση στοίχισε τη ζωή σε ακόμη ένα μέλος των κατοχικών στρατευμάτων και οι ηγέτες της εισβολής υπεραμύνονται του πολέμου εναντίον του Ιράκ.

Χτες ένας πεζοναύτης σκοτώθηκε όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε χτυπήθηκε από την ανατίναξη εκρηκτικού μηχανισμού στην πόλη Φαλούτζα. Πρόκειται για τον 34ο θάνατο, από την επίσημη λήξη των εχθροπραξιών εκ μέρους του Τζορτζ Μπους, ανεβάζοντας και το συνολικό αριθμό των Αμερικανών κατακτητών που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ σε 148. Αριθμός που ξεπερνά τις συνολικές απώλειες των Αμερικανών στον πόλεμο του Κόλπου το 1991.

Παράλληλα, πέντε ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες μετέβησαν κατ' εντολή του Πενταγώνου στη Βαγδάτη προκειμένου να εξετάσουν τις μεταπολεμικές προσπάθειες ανοικοδόμησης. Οι ειδικοί καλούν την κυβέρνηση Μπους να εξασφαλίσει την εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας στη διαδικασία ανοικοδόμησης και την πολιτική μεταβατική διοίκηση στο Ιράκ να σταματήσει να αντιμετωπίζει την κατάσταση ως μία διαδικασία ρουτίνας, καθώς στην πραγματικότητα είναι επείγουσα η ανάγκη αναστροφής του αρνητικού κλίματος.

«Οι επόμενοι τρεις μήνες είναι κρίσιμοι για ν' αλλάξουν τα πράγματα ως προς την κατάσταση ασφαλείας, που είναι ασταθής σε στρατηγικά τμήματα της χώρας», επισημαίνεται στη σχετική έκθεση, στην οποία περιλαμβάνεται και η προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ πρέπει να είναι έτοιμες «να παραμείνουν στο δρόμο του Ιράκ για αρκετά χρόνια».

Οι ειδικοί εισηγούνται πως προκειμένου να αλλάξει ραγδαία η κατάσταση στο μεταπολεμικό Ιράκ θα πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια που διατίθενται για την ανοικοδόμηση της χώρας, να βελτιωθεί σημαντικά η επικοινωνία με τους Ιρακινούς και να διασφαλιστεί η επιτυχία του νεοσυσταθέντος Συμβουλίου Διακυβέρνησης του Ιράκ.

Ρωσία: Με απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, ένας εκ των «αρχιτεκτόνων» του ιρακινού πολέμου, ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, έφθασε την Παρασκευή αιφνιδίως στη Βαγδάτη. Κατά τα όσα μεταδίδει το «Ρόιτερς», εκπρόσωπος της CENTCOM δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση ούτε για το πρόγραμμα, ούτε και για τον ακριβή σκοπό της - μη προαναγγελθείσας - επίσκεψης. Ο Γούλφοβιτς, ο οποίος έχει πολλάκις διαμηνύσει πως οι αμερικανικές δυνάμεις δε θα μείνουν στο Ιράκ ούτε μία μέρα παραπάνω από το απαιτούμενο, έχει να μεταβεί στη Βαγδάτη από τον Απρίλη.

Στο μεταξύ, αναφορικά με τη συμμετοχή Ρώσων στρατιωτών σε μία ειρηνευτική αποστολή στο Ιράκ ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, εκτίμησε ότι η αποστολή διεθνών ειρηνευτικών στρατευμάτων στο Ιράκ θα πρέπει να οριστικοποιηθεί με σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κατόπιν η απόφαση αυτή θα πρέπει να τεθεί στην κρίση «των εκπροσώπων του ιρακινού λαού». Επίσης, η απόφαση θα πρέπει «να καθορίζει σαφώς τη διάρκεια παραμονής των διεθνών δυνάμεων ασφαλείας στο Ιράκ καθώς και τη συγκεκριμένη εντολή των δυνάμεων αυτών», εξήγησε ο Ιβανόφ μιλώντας στον Τύπο.

«Η Ιστορία θα συγχωρήσει ΗΠΑ και Βρετανία»

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανοίγοντας την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον με την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, τόνισε: «Η Ιστορία θα συγχωρήσει τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για τον πόλεμο στο Ιράκ, ακόμα και εάν διαψεύδονταν τα επιχειρήματα περί κατοχής όπλων μαζικής καταστροφής». Πρόσθεσε ότι η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν αιτιολογημένη, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη των όπλων μαζικής καταστροφής.

«Ο Σαντάμ κατείχε χημικά και βιολογικά όπλα, προσπαθούσε να ανασυγκροτήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, αποτελούσε απειλή και αναλαμβάνω την ευθύνη για την αντιμετώπιση της απειλής αυτής», διευκρίνισε από την πλευρά του και ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Βρετανό πρωθυπουργό από το Λευκό Οίκο. Επίσης, ο Μπους διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ υπό την ηγεσία του ιδίου δε θα παραπλανηθούν ποτέ από την ...καλή θέληση επικίνδυνων εχθρών. «Δοκιμαζόμαστε στο Ιράκ, οι εχθροί μας αναζητούν σημάδια δισταγμού. Αναζητούν αδυναμίες. Δε θα βρουν καμία», δήλωσε όσον αφορά στην παρούσα κατάσταση στο έδαφος του Ιράκ.

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑ
Κατηγορίες...

ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-«Ανησυχία» στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) του ΟΗΕ προκαλούν τα ευρήματα εμπλουτισμένου ουρανίου σε δείγματα που ελήφθησαν από το Ιράν, δήλωσαν χθες στο Ρόιτερς Δυτικοί διπλωμάτες, οι οποίοι θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι. Η ερμηνεία που δίνουν οι διπλωμάτες αυτοί στα συγκεκριμένα ευρήματα είναι ότι οι επιστήμονες του Ιράν «επεξεργάζονται ουράνιο χωρίς η Τεχεράνη να έχει ενημερώσει» τη ΔΕΑΕ, και πιθανότατα «χρησιμοποιεί το εμπλουτισμένο ουράνιο για να κατασκευάσει όπλα», πράγμα που η κυβέρνηση Χαταμί έχει διαψεύσει επανειλημμένως.

Επισήμως, η ΔΕΑΕ δε σχολιάζει τις πληροφορίες αυτές. Η εκπρόσωπός της Επιτροπής, Μελίσα Φλέμινγκ, αρκέστηκε να δηλώσει πως οι επιθεωρητές έχουν πάρει δείγματα από το Ιράν και κάνουν αναλύσεις. «Τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων εξετάζονται [...] Μόνον η ΙΑΕΑ είναι σε θέση να εκτιμήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων», είπε. Και κατέληξε: «Υπάρχουν ακόμη αρκετά ζητήματα ανεπίλυτα».

Από πλευράς Τεχεράνης, ο Χαλίλ Μουσαβί, εκπρόσωπος της Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, τόνισε σε δηλώσεις του πως «η ΔΕΑΕ δεν ενημέρωσε το Ιράν για το θέμα», προσθέτοντας ότι «μόλις η Επιτροπή υιοθετήσει μια θέση για το θέμα αυτό, θα ανακοινώσουμε τη στάση μας».

Αμερικανικές κατηγορίες κατά Κούβας

Επίσης χθες, το βρετανικό δίκτυο BBC μετέδωσε, στην έκδοσή του στο Διαδίκτυο, πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ «ερευνούν» σήματα παρεμβολής στις δορυφορικές εκπομπές που κάνουν στο Ιράν από πλευράς της Κούβας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι παρεμβολές ανιχνεύτηκαν για πρώτη φορά την 6η Ιουλίου, όταν η Φωνή της Αμερικής άρχισε εκπομπές στα περσικά, με προφανή στόχο να «καθοδηγήσει» τους Ιρανούς αντιφρονούντες, ενώ οι παρεμβολές επηρεάζουν και την εκπομπή της «Εθνικής Ιρανικής TV», που εδρεύει στο Λος Αντζελες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, οι ΗΠΑ «θα θέσουν το ερώτημα στους Κουβανούς σχετικά με το αν προέρχεται ή όχι αυτή η παρεμβολή από την Κούβα». Αλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, εκφράζουν «ανησυχίες» σχετικά με το αν η Κούβα έχει «συμμαχήσει» με την κυβέρνηση Χαταμί για το θέμα.

Στην Κούβα εκπέμπουν τα τελευταία χρόνια (παράνομα) ΜΜΕ, που εδρεύουν επί αμερικανικού εδάφους και χρηματοδοτούνται, όπως επανειλημμένα έχει καταγγείλει η κυβέρνηση της χώρας, από τις ΗΠΑ, με στόχο την υποκίνηση εσωτερικής ανατροπής. Είναι εμφανές ότι η ίδια τακτική ακολουθείται και στην περίπτωση του Ιράν. Οι αμερικανικές «ανησυχίες» εγείρονται από το γεγονός ότι η Κούβα έχει καταφέρει να εμποδίσει επιτυχώς τις εκπομπές αυτές.

Θανατηφόρα τα ... όπλα του Ιράκ

Βρέθηκε νεκρός ο επιστήμονας που ήταν η κύρια πηγή πληροφόρησης του BBC

Ο Ν.Κέλι

Eurokinissi

Ο Ν.Κέλι
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ο Βρετανός επιστήμονας Ντέιβιντ Κέλι, ο οποίος αποκαλύφθηκε ως η κύρια πηγή που στήριξε τις κατηγορίες του βρετανικού δικτύου BBC κατά της κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ για τα παραποιημένα στοιχεία στην έκθεση του ιρακινού οπλοστασίου, βρέθηκε νεκρός κοντά στην κατοικία του στο Οξφορντσάιρ, δυτικά του Λονδίνου. Ενας «τυχαίος» θάνατος, που προκαλεί ακόμη περισσότερα ερωτήματα, αν όχι παραδοχές, σχετικά με τη χάλκευση των στοιχείων εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνηση στο «φάκελο του Ιράκ». Οπερ είναι μάλλον δύσκολο να εξέλθει του «κυκλώνα» ο Τόνι Μπλερ συντόμως.

Οσον αφορά, στον «τυχαίο θάνατο» νωρίς χτες, άνδρες της βρετανικής Αστυνομίας εντόπισαν τη σορό αγνώστου ταυτότητας άνδρα σε δασώδη περιοχή κοντά στο Φάρινγκτον και σε απόσταση περίπου οκτώ χιλιομέτρων από την κατοικία του αγνοούμενου - από το απόγευμα της Πέμπτης- πρώην επιθεωρητή όπλων της UNMOVIC. Αργότερα, η Αστυνομία ανακοίνωσε πως το πτώμα που βρέθηκε αναγνωρίστηκε και είναι του Ντέιβιντ Κέλι, ενώ σύμφωνα και με την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης επιβεβαιώνεται ότι η σορός ανήκει στο Κέλι και ότι ήδη διατάχθηκε ανεξάρτητη έρευνα για την εξιχνίαση του θανάτου του...

Τα ίχνη του 59χρονου αξιωματούχου του βρετανικού υπουργείου Αμύνης αγνοούνταν από το απόγευμα της Πέμπτης, όταν έφυγε από την κατοικία του δίχως σακάκι παρά τη σφοδρή καταιγίδα για μία βόλτα, όπως δήλωσε στη σύζυγό του. Κατά τα όσα αναφέρει το Reuters, ο Κέλι είχε κληθεί την Τρίτη από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων μετά την παραδοχή ότι είχε μιλήσει σε δημοσιογράφο του ραδιοφώνου του BBC. Ενώπιον της Επιτροπής ο Κέλι, πάντως, αρνήθηκε πως είχε αποτελέσει τη βασική πηγή του επίμαχου ρεπορτάζ του BBC, που οδήγησε το ειδησεογραφικό μέσο σε «μετωπική σύγκρουση» με την κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ. Ο Ντέιβιντ Κέλι επιβεβαίωσε την Τρίτη πως είχε συναντηθεί με τον συντάκτη του BBC, εντούτοις αρνήθηκε πως δήλωσε ότι ο Αλιστερ Κάμπελ -επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Μπλερ- είχε δώσει εντολή «διόγκωσης» στοιχείων της έκθεσης.

Ο χώρος όπου βρέθηκε νεκρός ο Ν.Κέλι

Eurokinissi

Ο χώρος όπου βρέθηκε νεκρός ο Ν.Κέλι
Υπενθυμίζεται ότι o «πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και του ΒΒC, με αφορμή το ρεπορτάζ του αμυντικού συντάκτη του βρετανικού δικτύου, Αντριου Γκίλινχαν, τον περασμένο Μάιο που στηριζόταν σε ανώτατη πηγή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών που αποκάλυπτε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ είχε ζητήσει να δοθεί επιπλέον έμφαση σε στοιχεία του «φακέλου αποδείξεων» και ιδιαιτέρως στον ισχυρισμό ότι το Ιράκ δύναται να κάνει χρήση όπλων μαζικής καταστροφής σε διάστημα 45 λεπτών.

Ερευνα από το FBI

Ομως θύελλες και κυκλώνες δε θερίζουν μόνο τη Βρετανία αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Ετσι, παρά την αποδοχή της ευθύνης, ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής της Γερουσίας, εκ μέρους του αρχηγού της CIA, Τζορτζ Τένετ, αναφορικά με τους «λανθασμένους ισχυρισμούς» στην ομιλία του Μπους για την κατάσταση του Εθνους, χτεσινό δημοσίευμα της San Fransisco Chronicle, αναφέρει ότι ο Τένετ ποτέ δε διάβασε την ομιλία Μπους, ώστε να δώσει το «πράσινο φως», ενώ οι New York Times, αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των ακροάσεων στη Γερουσία πληθώρα νέων στοιχείων αποκαλύπτονται, όπως αυτά που προέκυψαν κατά την κατάθεση του Αλαν Φόλεϊ, αξιωματούχου της CIA, ειδικού για τα όπλα μαζικής καταστροφής. Συγκεκριμένα, ο Φόλεϊ απαντώντας σε ερώτηση του Μπομπ Τζόζεφ, επικεφαλής της επιτροπής για τον Αφοπλισμό, της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας, εάν η αναφορά για την αγορά του ουρανίου από το Νίγηρα θα αποτελούσε μέρος της ομιλίας του για την Κατάσταση του Εθνους, ο Φόλεϊ απάντησε ότι η CIA πρότεινε την απάλειψή της, καθώς η αξιοπιστία των στοιχείων και των πληροφοριών ήταν εξαιρετικά επισφαλής.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, Εντ Κόγκσγουελ, επιβεβαίωσε την είδηση για την έναρξη της έρευνας, κατόπιν σχετικής ερώτησης που κατέθεσε στο κογκρέσο ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Ροκφέλερ.

Πηγή του FBI ανέφερε ότι η έρευνα επικεντρώνεται στον εντοπισμό εκείνων που είχαν συμφέρον από την παροχή στις ΗΠΑ ψευδών πληροφοριών για το Ιράκ και διευκρίνισε ότι η έρευνα δε στρέφεται εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά σε ξένα κέντρα και ομάδες αντίθετες τότε στο ιρακινό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, που επιδίωκαν την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Αστραχάν της Ρωσίας στη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας. Οι δύο, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ήταν παιδιά που υπέστησαν ηλεκτροπληξία από τα καλώδια μιας πεσμένης από τον άνεμο κολόνας παροχής ρεύματος.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τη σύναψη εκεχειρίας και την προσεχή έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με την οργάνωση Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο (MILF) ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Προέδρου των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγιο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ενας στρατιώτης σκοτώθηκε και τουλάχιστον 12 τραυματίστηκαν από έκρηξη ρουκέτας στην Κεντρική Σερβία. Τα αίτια της έκρηξης, που έγινε καθώς οι στρατιώτες χειρίζονταν εκτοξευτήρα, δεν είναι σαφή και έχει διαταχθεί έρευνα. Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο θόρυβος στη Σερβία - Μαυροβούνιο σχετικά με την υπόθεση «ξεπλύματος χρήματος» από συμβούλους του Μαυροβούνιου πρωθυπουργού, με τις πληροφορίες να συντείνουν στην αποπομπή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Ντίνκιτς, που «αποκάλυψε» την υπόθεση.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ξανάρχισε χτες η δίκη της πρώην βουλευτή Λεϊλά Ζανά σε δικαστήριο κρατικής ασφαλείας της Τουρκίας, σε μια εξαιρετικά προβεβλημένη υπόθεση που η κουρδική κοινότητα θεωρεί κρίσιμη για τις προθέσεις του τουρκικού κατεστημένου όσον αφορά το μειονοτικό.

ΣΑΟ ΤΟΜΕ.-- Σε συνομιλίες για «τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες της επιστροφής του Προέδρου Φραντίκε ντε Μενέζες» στο Σάο Τόμε και Πριντσίπε κάλεσαν χτες οι στρατιωτικοί που έκαναν πραξικόπημα στη χώρα, καθώς επίσης και για τη διαμεσολάβηση της CPLP (ένωση των χωρών όπου ομιλείται η πορτογαλική γλώσσα) των ΗΠΑ και της Νιγηρίας.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τουλάχιστον 60.000 εκτάρια δασικών εκτάσεων κατέστρεψε πυρκαγιά η οποία μαίνεται στη Νοτιοανατολική Γαλλία, εξαιτίας της οποίας χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή γύρω από το θέρετρο Ισάμπρ, που απειλείται από δύο μέτωπα. Η πυρκαγιά θεωρείται «η χειρότερη της τελευταίας 15ετίας».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Αλλες 5.000 εργαζόμενους απολύει ως το τέλος του 2003 η κατασκευάστρια εμπορικών αεροσκαφών «Μπόινγκ», επικαλούμενη «προβλήματα στη βιομηχανία». Από την 11η Σεπτεμβρίου 2001, η εταιρία έχει προβεί σε 40.000 απολύσεις, με πρόσχημα την κρίση, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τα κέρδη της σε υψηλά επίπεδα.

Αλληλεγγύη στην Κούβα

Εκδήλωση της Πανσαμιακής Επιτροπής για την Ειρήνη την προσεχή Τετάρτη, 23 Ιούλη

Η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη καλεί «σε εκδήλωση αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό και τη σοσιαλιστική πατρίδα του», την Τετάρτη, 23 Ιούλη, στις 20.00, στην Αίθουσα της Λέσχης Ερασιτεχνών, με ομιλητή τον Νίκο Φωτιάδη, αντιπρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ο ανταρτοπόλεμος δε σταματά

ΧΟΣΤ.- Νέα επίθεση εναντίον στρατιωτών που υπηρετούσαν στα σύνορα του Αφγανιστάν πραγματοποίησαν χθες άγνωστοι, σε περιοχή 25 χλμ. ανατολικά της πόλης Χοστ, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ εξ αυτών, σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων από την περιοχή. Οι αρχές του Αφγανιστάν αποδίδουν την επίθεση σε μαχητές πιστούς στο ανατραπέν καθεστώς των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, οι κυβερνητικές δυνάμεις συνέλαβαν δύο από τους επιτεθέντες. Τοπικός διοικητής είπε στο προαναφερθέν πρακτορείο πως «πιστεύουμε ότι είναι Ταλιμπάν».

Οι Αμερικανοί, τα στελέχη της κυβέρνησης Καρζάι, αλλά και αξιωματούχοι της ISAF υποστηρίζουν ότι το διαρκή ανταρτοπόλεμο στο Αφγανιστάν και ειδικά στις συνοριακές περιοχές του διεξάγουν δυνάμεις πιστές στους Ταλιμπάν, μέλη της οργάνωσης αλ Κάιντα και οπαδοί του Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ