Σάββατο 19 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Το χάος «απειλεί» τα σχέδια των κατακτητών

Διαδήλωση ενάντια στο λεγόμενο Συμβούλιο Διακυβέρνησης

Associated Press

Διαδήλωση ενάντια στο λεγόμενο Συμβούλιο Διακυβέρνησης
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΑΓΔΑΤΗ-ΦΑΛΟΥΤΖΑ-ΜΟΣΧΑ.--

Ο «χρόνος τελειώνει» και ο κίνδυνος να «κλείσει το παράθυρο» για την αποκατάσταση της τάξης και να βυθιστεί η χώρα στο χάος ελλοχεύει, εκτιμούν οι ειδικοί απεσταλμένοι του Πενταγώνου, τη στιγμή που μία ακόμη ένοπλη επίθεση στοίχισε τη ζωή σε ακόμη ένα μέλος των κατοχικών στρατευμάτων και οι ηγέτες της εισβολής υπεραμύνονται του πολέμου εναντίον του Ιράκ.

Χτες ένας πεζοναύτης σκοτώθηκε όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε χτυπήθηκε από την ανατίναξη εκρηκτικού μηχανισμού στην πόλη Φαλούτζα. Πρόκειται για τον 34ο θάνατο, από την επίσημη λήξη των εχθροπραξιών εκ μέρους του Τζορτζ Μπους, ανεβάζοντας και το συνολικό αριθμό των Αμερικανών κατακτητών που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ σε 148. Αριθμός που ξεπερνά τις συνολικές απώλειες των Αμερικανών στον πόλεμο του Κόλπου το 1991.

Παράλληλα, πέντε ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες μετέβησαν κατ' εντολή του Πενταγώνου στη Βαγδάτη προκειμένου να εξετάσουν τις μεταπολεμικές προσπάθειες ανοικοδόμησης. Οι ειδικοί καλούν την κυβέρνηση Μπους να εξασφαλίσει την εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας στη διαδικασία ανοικοδόμησης και την πολιτική μεταβατική διοίκηση στο Ιράκ να σταματήσει να αντιμετωπίζει την κατάσταση ως μία διαδικασία ρουτίνας, καθώς στην πραγματικότητα είναι επείγουσα η ανάγκη αναστροφής του αρνητικού κλίματος.

«Οι επόμενοι τρεις μήνες είναι κρίσιμοι για ν' αλλάξουν τα πράγματα ως προς την κατάσταση ασφαλείας, που είναι ασταθής σε στρατηγικά τμήματα της χώρας», επισημαίνεται στη σχετική έκθεση, στην οποία περιλαμβάνεται και η προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ πρέπει να είναι έτοιμες «να παραμείνουν στο δρόμο του Ιράκ για αρκετά χρόνια».

Οι ειδικοί εισηγούνται πως προκειμένου να αλλάξει ραγδαία η κατάσταση στο μεταπολεμικό Ιράκ θα πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια που διατίθενται για την ανοικοδόμηση της χώρας, να βελτιωθεί σημαντικά η επικοινωνία με τους Ιρακινούς και να διασφαλιστεί η επιτυχία του νεοσυσταθέντος Συμβουλίου Διακυβέρνησης του Ιράκ.

Ρωσία: Με απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, ένας εκ των «αρχιτεκτόνων» του ιρακινού πολέμου, ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, έφθασε την Παρασκευή αιφνιδίως στη Βαγδάτη. Κατά τα όσα μεταδίδει το «Ρόιτερς», εκπρόσωπος της CENTCOM δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση ούτε για το πρόγραμμα, ούτε και για τον ακριβή σκοπό της - μη προαναγγελθείσας - επίσκεψης. Ο Γούλφοβιτς, ο οποίος έχει πολλάκις διαμηνύσει πως οι αμερικανικές δυνάμεις δε θα μείνουν στο Ιράκ ούτε μία μέρα παραπάνω από το απαιτούμενο, έχει να μεταβεί στη Βαγδάτη από τον Απρίλη.

Στο μεταξύ, αναφορικά με τη συμμετοχή Ρώσων στρατιωτών σε μία ειρηνευτική αποστολή στο Ιράκ ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, εκτίμησε ότι η αποστολή διεθνών ειρηνευτικών στρατευμάτων στο Ιράκ θα πρέπει να οριστικοποιηθεί με σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κατόπιν η απόφαση αυτή θα πρέπει να τεθεί στην κρίση «των εκπροσώπων του ιρακινού λαού». Επίσης, η απόφαση θα πρέπει «να καθορίζει σαφώς τη διάρκεια παραμονής των διεθνών δυνάμεων ασφαλείας στο Ιράκ καθώς και τη συγκεκριμένη εντολή των δυνάμεων αυτών», εξήγησε ο Ιβανόφ μιλώντας στον Τύπο.

«Η Ιστορία θα συγχωρήσει ΗΠΑ και Βρετανία»

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανοίγοντας την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον με την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, τόνισε: «Η Ιστορία θα συγχωρήσει τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για τον πόλεμο στο Ιράκ, ακόμα και εάν διαψεύδονταν τα επιχειρήματα περί κατοχής όπλων μαζικής καταστροφής». Πρόσθεσε ότι η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν αιτιολογημένη, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη των όπλων μαζικής καταστροφής.

«Ο Σαντάμ κατείχε χημικά και βιολογικά όπλα, προσπαθούσε να ανασυγκροτήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, αποτελούσε απειλή και αναλαμβάνω την ευθύνη για την αντιμετώπιση της απειλής αυτής», διευκρίνισε από την πλευρά του και ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Βρετανό πρωθυπουργό από το Λευκό Οίκο. Επίσης, ο Μπους διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ υπό την ηγεσία του ιδίου δε θα παραπλανηθούν ποτέ από την ...καλή θέληση επικίνδυνων εχθρών. «Δοκιμαζόμαστε στο Ιράκ, οι εχθροί μας αναζητούν σημάδια δισταγμού. Αναζητούν αδυναμίες. Δε θα βρουν καμία», δήλωσε όσον αφορά στην παρούσα κατάσταση στο έδαφος του Ιράκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σπεύδουν «προς υποστήριξη» οι Βρετανοί (2004-10-22 00:00:00.0)
Επιμένουν στην εκδοχή... Ζαρκάουι (2004-06-26 00:00:00.0)
«Βοήθεια» από το ΝΑΤΟ ζητά ο Αλάουι (2004-06-24 00:00:00.0)
Αναμένοντας νέο γύρο βομβιστικών επιθέσεων (2003-11-01 00:00:00.0)
ΤΟ «ΟΧΙ» ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΛΑΟΥ (2003-10-28 00:00:00.0)
Μαίνονται οι παντός είδους «επιθέσεις» (2003-07-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ