Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αναμένοντας νέο γύρο βομβιστικών επιθέσεων

Προσπαθούν να ελέγξουν τα ανεξέλεγκτα...

Associated Press

Προσπαθούν να ελέγξουν τα ανεξέλεγκτα...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι κατοχικές δυνάμεις σε ολόκληρο το Ιράκ και ιδιαίτερα στη Βαγδάτη, καθώς έντονη είναι η φημολογία ότι επίκειται, εντός των επομένων εικοσιτετραώρων, νέος γύρος βομβιστικών επιθέσεων ανάλογης εμβέλειας με αυτόν στις αρχές της βδομάδας, που αιματοκύλησε την ιρακινή πρωτεύουσα. Στο μεταξύ, βέβαια, συνεχίζονται οι καθιερωμένες, πλέον, αντικατοχικές επιθέσεις, η κατοχική ηγεσία αναζητά στο πρόσωπο του Σαντάμ Χουσεΐν το συντονιστή των επιθέσεων αυτών και η αμερικανική ηγεσία επικρίνει, εμμέσως πλην σαφώς, τις Ρωσία, Γαλλία και Γερμανία για τη στασιμότητα που παρατηρείται στην «ανοικοδόμηση του Ιράκ».

Αντικατοχικό χαρακτήρα έλαβαν οι συγκρούσεις που ξέσπασαν νωρίς χτες το πρωί στη συνοικία Αμπού Γκράιμπ, της δυτικής Βαγδάτης, όταν αμερικανικές δυνάμεις προσπάθησαν να απομακρύνουν πάγκους μικροπωλητών για να ελευθερώσουν μια κεντρική οδική αρτηρία. Γρήγορα, οι διαξιφισμοί έγιναν συγκρούσεις, εκτοξεύτηκαν χειροβομβίδες κατά των κατοχικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με πυρά και κάλεσαν ενισχύσεις. Τρεις Ιρακινοί πολίτες και 1 αστυνομικός σκοτώθηκαν, ενώ τραυματίστηκαν 17 Ιρακινοί πολίτες και 2 Αμερικανοί στρατιώτες.

Δυτικά της Βαγδάτης, στη Φαλούτζα πυρπολήθηκε το κτίριο του κυβερνήτη, που συνεργάζεται με τις κατοχικές δυνάμεις, και 2 αυτοκίνητα της αστυνομίας, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και σε κατοίκους που διαδήλωναν για την αστυνομική συμπεριφορά. Ενας Ιρακινός πολίτης σκοτώθηκε. Στη Χαλίντιγια, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 4 τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση, ενώ στην Μπαακούμπα 2 Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν όταν το όχημά τους έπεσε σε νάρκη που προφανώς προοριζόταν για αμερικανική αυτοκινητοπομπή που ακολουθούσε. Στην ίδια πόλη, αργότερα, 1 Ιρακινός αγρότης σκοτώθηκε από αμερικανικά πυρά για άγνωστο λόγο. Στην πόλη Χιτ καταστράφηκε μερικώς μια γέφυρα από βομβιστική επίθεση, χωρίς να προκληθούν θύματα.

Αμηχανία και «παράπονα» από τους κατακτητές

Κατοχικές δυνάμεις διέρχονται δίπλα από όχημα που φλέγεται μετά από επίθεση της ιρακινής αντίστασης

Associated Press

Κατοχικές δυνάμεις διέρχονται δίπλα από όχημα που φλέγεται μετά από επίθεση της ιρακινής αντίστασης
Ο Σαντάμ Χουσεΐν, πιθανότατα, βρίσκεται πίσω από το συντονισμό και την οργάνωση των αντικατοχικών επιθέσεων, υποστηρίζουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», επικαλούμενοι πηγές των αμερικανικών δυνάμεων. Οι επιτελείς της κατοχικής δύναμης αναζητούν, εναγωνίως, αιτίες και συγκεκριμένους ενόχους πίσω από τις επιθέσεις που δέχονται καθημερινά. Χτες, μάλιστα, περιέφραξαν με αγκαθωτό σύρμα το χωριό Ούζα, όπου γεννήθηκε ο πρώην ισχυρός άνδρας της Βαγδάτης, εκτιμώντας ότι θα μπορέσουν να εντοπίσουν πιθανούς συνεργούς του.

Ο Λευκός Οίκος, σε μια νέα προσπάθεια να απαντήσει στα ολοένα και περισσότερα ερωτήματα που προκύπτουν από την κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ και την ανικανότητα των δυνάμεών της να ελέγξουν τη χώρα, εξαπέλυσε «βολές» κατά όσων αρνούνται να «συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση της χώρας». Η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, κατηγόρησε τις Ρωσία, Γαλλία και Γερμανία, ότι αρνούμενες να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση «κρατούν όμηρο τον ιρακινό λαό», αφού καθυστερεί η αποκατάσταση της τάξης και της ομαλότητας στη χώρα. «Δε χρειάζονται οι ΗΠΑ χρήματα, αλλά ο ιρακινός λαός, και θα πρέπει πλέον να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και να αποδείξουν ότι μπορούν να συνεισφέρουν στην ενότητα της διεθνούς κοινότητας» υποστήριξε η Ράις.

Ιρακινοί συγκρούονται με κατοχικές δυνάμεις στους δρόμους της Βαγδάτης

Associated Press

Ιρακινοί συγκρούονται με κατοχικές δυνάμεις στους δρόμους της Βαγδάτης
Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Μπους πετύχαινε μια πρώτη νίκη, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με άνετη πλειοψηφία νομοσχέδιο που χορηγεί 87,5 δισ. δολάρια για τη συντήρηση των κατοχικών δυνάμεων και την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Τα 65 δισ. προορίζονται, αποκλειστικά και μόνο, για το στράτευμα. Εντούτοις, σε δύσκολη θέση φαίνεται ότι βρίσκεται ο Λευκός Οίκος, όπως άλλωστε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Πεντάγωνο και η CIA, καθώς με επίσημη επιστολή της, η επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας επικρίνει τη «σημαντική καθυστέρηση που επιδεικνύουν» απέναντι στο αίτημα της Επιτροπής για προσκόμιση στοιχείων και πραγματοποίηση συνεντεύξεων με αξιωματούχους σχετικά με τα «στοιχεία» για το ιρακινό οπλοστάσιο που η αμερικανική ηγεσία επικαλέστηκε για να εξαπολύσει τον πόλεμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνονται επιθέσεις και νεκροί(2005-07-20 00:00:00.0)
Κύμα επιθέσεων(2005-05-17 00:00:00.0)
Αλλα πρόσωπα, ίδια κατοχή(2004-06-29 00:00:00.0)
Με στρατιωτικό νόμο απειλεί ο διορισμένος Αλάουι(2004-06-22 00:00:00.0)
Στόχος επιθέσεων ο, υπό κατοχική αιγίδα, ιρακινός στρατός(2004-06-18 00:00:00.0)
Νέο κύμα αντικατοχικών επιθέσεων(2004-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ