Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στόχος επιθέσεων ο, υπό κατοχική αιγίδα, ιρακινός στρατός

35 νεκροί και 141 τραυματίες από επίθεση αυτοκτονίας σε κέντρο στρατολογίας στη Βαγδάτη

Αυτοκίνητο έχει εκτοξευτεί στη μέση του δρόμου πολλά μέτρα μακριά από το χώρο της έκρηξης

Associated Press

Αυτοκίνητο έχει εκτοξευτεί στη μέση του δρόμου πολλά μέτρα μακριά από το χώρο της έκρηξης
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Το κεντρικό γραφείο στρατολόγησης στις γραμμές του νέου ιρακινού στρατού, που οργανώνουν οι κατοχικές δυνάμεις, ήταν ο στόχος της χθεσινής πρωινής επίθεσης αυτοκτονίας που συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Βαγδάτη. Από την επίθεση, που έγινε με παγιδευμένο αυτοκίνητο, σκοτώθηκαν 35 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν άλλοι 141, αλλά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών από τα νοσοκομεία όπου μεταφέρθηκαν οι περισσότεροι τραυματίες, ο απολογισμός πιθανότατα θα αυξηθεί.

Παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις της κατοχικής διοίκησης για στρατολογίες στον ιρακινό στρατό, η προσέλευση των εθελοντών παραμένει μειωμένη, καθώς, στην πλειοψηφία της, η ιρακινή κοινή γνώμη αντιμετωπίζει όσους συμμετέχουν σ' αυτόν ως συνεργάτες της κατοχής. Εντούτοις, ορισμένοι Ιρακινοί, απελπισμένοι από τη συνεχιζόμενη φτώχεια που επικρατεί, αναζητούν μια θέση στις γραμμές του, καθώς οι κατοχικές δυνάμεις δίνουν μηνιαίο μισθό 300 - 500 δολάρια, ποσό αστρονομικό για τα δεδομένα του Ιράκ, σήμερα.

Το απόγευμα, μια δεύτερη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, πάλι με παγιδευμένο αυτοκίνητο, σημειώθηκε στην πόλη Γιατρίμπ, βορείως της Βαγδάτης. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 6 Ιρακινοί, μέλη του σώματος πολιτικής άμυνας που έχουν συστήσει οι κατοχικές δυνάμεις και τραυματίστηκαν 4. Η πόλη Γιατρίμπ γειτονεύει με το Μπάλαντ, όπου την Τετάρτη, αντάρτες επιτέθηκαν με ρουκέτες σε αμερικανική βάση, σκοτώνοντας 2 Αμερικανούς στρατιώτες και τραυματίζοντας 29.

Σχολιάζοντας την επίθεση στη Βαγδάτη, ο διορισμένος Ιρακινός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι επέρριψε την ευθύνη σε «ξένες χώρες, οι οποίες προσπαθούν να υποσκάψουν το μέλλον του Ιράκ, αλλά δεν πρόκειται να τα καταφέρουν». Αρνήθηκε να τις κατονομάσει συγκεκριμένα. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Αλάουι και άλλοι αξιωματούχοι της διορισμένης «μεταβατικής» κυβέρνησης υποστήριζαν ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται «ξένες» δυνάμεις και φωτογράφιζαν τον Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, στέλεχος της «αλ Κάιντα», που φέρεται, κατά την κατοχική διοίκηση, να βρίσκεται και να δρα στο Ιράκ.

Χθες, τέλος, έχασε τη ζωή του και ο πρώτος Ούγγρος στρατιώτης, όταν αυτοκινητοπομπή κατοχικών δυνάμεων έπεσε σε εκρηκτικό μηχανισμό, κοντά στην πόλη Αλ Σουβάιρα, νοτίως της πρωτεύουσας.

Αποκαλυπτική δημοσκόπηση

Το 92% των Ιρακινών θεωρεί τις ξένες δυνάμεις που βρίσκονται στη χώρα «κατοχικές δυνάμεις» και επιθυμεί την άμεση αποχώρησή τους. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που παρήγγειλε η κατοχική διοίκηση, μυστικά, ενόψει της «μεταβίβασης» της εξουσίας και τελικά ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Από τα αποτελέσματα προκύπτει, επίσης, ότι το 55% των Ιρακινών είναι πεπεισμένο ότι η ασφάλεια στη χώρα θα βελτιωθεί κατακόρυφα μετά την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων. Παρ' όλα αυτά, οι Ιρακινοί φαίνεται να έχουν επενδύσει αρκετά στη «μεταβατική» διορισμένη κυβέρνηση, καθώς σε ποσοστό 63% πιστεύουν ότι όταν αναλάβει εξ ολοκλήρου την εξουσία «τα πράγματα θα είναι καλύτερα».

«Μεταβίβαση», δηλαδή διαιώνιση της κατοχής

Τουλάχιστον 150 Αμερικανοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες, μέλη της αμερικανικής πρεσβείας, θα τοποθετηθούν ως «σύμβουλοι» σε διάφορα υπουργεία και κυβερνητικά πόστα αμέσως μετά τη «μεταβίβαση» της εξουσίας στις 30 Ιουνίου. Αυτό γνωστοποίησε, χθες, ο, δεύτερος τη τάξει, της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Βαγδάτη, Τζέιμς Κέφρι, διευκρινίζοντας, μάλιστα, ότι οι σύμβουλοι αυτοί «τοποθετούνται κατόπιν ιρακινού αιτήματος». Αρνήθηκε, πάντως, να αποσαφηνίσει το εύρος της εξουσίας που θα έχουν.

Παράλληλα, ο Κέφρι ανακοίνωσε ότι άλλοι 50 αξιωματούχοι, από χώρες που συμμετέχουν στην κατοχή, θα συμμετάσχουν μαζί με αδιευκρίνιστο αριθμό Αμερικανών, στη διοίκηση του Γραφείου Διαχείρισης της Ανοικοδόμησης του Ιράκ. Μετά τις 30 Ιουνίου, ο Κέφρι, όπως και ο ανώτερός του πρώτος πρέσβης στο Ιράκ, Τζον Νεγκροπόντε, θα ηγούνται της πλέον πολυάριθμης αμερικανικής αποστολής στον κόσμο, με 1.000 Αμερικανούς εργαζόμενους και 600 Ιρακινούς.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, ο οποίος μετέβη, χθες, στη Μοσούλη, υποστήριξε ότι οι κατοχικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ «όσο χρειαστεί μέχρις ότου οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας να είναι σε θέση να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Ο Γούλφοβιτς συνοδευόταν από τον στρατηγό Τζορτζ Κέισι, ο οποίος, από τις 30 Ιουνίου, θα αναλάβει τη διοίκηση των κατοχικών δυνάμεων μετά την απομάκρυνση του Ρικάρντο Σάντσες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ