Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - 11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
«Πόλεμος» για το πόρισμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η αμερικανική αντιαεροπορική άμυνα ήταν χαοτική και παντελώς ανέτοιμη να αντιμετωπίσει μια επίθεση σαν και αυτήν της 11ης Σεπτέμβρη. Το Ιράκ και ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν είχαν σχέση με την «Αλ Κάιντα», είναι μερικά πρώτα συμπεράσματα της έρευνας της ειδικής ανεξάρτητης Επιτροπής του Κογκρέσου. Επιτιθέμενοι οι Μπους και Τσένι επιμένουν ότι υπάρχουν στοιχεία διασύνδεσης μεταξύ Ιράκ και «Αλ Κάιντα». Οι New York Times χτες ζητούσαν «από τον Αμερικανό Πρόεδρο να ζητήσει συγνώμη»...

«Χαοτική» η κατάσταση στις ΗΠΑ μόλις πέντε μήνες πριν τις εκλογές, λες και όλοι ξαφνικά ανακάλυψαν το «αυγό του Κολόμβου». Λες και όλη η οικουμένη δε γνώριζε ή μάλλον δεν υποπτευόταν από την πρώτη στιγμή, το πρωινό της 11ης Σεπτέμβρη ή με την κήρυξη του πολέμου κατά του Ιράκ τι πραγματικά συνέβαινε και τι διακυβευόταν...

Φυσικά, το αμερικανικό κατεστημένο επιμένει σε νομικές ρυθμίσεις και έρευνες... Ετσι, το προκαταρκτικό πόρισμα που δόθηκε στη δημοσιότητα - το τελικό θα δοθεί περί τα τέλη Ιουλίου - εκ μέρους της δικομματικής ανεξάρτητης Επιτροπής που διερευνά τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη, αποφαίνεται ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να συνδέουν τον Σαντάμ Χουσεΐν με τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη, επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, προκειμένου να πείσει τον αμερικανικό λαό για την αναγκαιότητα του πολέμου κατά του Ιράκ. Το πόρισμα της επιτροπής, σε συνδυασμό με το ότι το περίφημο οπλοστάσιο του Σαντάμ στο Ιράκ δε βρέθηκε ποτέ, δημιουργεί έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, με χαρακτηριστικότερη τη στάση των New York Times, οι οποίοι σε άρθρο τους ζητούν από τον Τζορτζ Μπους να ζητήσει συγνώμη από τον αμερικανικό λαό, καθώς, όπως επισημαίνουν, ήταν ανέντιμο από μέρους του, να συνδέσει τον πόλεμο στο Ιράκ με τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ενώ δεν αφήνεται ασχολίαστη και η εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη της Επιτροπής για το θέμα της τρομοκρατίας με αυτήν του Λευκού Οίκου.

Ο Πρόεδρος Μπους επιμένει: «Ο λόγος που εμμένω στην άποψή μου ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ του Ιράκ, του Σαντάμ Χουσεΐν και της Αλ Κάιντα είναι γιατί υπάρχει σίγουρα μια σχέση μεταξύ του Ιράκ και της Αλ Κάιντα», προσθέτοντας όμως πως «η κυβέρνηση αυτή ποτέ δεν είπε ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη διοργανώθηκαν από τον Σαντάμ και την Αλ Κάιντα. Δε λέμε ότι υπήρξαν πολλές επαφές μεταξύ του Σαντάμ και της Αλ Κάιντα, αλλά υπήρξαν αρκετές επαφές μεταξύ της Αλ Κάιντα και εκπροσώπων του Ιράκ», φέρνοντας, για παράδειγμα, εκθέσεις που αναφέρουν ότι έγινε στο Σουδάν συνάντηση μεταξύ του ηγέτη της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης, Οσάμα Μπιν Λάντεν με εκπροσώπους των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών.

Στο πλευρό του Μπους έσπευσε και η βρετανική κυβέρνηση. Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, άλλωστε... «Ο πρωθυπουργός ανέκαθεν έλεγε ότι ο Σαντάμ δημιούργησε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την τρομοκρατία και γνωρίζουμε ότι αυτοί που συνεργάζονταν με την Αλ Κάιντα δρούσαν στο Ιράκ επί του καθεστώτος του», τόνισε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ