Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΗΠΑ
Πιέσεις και εκβιασμοί

BIENH.-

Σε θρίλερ εξελίσσεται η πολυήμερη συνεδρίαση των κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας σχετικά με την πορεία των επιθεωρήσεων στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, την τελευταία στιγμή αναβλήθηκε η ψηφοφορία του κειμένου που είχε προταθεί από τις Γαλλία - Βρετανία - Γερμανία, μετά από την προσκόμιση στο συμβούλιο νέων δορυφορικών φωτογραφιών που δείχνουν περιοχή γύρω από μία συγκεκριμένη εγκατάσταση να «καθαρίζεται» εντελώς από κτίρια, αλλά και από βλάστηση, παρά το γεγονός ότι οι επιθεωρητές δεν είχαν προλάβει να την ελέγξουν.

Δεν έγινε γνωστό ποιο μέλος της διοίκησης της ΔΕΑΕ παρουσίασε αυτά τα στοιχεία, αλλά όλα τα βλέμματα στρέφονται προς την Ουάσιγκτον, η οποία δε φερόταν ικανοποιημένη από το κείμενο που είχε προταθεί, εκτιμώντας ότι «δεν είναι αρκετά σκληρό». Της εξέλιξης αυτής προηγήθηκε η επίσημη δήλωση του επικεφαλής των επιθεωρητών που ελέγχουν τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, Πιερ Γκόλντσμιτ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι στην έκθεση που υποβλήθηκε την 1η Ιουνίου υπήρχε ένα σημαντικό λάθος.

Στην έκθεση, οι επιθεωρητές επικρίνουν την Τεχεράνη επειδή δεν τους ενημέρωσε για την αγορά μαγνητών που χρησιμοποιούνται στη συναρμολόγηση συσκευών φυγοκέντρισης «Ρ 2», οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Εντούτοις, οι Ιρανοί διπλωμάτες που παρακολουθούν τη συνεδρίαση, προσκόμισαν χτες μαγνητοφωνημένο ντοκουμέντο που αποδεικνύει ότι η Τεχεράνη είχε ενημερώσει προφορικά τους επιθεωρητές για τη συγκεκριμένη αγορά, ήδη από το Γενάρη.

Μετά από αυτήν την αποκάλυψη, αρκετά μέλη του Συμβουλίου των Κυβερνητών έθεσαν θέμα αξιοπιστίας και για τα υπόλοιπα στοιχεία που αναφέρονται (θετικά ή αρνητικά) για τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Βασιζόμενες σε αυτό το γεγονός, οι Γαλλία - Βρετανία - Γερμανία τροποποίησαν ελαφρώς την πρόταση απόφασης που είχαν υποβάλει, κατεβάζοντας κάπως τους τόνους. Εντούτοις, η ιρανική ηγεσία δήλωνε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί «σκληρή γλώσσα», απειλώντας να σταματήσει τη συνεργασία με τη ΔΕΑΕ, αν και υποστήριζε ότι δεν έχει πρόβλημα, σε περίπτωση που το τελικό κείμενο είναι ισορροπημένο, να συνεργαστεί για την ολοκλήρωση των επιθεωρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ