Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Βολές» από τον αρχηγό του ισραηλινού ΓΕΣ

Δεν έχουν σταματήσει οι διαρκείς επιθέσεις του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Δεν έχουν σταματήσει οι διαρκείς επιθέσεις του ισραηλινού στρατού
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Πρόθυμος να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών με τους Παλαιστινίους εμφανίστηκε ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία επαφή σε υψηλό επίπεδο, «εξαιτίας σχετικής άρνησης των Παλαιστινίων». Αμεση ήταν η αντίδραση της παλαιστινιακής πλευράς. Ο σύμβουλος ασφαλείας του Γιάσερ Αραφάτ, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, δήλωσε ότι η Π. Αρχή επιθυμεί φυσικά το διάλογο, «αλλά με σοβαρότητα, δηλαδή με ακριβές περιεχόμενο, που θα οδηγήσει σε αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη». Ο Ραγιούμπ επιβεβαίωσε την ύπαρξη επαφών χαμηλού επιπέδου ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά αρνήθηκε ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, όπως διαρρεόταν χτες από ισραηλινές πηγές.

Την ίδια στιγμή, περιορισμούς στην είσοδο Παλαιστινίων στην Πλατεία των Τεμενών ανάμεσα στο Χάραμ αλ Σάριφ και στο αλ Ακσα επέβαλε ο ισραηλινός στρατός. Τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του Ραμαζανιού και χαρακτηρίστηκαν «αναγκαία για την αποφυγή βομβιστικών επιθέσεων και συγκρούσεων». Ετσι, στον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ, επιτρέπεται, κατά το χρονικό αυτό διάστημα, να εισέλθουν 4.000 Παλαιστίνιοι από τη Δ. Οχθη και 1.000 από τη Λωρίδα της Γάζας, άνδρες άνω των 45 ετών και γυναίκες άνω των 35, όλοι παντρεμένοι. Οι Παλαιστίνιοι της Ιερουσαλήμ δεν υπάγονται στους περιορισμούς.

Η ισραηλινή απόφαση προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στους Παλαιστινίους και δεν έλειψαν τα επεισόδια, χτες το πρωί, στη Βηθλεέμ ανάμεσα σε πιστούς που ήθελαν να μεταβούν στην πλατεία των Τεμενών και στον ισραηλινό στρατό, ο οποίος τους απώθησε με κροτίδες. Την ίδια στιγμή, σε μια «κίνηση καλής θέλησης», ο ισραηλινός στρατός χαλάρωσε την απαγόρευση μετακινήσεων όσον αφορά στους Παλαιστινίους βουλευτές, ούτως ώστε να μεταβούν στη Ραμάλα για να συμμετάσχουν στη σύνοδο του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, με θέμα την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση που αναμένεται να παρουσιάσει εντός των ημερών ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός.

«Βόμβα» από Γιααλόν

Διαφωνίες και αντιπαραθέσεις προκάλεσαν στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης, οι παρατηρήσεις του αρχηγού του ισραηλινού ΓΕΣ. Ο Μοσέ Γιααλόν, σε μια ανεπίσημη συνάντηση με δημοσιογράφους, εκτίμησε ότι θα πρέπει να χαλαρώσει ο ισραηλινός αποκλεισμός και να μειωθούν οι απαγορεύσεις και τα μέτρα που καθιστούν δύσκολη την καθημερινότητα του παλαιστινιακού λαού, όπως επίσης και να «βελτιωθεί η συμπεριφορά του ισραηλινού στρατού απέναντι στους Παλαιστινίους», γιατί όσο επικρατεί αυτή η κατάσταση τόσο θα αυξάνεται η υποστήριξη προς τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Οι δηλώσεις Γιααλόν φέρονται να προκάλεσαν την οργή του Αριέλ Σαρόν, που επιμένει «στη σκληρή πολιτική», επικαλούμενος την ισραηλινή ασφάλεια και, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ κάλεσε τον Γιααλόν «να δώσει εξηγήσεις». Αντίθετα, υπέρ της άποψης Γιααλόν φέρεται να τάχθηκε ο ΥΠΕΞ Σιλβάν Σαλόμ και άλλοι υπουργοί, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Εχούντ Ολμέρτ αρκέστηκε να επικρίνει «τον τρόπο με τον οποίο ο αρχηγός ΓΕΣ εκφράζει τις απόψεις του, μπροστά σε ΜΜΕ». Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση έσπευσε να προκαλέσει τον Μοσέ Γιααλόν να εξηγήσει λεπτομερώς «τι εννοεί ως κακή συμπεριφορά και πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ