Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ -ΣΟΥΔΑΝ
Πιέσεις στην ισλαμική κυβέρνηση...

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την παράταση των κυρώσεων των ΗΠΑ για ακόμη ένα χρόνο έναντι του Σουδάν αποφάσισε χτες η κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους με το σκεπτικό πως η ισλαμική κυβέρνηση του «προέδρου» Ομάρ αλ Μπασίρ στο σουδανικό βορρά παραμένει «απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Η εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης του Χαρτούμ που χαρακτήρισε την παράταση των κυρώσεων «παράλογη», ενόψει των συνεχιζόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών με τους αντάρτες του Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (SPLA) στην πόλη Ναϊβάσα της Κένιας. Μάλιστα, ο Μουτρίφ Σιντίγκ του σουδανικού υπουργείου Εξωτερικών ισχυρίστηκε χτες πως η παράταση των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Χαρτούμ (που απ' το 1993 έχει μπει στη «μαύρη λίστα» χωρών που κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποθάλπουν την τρομοκρατία) συνιστά «αθέτηση» των πρόσφατων «υποσχέσεων» περί βοήθειας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Ωστόσο, ο Σουδανός αξιωματούχος «ξέχασε» πως ο Πάουελ είχε υποσχεθεί οικονομική (περί των 40 εκατομμυρίων δολαρίων...) και άλλη βοήθεια όταν θα υπογραφεί μια τελική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ανταρτών.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ σουδανικής κυβέρνησης και ανταρτών, που διαδραματίζονται αυτή την περίοδο στην Κένια, αφορούν, μεταξύ άλλων, στον τρόπο και στην ταυτότητα αυτών που θα έχουν λόγο στην εκμετάλλευση των τεράστιων πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας (απ' τις... πολυεθνικές), τη μορφή και τις αρμοδιότητες πολυεθνικής δύναμης στρατιωτικών παρατηρητών που σχεδιάζεται να σταλεί στην περιοχή, για να επιβλέψει την τήρηση της εκεχειρίας και το καθεστώς διοίκησης των τριών κεντρικών περιφερειών του σουδανικού νότου Αμπγέι, Πολιτεία Κυανού Νείλου και Ορη Νούμπα.

Στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης του Πάουελ στην Κένια, Σουδανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και αντάρτες του SPLA είχαν υποσχεθεί πως θα κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να υπογραφεί «μέχρι το τέλος του χρόνου» η τελική συμφωνία για το τέλος του 23χρονου πολέμου στο Σουδάν. Προ ημερών, όμως, ανέκυψε εμπλοκή στη διαδικασία των συνομιλιών μετά την καταγγελία του ηγέτη των ανταρτών του Τζον Γκάρανγκ πως η κυβέρνηση του Χαρτούμ δεν τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει στο πλαίσιο προηγηθέντων συμφωνιών.

Ως εκ τούτου, η παράταση των αμερικανικών κυρώσεων έναντι του Σουδάν θεωρήθηκε ως ένας ακόμη μοχλός πίεσης με στόχο την υπογραφή μιας συμφωνίας που θα ανοίγει το δρόμο όχι μόνον στην ειρήνη αλλά και στην ασφαλέστερη (και άρα επικερδέστερη...) εκμετάλλευση των τεράστιων πετρελαϊκών αποθεμάτων απ' τις πολυεθνικές εταιρίες του μαύρου χρυσού στη μεγαλύτερη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απειλές κυρώσεων από τον ΟΗΕ(2012-05-04 00:00:00.0)
Πιέσεις για εκεχειρία(2012-04-26 00:00:00.0)
Διαδρομή συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων(2011-07-02 00:00:00.0)
Συμφωνία για το πετρελαιοφόρο Αμπγέι(2008-06-10 00:00:00.0)
Ορκίστηκε ο νέος αντιπρόεδρος...(2005-08-12 00:00:00.0)
Μια υπόθεση που μυρίζει πετρέλαιο και όχι μόνο(2004-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ