Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αλλαγή φρουράς

ΜΟΣΧΑ.--

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έκανε τελικά δεκτή χτες την παραίτηση του προσωπάρχη του Κρεμλίνου, Αλεξάντρ Βολοσίν, που θεωρούνταν υποστηρικτής του φυλακισθέντα προέδρου του πετρελαϊκού γίγαντα «Yukos», Μιχαήλ Χοντορκόφσκι (όπως και πολλών άλλων Ρώσων μεγιστάνων). Στη θέση του, ο Πούτιν διόρισε τον 38χρονο Ντμίτρι Μεντβέντοφ, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας φυσικού αερίου «Gazprom», που είναι τα τελευταία χρόνια ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Ρώσου Προέδρου.

Θέση στην κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των κέντρων εξουσίας πήρε χτες και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μιχαήλ Κασιάνοφ, ο οποίος εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία του» για την απόφαση των ρωσικών δικαστικών αρχών να δεσμεύσουν το μερίδιο ελέγχου των μετοχών της «Yukos», που ανήκουν στον Χοντορκόφσκι και στους συμμάχους του (το 44% των μετοχών). Η δήλωση Κασιάνοφ θεωρήθηκε ανοιχτή αμφισβήτηση του Προέδρου.

Πάντως, χτες, η ρωσική Δικαιοσύνη αποφάσισε να άρει τη δέσμευση του 4,5% των εν λόγω μετοχών. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, αυτό το ποσοστό ανήκει σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τις υποθέσεις που ερευνώνται.

Παράλληλα, την «ανησυχία» τους για τις εξελίξεις εξέφρασαν τόσο η Γερμανία όσο και οι ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά, ο Τόμας Στεγκ, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε πως περιμένει να «γίνουν σεβαστές οι αρχές του κράτους δικαίου στη διαδικασία εναντίον του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι» και φυσικά κατέληξε ότι η δυνατότητα των «ξένων επενδυτών να συνεχίσουν να επενδύουν με ασφάλεια (στη Ρωσία) είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

Γεγονός είναι, όπως σημειώνουν και Ρώσοι αναλυτές, ότι η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο σχετικής αβεβαιότητας στην οποία η κόντρα μεταξύ του Πούτιν και των συμμάχων του με ανθρώπους που κυρίως προέρχονται από την εποχή Γιέλτσιν (όπως ο Βολοσίν, ο Χοντορκόφσκι αλλά και ο Ανατόλι Τσουμπάις, αρχιτέκτονας του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων επί Προεδρίας Γιέλτσιν, και νυν επικεφαλής του μονοπωλίου ηλεκτρικής ενέργειας που πήρε θέση κατά του Πούτιν), σίγουρα θα προβληματίσει όλους τους «επενδυτές», εγχώριους αλλά και ξένους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ