Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ουρίμπε «μαινόμενος»

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Μπορεί τα μέτρα που προωθούσε μέσω του δημοψηφίσματος ο Πρόεδρος της Κολομβίας για τη ριζική αναδιάρθρωση της κοινωνίας και της οικονομίας της Κολομβίας, να καταψηφίστηκαν από το κολομβιανό λαό, εκείνος όμως απτόητος αλλά και μαινόμενος, λιγότερο από μία βδομάδα μετά, τα προωθεί ως «πακέτο κυβερνητικών μέτρων»

Είναι γεγονός ότι χρειάστηκαν ορισμένες μέρες για να πάρει κάποιες ανάσες από το διπλό ηχηρό ράπισμα των εκλογών του περασμένου Σαββατοκύριακου... όμως αναδιπλώθηκε και χτες με τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον κολομβιανό λαό, ανακοίνωσε - όπως εξάλλου είχε απειλήσει και πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος - ότι μπορεί να σέβεται να αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ωστόσο η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε μέσο και τρόπο ώστε να προωθηθούν οι δομικές και οικονομικές αλλαγές ώστε να επιτευχθεί το ίδιο αντικείμενο. Δηλαδή η τυπικού είδους αναπροσαρμογή, που ήδη έχει καθυστερήσει στην Κολομβία, όχι για κανέναν άλλο λόγο παρά από την ύπαρξη μίας πολύ ισχυρής κοινωνικής, πολιτικής σύγκρουσης και του ένοπλου αγώνα. Το σχέδιο Ουρίμπε θα συνεχίσει να προωθείται μέχρι να ενσωματωθεί η Κολομβία στην ALCA.

Ετσι, ανακοίνωσε νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, όπως τις δραστικές περικοπές των δαπανών του προϋπολογισμού στον κοινωνικό τομέα, αύξηση της φορολογίας και πάγωμα των μισθών. Εκ παραλλήλου ανακοίνωσε ότι προωθεί και μέτρα μεταρρυθμίσεων που θα κατατεθούν προς ψήφιση στο Κογκρέσο.

Εντούτοις, όπως επισημαίνει και ο ανταποκριτής του BBC, ο Ουρίμπε θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες στο να πείσει τους Κολομβιανούς να αποδεχτούν τα μέτρα, εάν δεν τους βρει αντιμέτωπους... Ειδικά υπό το πρίσμα ότι η διπλή ήττα τόσο στο δημοψήφισμα όσο και στις τοπικές εκλογές, έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητική κρίση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ήδη αρκετοί υπουργοί την Τετάρτη δήλωσαν την παραίτησή τους, ανάμεσά τους και ο υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Φερνάντο Λοντόνιο, που δήλωσε μάλιστα ότι φέρει ακέραια την ευθύνης αυτής της βαριάς ήττας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ