Πέμπτη 26 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ - ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Πιέσεις για εκεχειρία

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Τον άμεσο τερματισμό των βορειοσουδανικών αεροπορικών βομβαρδισμών στο Νότιο Σουδάν, την άμεση έναρξη εκεχειρίας και την επιστροφή των δύο χωρών στο τραπέζι του διαλόγου ζήτησαν χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ αλλά και το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ενωσης (Α.Ε).

Η Σούζαν Ράις, Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ που προεδρεύει αυτό το διάστημα του Σ.Α., καταδίκασε έντονα εκ μέρος του σώματος, τις συγκρούσεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα σε διαφιλονικούμενες μεθοριακές περιοχές Σουδάν και Ν. Σουδάν, χαιρετίζοντας απ' την άλλη την πρόσφατη αποχώρηση του νοτιουσουδανικού στρατού (πρώην αντάρτες του SPLA) από την πετρελαιοφόρα περιοχή του Σουδάν, Χέγκλιγκ. Επιπλέον, σε ενημέρωση που είχε το Σ.Α από ειδικούς απεσταλμένους και αξιωματούχους του ΟΗΕ, αναφέρθηκε ότι από τις βόμβες των σουδανικών πολεμικών αεροσκαφών σκοτώθηκαν στη νοτιοσουδανική πολιτεία Γιούνιτι μέσα στο τελευταίο 10ήμερο 16 άμαχοι (ανάμεσά τους και παιδιά), τραυματίστηκαν 34 ενώ πάνω από 35.000 άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των εχθροπραξιών.

Το ίδιο 24ωρο στην έδρα της Α.Ε στην Αντίς Αμπέμπα το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας κάλεσε Χαρτούμ και Τζούμπα να τερματίσουν τις εχθροπραξίες, να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από διαφιλονικούμενες κοινές μεθοριακές περιοχές και να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου. Το Σουδάν πάντως χτες δεν αντέδρασε άμεσα στα κελεύσματα ΟΗΕ και Α.Ε. Ο Νοτιοσουδανός πρόεδρος Σάλβα Κιίρ αποφάσισε να συντομεύσει κατά δύο μέρες την επίσημη πενθήμερη επίσκεψή του στο Πεκίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ