Πέμπτη 26 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κινήσεις τακτικής από το Ισραήλ με τους εποικισμούς

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Να εμφανιστεί «πιο διαλλακτικός» προκειμένου να «δείξει» ότι «φταίει η παλαιστινιακή πλευρά» για το αδιέξοδο στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις αποπειράθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, λίγες μέρες μετά την επιστολή που του έστειλε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μ. Αμπάς, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφερόταν ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση αν δεν τερματιστεί ο εποικισμός και δε γίνουν αφετηρία διαλόγου τα όρια του '67. Μιλώντας στο CNN, ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι τάσσεται υπέρ ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, «ενιαίου εδαφικά», που δε θα μοιάζει με «ελβετικό τυρί».

Εντούτοις, σχεδόν την ίδια ώρα, υπουργική επιτροπή νομιμοποιούσε άλλους τρεις εποικισμούς, με το συνολικό τους αριθμό στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, πλέον, να ξεπερνά τους 130. Η ισραηλινή ηγεσία, μέχρι σήμερα, επιμένει στη διατήρηση του ελέγχου τόσο των μεγάλων εποικισμών όσο και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, προσφερόμενη να εγκαταλείψει μόνο τα μικρά οικιστικά συγκροτήματα και να ανταλλάξει το έδαφος που θα διατηρήσει με άγονα τμήματα της ερήμου Νεγκέβ.

Σχολιάζοντας το αδιέξοδο στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες, ο νέος ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κόμματος «Καντίμα», ο Σαούλ Μοφάζ (πρώην αρχηγός ΓΕΣ και πρώην υπουργός Αμυνας), υποστήριξε ότι όσο περνά ο καιρός, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να χάσει το Ισραήλ την εβραϊκή πληθυσμιακή υπεροχή μετατρεπόμενο σε ένα «κράτος δύο εθνοτήτων». Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Παλαιστίνιου διαπραγματευτή, Αχμάντ Κορέι, ο οποίος αφού κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «απορρίπτει τη λύση των δύο κρατών», εκτίμησε ότι «υπάρχουν και άλλες λύσεις: Μιας ενιαίας οντότητας όπου τελικά ο παλαιστινιακός πληθυσμός θα είναι μεγαλύτερος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ