Πέμπτη 26 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέες αφορμές έντασης ενόψει προεδρικών

ΚΑΪΡΟ.--

Νέο επεισόδιο στη σύγκρουση εξουσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη από πέρυσι οπότε εκδιώχτηκε από την προεδρία της χώρας ο Χόσνι Μουμπάρακ, σηματοδοτεί η έγκριση από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της νομοθετικής τροποποίησης που ενέκρινε το, ελεγχόμενο από τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», κοινοβούλιο και απαγορεύει από όσους κατείχαν υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξίωμα επί Μουμπάρακ να συμμετάσχουν σε εκλογικές αναμετρήσεις όπως αυτή στις 24 Μάη. Η απόφαση θεωρείται μια νέα «εύθραυστη ισορροπία» μεταξύ στρατού και «Αδελφών Μουσουλμάνων» στο διαγκωνισμό τους για τον έλεγχο της εξουσίας, εκπροσωπώντας ο καθείς διαφορετικά τμήματα της αιγυπτιακής αστικής τάξης.

Η πρόταση είχε κατατεθεί και εγκριθεί πριν από λίγες βδομάδες, όταν είχε καταθέσει υποψηφιότητα ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επί Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν. Ο Σουλεϊμάν, όπως και οι υποψήφιοι των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και των ακραίων «σαλαφιστών» αποκλείστηκαν για διαφορετικούς λόγους από την εκλογική επιτροπή. Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» όρισαν νέο υποψήφιο.

Επίσης, υπό αμφισβήτηση τίθεται η υποψηφιότητα και του Αχμάντ Σαφίκ, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως μεταβατικός πρωθυπουργός λίγες μέρες πριν από την εκδίωξη Μουμπάρακ και κάποιες μετά.

Απίστευτος σκοταδισμός

Να μην εγκριθούν δύο νομοσχέδια που αφορούν τις γυναίκες ζητά με επιστολή στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, το Αιγυπτιακό Εθνικό Συμβούλιο Γυναικών. Τα νομοσχέδια προβλέπουν τη μείωση του ηλικιακού ορίου στα 14 χρόνια για τις γυναίκες, προκειμένου να θεωρηθεί νόμιμος ένας γάμος, και την παροχή δικαιώματος στο σύζυγο να έρθει σε ερωτική επαφή με τη σύζυγό του, για έξι ώρες μετά το θάνατό της! Το Συμβούλιο προειδοποιεί για υποβάθμιση της θέσης της γυναίκας, αφήνοντας έμμεσες αιχμές για το γεγονός ότι η συζήτηση των νομοσχεδίων αυτών έγινε εφικτή, επειδή η νέα πλειοψηφία του κοινοβουλίου αποτελείται από μέλη των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» και των πιο ακραίων σαλαφιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ