Τρίτη 17 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο κύμα αντικατοχικών επιθέσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΜΠΑΑΚΟΥΜΠΑ.-

Σειρά αντικατοχικών επιθέσεων συγκλόνισε αρκετές ιρακινές πόλεις και τα τελευταία εικοσιτετράωρα με τις απόψεις να διίστανται στους κόλπους της κατοχικής ηγεσίας για το κατά πόσο οι επιθέσεις έγιναν από ξένους μαχητές ή από Ιρακινούς. Την ίδια στιγμή, ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ καθιστούσε σαφές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει, σε καμία περίπτωση, να εφαρμοστεί ο ισλαμικός νόμος στο Ιράκ ενώ το διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο άρχιζε μαραθώνιες συνεδριάσεις προκειμένου να καταλήξει στον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο μεταβίβασης της εξουσίας.

Σε ξένους μαχητές απέδωσε ο Πολ Μπρέμερ την εντυπωσιακή πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε κατά αστυνομικού τμήματος της Φαλούτζα, το Σάββατο, και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 23 αστυνομικοί, 4 από τους αντάρτες και 4 κρατούμενοι. Οι αντάρτες, όπως δηλώνουν και κάτοικοι της περιοχής, είχαν συντριπτική δύναμη πυρός απέναντι στους αστυνομικούς. Επληξαν το κτίριο, κατ' αρχάς, με όλμους, και στη συνέχεια εισήλθαν σε αυτό, έλεγξαν το κάθε δωμάτιο χωριστά και απελευθέρωσαν δεκάδες κρατουμένους.

Αντίθετα, από τον Πολ Μπρέμερ, στρατιωτικοί διοικητές των κατοχικών δυνάμεων εκτιμούσαν ότι η επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της Φαλούτζα έγινε από Ιρακινούς. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι χτες κυκλοφόρησε στην πόλη ανακοίνωση μιας ομάδας υπό την επωνυμία «Μουτζαχεντίν της Φαλούτζα», η οποία διατείνεται ότι είναι ομπρέλα όλων των τοπικών αντιστασιακών οργανώσεων. Στην ανακοίνωση καλούνται όλοι οι μαχητές να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά Ιρακινών αστυνομικών και στρατιωτών μέχρι νεοτέρας.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, μετά από τις αλλεπάλληλες απειλές κατά της ζωής του, παραιτήθηκε από τη θέση του ο διορισμένος από τις κατοχικές δυνάμεις, δήμαρχος της Φαλούτζα. Λίγες ώρες αργότερα, όμως, ο Ράεντ Χουσεΐν Μπρέισα, συνελήφθη από τις αμερικανικές δυνάμεις επειδή παραιτήθηκε χωρίς την άδειά τους.

Χτες, στη Βαγδάτη, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 1 τραυματίστηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο. Την Κυριακή, ένα αμερικανικό τζιπ δέχτηκε επίθεση από ενόπλους και προκλήθηκαν πολλοί τραυματίες, χωρίς, όμως, να διευκρινίζεται ο αριθμός τους. Επίσης, χτες το απόγευμα, έκρηξη προκλήθηκε σε δημοτικό σχολείο της συνοικίας Χατνμίγια, όταν, πιθανότατα, τα παιδιά, παίζοντας, απασφάλισαν χειροβομβίδα από ένα κάδο απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 παιδί και να τραυματιστεί ένα δεύτερο.

Αλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 4 τραυματίστηκαν, χτες, από βομβιστική επίθεση και στη Μπαακούμπα, όπου έγιναν και 2 συλλήψεις υπόπτων. Χτες, επίσης, ανακοινώθηκε ότι στην πόλη Μαχμουντίγια, το Σάββατο, ένοπλοι επιτέθηκαν σε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν 4 μέλη «αμερικανικής θρησκευτικής οργάνωσης», με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Αμερικανός και να τραυματιστούν άλλοι 3. Εντούτοις, δε διευκρινίζεται περί ποίας θρησκευτικής οργάνωσης πρόκειται και για τι ακριβώς έκανε στο Ιράκ.

Διαδηλώσεις, συνεδριάσεις και δηλώσεις

Εκατοντάδες Ιρακινοί συνταξιούχοι διαδήλωσαν, χτες, στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας διαμαρτυρόμενοι για τις εξευτελιστικές συντάξεις που τους δίνει το νέο υπουργείο Οικονομικών υπό κατοχική διοίκηση. Οπως κατήγγειλαν η σύνταξή τους δεν ξεπερνά τα 26,6 δολάρια το μήνα με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Την ίδια στιγμή, στην πρωτεύουσα άρχιζε άλλη μια συνεδρίαση του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου με στόχο να εξευρεθεί κοινά αποδεκτός τρόπος μεταβίβασης της εξουσίας μετά και από την πρώτη εκτίμηση της επιτροπής ειδικών του ΟΗΕ ότι είναι «μάλλον αδύνατη η διεξαγωγή αξιόπιστων και δίκαιων εκλογών μέχρι τις 30 Ιούνη», όπως ζητά ο θρησκευτικός ηγέτης της σιιτικής πλειοψηφίας, Αγιατολάχ αλ Σιστάνι. Ο κατοχικός διοικητής, μιλώντας στην Καρμπάλα, απέκλεισε, πριν καν υπάρξει επίσημη ανακοίνωση του ΟΗΕ, το ενδεχόμενο εκλογών και κάλεσε το Συμβούλιο να βρει «λύση» ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να επικυρώσει καμία απόφαση που να εγκρίνει την εφαρμογή ισλαμικού νόμου στο Ιράκ.

Χτες, πάντως, στη Βαγδάτη έφθασε η πρώτη κινεζική διπλωματική αντιπροσωπεία ενώ απελευθερώθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις ο πρώην Πρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου, μετά από 9μηνη κράτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ