Τρίτη 17 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ταραχές μετά τον άδικο θάνατο 17χρονου...

ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Τις βαθιές ανισότητες και τις μακροχρόνιες κοινωνικοοικονομικές αδικίες εις βάρος της κοινότητας Αυστραλών αυτοχθόνων της φυλής των Αβορίγινων έφεραν χτες στο προσκήνιο οι ταραχές μεταξύ δεκάδων νεαρών αυτόχθονων και των τοπικών αρχών. Αιτία για τις συγκρούσεις των νεαρών Αβορίγινων με σιδηροδρομικούς και αστυνομικούς στο προάστιο Ρέντφερν του Σίδνεϊ ήταν ο θάνατος του 17χρονου Τόμας Χίκεϊ. Ο νεαρός Αβορίγινας είχε βρει το απόγευμα της Κυριακής οικτρό θάνατο, όταν καρφώθηκε στο κιγκλίδωμα του σταθμού μετά από αστυνομική καταδίωξη....

Οι καταγγελίες των οικείων του, πως υπεύθυνοι για το θάνατο του νεαρού ήταν οι αστυνομικοί, προκάλεσαν κύματα οργής στους νεαρούς Αβορίγινες, που βγήκαν κατά δεκάδες στους δρόμους, στήνοντας πύρινα οδοφράγματα έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό του Σίδνεϊ. Οι συγκρούσεις κράτησαν εννιά ώρες και έληξαν χτες τα ξημερώματα, μετά από τον τραυματισμό 40 αστυνομικών και τις συλλήψεις τεσσάρων διαδηλωτών.

Οι ταραχές φάνηκαν «ανεξήγητες» στην πλειοψηφία των απογόνων των Αγγλοσαξόνων (ως επί το πλείστον) αποίκων που πρωτοέφθασαν στην Αυστραλία το 1788... Οπως, όμως, εξήγησε σε ΜΜΕ ο Λάιλ Μάνρο, εκπρόσωπος της κοινότητας Αβορίγινων του Σίδνεϊ, οι χτεσινές ταραχές πηγάζουν από τη συσσωρευμένη οργή των αυτοχθόνων για τις χρόνιες και πολυποίκιλες διακρίσεις εις βάρος τους. «Η οργή για τις αδικίες βράζει εδώ και χρόνια. Τόσοι και τόσοι νέοι μας δέχονται καθημερινώς επιθέσεις αστυνομικής - και όχι μόνον...- βίας και εκφοβισμού...», κατέληξε ο Μάνρο.

Ο Μάνρο δεν υπερέβαλε. Η κοινότητα των Αβορίγινων σήμερα αριθμεί μόλις 400.000 μέλη, σε μια χώρα όπου ο άλλος πληθυσμός ανέρχεται σε 20 εκατ. άτομα. Η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοχθόνων πλήττεται από τη φτώχεια, την ανεργία, τις ασθένειες, τα ναρκωτικά, την ολοκληρωτική εγκατάλειψη από κάθε στοιχειώδη υπηρεσία πρόνοιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ