Τρίτη 17 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Εντείνονται οι ζυμώσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με προϋπόθεση την αναστολή περαιτέρω απελάσεων και παραδόσεων Σέρβων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας ανακοίνωσε πως προτίθεται να στηρίξει κοινοβουλευτικά τη συγκρότηση κυβέρνησης μειοψηφίας με πρωθυπουργό τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Μάλιστα, ο Ιβιτσα Ντάσιτς, ανώτερο στέλεχος των «Σοσιαλιστών», ανακοίνωσε πως η παράταξή του είναι έτοιμη για την έναρξη σχετικών διαπραγματεύσεων.

Είχε προηγηθεί (προχτές) «νέα» μετεκλογική συμφωνία για τη συγκρότηση συμμαχικής κυβέρνησης μειοψηφίας μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, της «Ομάδας 17 συν» του (οικονομολόγου) Μίρολιουμπ Λάμπους και του φιλομοναρχικού «Κινήματος Σερβικής Ανανέωσης» του Βουκ Ντράσκοβιτς. Σύμφωνα δε, με πληροφορίες σερβικών ΜΜΕ, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να συγκροτηθεί έως το τέλος της τρέχουσας βδομάδας...

Στο μεταξύ, νέα παρέμβαση στα εσωτερικά της Σερβίας έκανε χτες ο Χαβιέ Σολάνα (επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ) που προέβλεψε «πολλές δυσκολίες» για οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί με την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας του πρώην Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Προειδοποίησε - εν είδει απειλής... - πως οι Βρυξέλλες «θα παρακολουθούν από πολύ κοντά την κατάσταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ