Τρίτη 29 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αλλα πρόσωπα, ίδια κατοχή
  • Αιφνιδιαστικά, «παραδόθηκε», χτες, στη διορισμένη ιρακινή κυβέρνηση η «εξουσία» του Ιράκ, για λόγους ασφαλείας
  • Παραμένουν τα κατοχικά στρατεύματα ως «πολυεθνική δύναμη», εκτός της δικαιοδοσίας της διορισμένης κυβέρνησης

Το Ιράκ, από χτες, θεωρητικώς, είναι «κυρίαρχο και ανεξάρτητο» καθώς η κατοχική διοίκηση παρέδωσε την εξουσία στη διορισμένη κυβέρνηση. Εντούτοις, ουσιαστική εξουσία συνεχίζουν να ασκούν οι κατοχικές δυνάμεις που παραμένουν στη χώρα επ' αόριστον, εκτός δικαιοδοσίας της «κυβέρνησης» Αλάουι

Associated Press

Το Ιράκ, από χτες, θεωρητικώς, είναι «κυρίαρχο και ανεξάρτητο» καθώς η κατοχική διοίκηση παρέδωσε την εξουσία στη διορισμένη κυβέρνηση. Εντούτοις, ουσιαστική εξουσία συνεχίζουν να ασκούν οι κατοχικές δυνάμεις που παραμένουν στη χώρα επ' αόριστον, εκτός δικαιοδοσίας της «κυβέρνησης» Αλάουι
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αιφνιδίασε τόσο τους Ιρακινούς όσο και τους περισσότερους ανταποκριτές ο κατοχικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, ανακοινώνοντας, χτες το πρωί, την επίσημη «μεταβίβαση» της εξουσίας στη διορισμένη ιρακινή κυβέρνηση, δύο μέρες νωρίτερα απ' ό,τι είχε προγραμματιστεί. Οπως έγινε γνωστό, αργότερα, η κίνηση είχε σχεδιαστεί από την περασμένη βδομάδα, έτσι ώστε να αποφευχθεί, κατά τις κατοχικές δυνάμεις, ένα νέο μπαράζ επιθέσεων εναντίον τους, το οποίο πιθανότατα θα εξαπέλυαν οι ιρακινές αντιστασιακές οργανώσεις στις 30 του Ιούνη.

Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, ο κατοχικός διοικητής παρέδωσε την επίσημη επιστολή «μεταβίβασης» της εξουσίας στον πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι και στον Πρόεδρο Γκάζι αλ Γιαουάρ. Σε μια αίθουσα του στρατηγείου των κατοχικών δυνάμεων και με ελάχιστους παραβρισκόμενους, λίγη ώρα αργότερα, όλα τα μέλη της διορισμένης κυβέρνησης ορκίστηκαν στα νέα τους καθήκοντα ενώ ο Πολ Μπρέμερ εγκατέλειπε το Ιράκ λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την άφιξή του στη Βαγδάτη.

Ο Πρόεδρος Γκάζι αλ Γιαουάρ μίλησε για μια «ιστορική και ευτυχισμένη μέρα, που φέρνει το Ιράκ πίσω στις αγκάλες της διεθνούς κοινότητας». Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Ιγιάντ Αλάουι, που έσπευσε να δώσει και μια πρόγευση της πολιτικής που θα ακολουθήσει τονίζοντας ότι, μέσα στις επόμενες μέρες, θα «ληφθούν έκτακτα μέτρα ασφαλείας για την αντιμετώπιση των εχθρών της δημοκρατικής διαδικασίας στο Ιράκ», δηλαδή όσων αντιστέκονται στην κατοχή, και υποστήριξε ότι «όλοι οι ξένοι μαχητές που θα συλληφθούν θα παραπεμφθούν στην ιρακινή Δικαιοσύνη». Επίσης, δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε εκλογές μέχρι το Γενάρη.

«Κυριαρχία» χωρίς εξουσία

Ο Αλάουι, φυσικά, απέφυγε να διευκρινίσει το εύρος της εξουσίας της κυβέρνησής του, η οποία, ούτως ή άλλως, είναι τυπική. Συγκεκριμένα, η διορισμένη ιρακινή κυβέρνηση αναλαμβάνει «την εξουσία σε ένα κυρίαρχο Ιράκ», αλλά δεν έχει δικαίωμα να νομοθετήσει μακροπρόθεσμα, ούτε έχει δικαίωμα παρέμβασης στη δραστηριότητα των εκατοντάδων χιλιάδων μελών των κατοχικών στρατευμάτων, που θα παραμείνουν στο Ιράκ ως «πολυεθνική δύναμη».

Επίσης, τόσο ο Αλάουι όσο και η διοίκηση των κατοχικών στρατευμάτων απέφυγαν να αποσαφηνίσουν τις προθέσεις τους όσον αφορά στην τύχη των χιλιάδων Ιρακινών αιχμαλώτων, οι οποίοι κρατούνται από τις κατοχικές δυνάμεις χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Οπως ανακοίνωσε, χτες, η Διεθνής Αμνηστία και πολλές άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, κανονικά εφόσον «τυπικά» λήγει η κατοχή, θα πρέπει όλοι οι Ιρακινοί κρατούμενοι να αφεθούν ελεύθεροι.

Σχετικό αίτημα διατυπώνεται και στην επιστολή που έχει, ήδη, φθάσει στα χέρια του Αμερικανού πρεσβευτή Τζον Νεγκρεπόντε, ο οποίος από χτες το βράδυ βρίσκεται στη Βαγδάτη. Ο Νεγκρεπόντε, ουσιαστικά, θα είναι ο «μυστικός» ηγέτης της χώρας, αφού συνοδεύεται από περίπου 1.000 Αμερικανούς διπλωμάτες και ειδικούς, οι οποίοι είναι διάσπαρτοι στα ιρακινά υπουργεία σε κομβικές θέσεις λήψης αποφάσεων.

Ικανοποίηση και προειδοποιήσεις

Την ικανοποίησή τους για τη «μεταβίβαση» της εξουσίας έσπευσαν να εκφράσουν ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία, Γαλλία, Πολωνία, Αυστραλία και Ιράν. Ο Τζορτζ Μπους υποστήριξε ότι η χτεσινή ήταν «μια μέρα ελπίδας για τον ιρακινό λαό». Εσπευσε, όμως, να συμπληρώσει ότι τα κατοχικά στρατεύματα «θα παραμείνουν στο Ιράκ όσο χρειαστεί για να διασφαλιστεί η σταθερότητα».

Την ίδια ώρα, όμως, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά τους από τη Φαλούτζα, μασκοφόροι ένοπλοι, που υποστηρίζουν ότι εκπροσωπούν την αντιστασιακή οργάνωση «Γενική Διοίκηση των Ομάδων των Μαρτύρων της Φαλούτζα», προειδοποιούν ότι η αντίσταση κατά της κατοχής θα συνεχιστεί, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Αλάουι είναι μια «κυβέρνηση-φερέφωνο των κατακτητών» και ότι «δε φέρνει την κυριαρχία στο Ιράκ».

Για μία ακόμη φορά, οι μασκοφόροι ένοπλοι, στο μήνυμά τους, ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον θεωρούμενο ως πρωτοπαλίκαρο της «Αλ Κάιντα», Ιορδανό Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, τον οποίο τόσο οι κατοχικές δυνάμεις όσο και η διορισμένη κυβέρνηση υποδεικνύουν ως ηθικό αυτουργό των αντικατοχικών επιθέσεων. Μάλιστα, επαναλαμβάνουν ότι το όνομα του Ζαρκάουι και η δήθεν δράση του αξιοποιούνται για να πληγεί αλύπητα η αντίσταση.

Αιματηρό 48ωρο

Σχετική ηρεμία επικρατούσε, χτες, στο Ιράκ, με εξαίρεση μια βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στη Βασόρα, κατά την οποία σκοτώθηκε 1 Βρετανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 2 ακόμη. Την Κυριακή, όμως, στην Μπαακούμπα από βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν 6 Ιρακινοί αστυνομικοί ενώ στη Βαγδάτη από δύο διαφορετικές επιθέσεις με όλμους σκοτώθηκαν 1 Αμερικανός στρατιώτης και 5 άμαχοι.

Επίσης, την ίδια μέρα, σε αναγκαστική προσγείωση υποχρεώθηκε αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος μεταφοράς προσωπικού, που απογειωνόταν από το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, μετά από πυρά ενόπλων. Σύμφωνα με ανακοίνωση, από τα πυρά σκοτώθηκε ένας από τους επιβαίνοντες, χωρίς να διευκρινιστεί αν ήταν στρατιωτικός ή πολίτης.

Το Σάββατο το βράδυ, στη Χίλα σκοτώθηκαν 23 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 58 από διπλή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα. Επίσης, το Σάββατο, σε μάχη στην περιοχή Αλ Ανμπάρ σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και ένας ακόμη ανακοινώθηκε ως αγνοούμενος.

Χτες, όμως, με βίντεο που μεταδόθηκε στο «Αλ Τζαζίρα», μια οργάνωση που υποστηρίζει ότι σχετίζεται με τον Ζαρκάουι εμφανίζεται να κρατά όμηρο τον Αμερικανό, που είναι λιβανικής καταγωγής και έχει το βαθμό του δεκανέα στους πεζοναύτες. Η ίδια οργάνωση, με βίντεο, εμφάνισε και 3 Τούρκους ομήρους, τους οποίους απειλεί να αποκεφαλίσει μέχρι σήμερα το βράδυ, αν δεν αποχωρήσουν από το Ιράκ οι τουρκικές εταιρίες που συνεργάζονται με τις κατοχικές δυνάμεις, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από την Αγκυρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγαστή, και αιματηρή, συνεργασία «κυβέρνησης» - κατοχικών(2004-07-07 00:00:00.0)
Επιμένουν στην εκδοχή... Ζαρκάουι(2004-06-26 00:00:00.0)
«Βοήθεια» από το ΝΑΤΟ ζητά ο Αλάουι(2004-06-24 00:00:00.0)
Με στρατιωτικό νόμο απειλεί ο διορισμένος Αλάουι(2004-06-22 00:00:00.0)
Στόχος επιθέσεων ο, υπό κατοχική αιγίδα, ιρακινός στρατός(2004-06-18 00:00:00.0)
Διεργασίες εντός και εκτός(2004-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ