Τρίτη 29 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Χωρίς εκπλήξεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Οπως αναμενόταν, ο Μπόρις Τάντιτς αναδείχτηκε νικητής των προεδρικών εκλογών στη Σερβία, αφού συγκέντρωσε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ποσοστό 53,53%, ενώ ο αντίπαλός του Τόμισλαβ Νίκολιτς ήρθε δεύτερος με ποσοστό 45,10%.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δήλωσε ότι προτεραιότητά του θα είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας... ενώ αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική κατάσταση, ο Τάντιτς διαβεβαίωσε ότι δε θα επιχειρήσει να ανατρέψει την κυβέρνηση Κοστούνιτσα, αλλά αντίθετα θα συνεργαστεί μαζί της με στόχο τη σταθερότητα και την οικονομική ευημερία.

Τη νίκη του Τάντιτς χαιρέτισαν, όπως ήταν φυσικό, αφού τον στήριξαν απόλυτα, όλοι οι ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ενδιαφέρον, ωστόσο, προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας - Μαυροβουνίου Βουκ Ντράσκοβιτς, ο οποίος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νίκη του Τάντιτς, τόνισε ότι σε μερικές ημέρες, όταν θα έχουν συσταθεί όλα τα όργανα εξουσίας, «θα πρέπει να γίνουν κινήσεις προς την κατεύθυνση ικανοποίησης όλων των διεθνών υποχρεώσεων που ανέλαβε η Σερβία, όπως για παράδειγμα απέναντι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης». Μία δήλωση που ερμηνεύεται ως προαναγγελία συλλήψεων κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου.

Τέλος, την ικανοποίηση της ΕΕ από το αποτέλεσμα των εκλογών εξέφρασε ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα, διά της εκπροσώπου του Κριστίνα Γκάλιακ, που τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων «Beta» ότι η ΕΕ θα στηρίξει - τι άλλο; - τις μεταρρυθμίσεις στη Σερβία και την ευρωπαϊκή της προοπτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ