Σάββατο 19 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κατασκοπευτική δραστηριότητα από ΝΑΤΟ

Εξηγήσεις ζητά η Ρωσία για την κατασκοπευτική δραστηριότητα σε βάρος της

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντρ Γιακοβένκο, με επίσημη δήλωσή του ζήτησε από το ΝΑΤΟ εξηγήσεις για τις πτήσεις κατασκοπευτικών αεροπλάνων «ΑΒΑΚΣ» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας πάνω από τη Γεωργία. Ηδη, όπως έγινε γνωστό, μια τέτοια πτήση έγινε στις 9 του Ιούλη όταν τη Γεωργία επισκέφτηκε για συνομιλίες με τον υπουργό Αμυνας της χώρας αυτής ένα υψηλόβαθμο στρατιωτικό στέλεχος του ΝΑΤΟ. Η Γεωργία δεν κρύβει την πρόθεσή της να επιτρέψει τις πτήσεις αυτών των κατασκοπευτικών αεροπλάνων πάνω από το έδαφός της. Υπολογίζεται ότι αυτά τα αεροπλάνα, πετώντας πάνω από τη Γεωργία, θα μπορούν με μεγάλη ακρίβεια να «βλέπουν» σε βάθος 600 χιλιομέτρων στο εσωτερικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε μια έκταση 31.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο Α. Γιακοβένκο στη δήλωσή του εκτιμά ότι αυτές οι πτήσεις «θίγουν τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας, η οποία βρίσκεται μπροστά στην αναγκαιότητα λήψης απαντητικών μέτρων με στόχο την προστασία από τους πιθανούς κινδύνους, που συνδέονται με την κατασκοπευτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ πολύ κοντά από τα ρωσικά σύνορα. Ούτε η γεωργιανή πλευρά, ούτε η ηγεσία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεν ενημέρωσαν τη ρωσική πλευρά για τους σκοπούς αυτής της εναέριας κατασκοπίας. Την ίδια ώρα είναι γνωστό ότι τα συστήματα "ΑΒΑΚΣ" έχουν μεταξύ των άλλων τη δυνατότητα να ασκούν παρακολούθηση μεγάλου μέρους του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας χωρίς την είσοδο στον εναέριο χώρο της. Πιστεύουμε ότι στα πλαίσια του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ θα δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις σχετικά με τα παραπάνω και στη βάση των δεσμεύσεων της Συμμαχίας να εξασφαλίσει τη διαφάνεια στη στρατιωτική δράση του ΝΑΤΟ». Τέλος, ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ προσθέτει πως η παραπάνω κατασκοπευτική δραστηριότητα Γεωργίας-ΝΑΤΟ σε βάρος της Ρωσίας όχι μόνο δε συμβιβάζεται με τις δηλώσεις της ηγεσίας της Γεωργίας «περί ανάπτυξης της συνεργασίας με τη Ρωσία», αλλά ούτε και με τον «νέο χαρακτήρα» των σχέσεων της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα «Νεζαβίμαγια Γκαζέτα», οι ΗΠΑ επιδιώκουν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία. Ετσι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, οι ΗΠΑ προτίθενται να δώσουν δάνειο με χαμηλό τόκο, ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, στο Τατζικιστάν με αντάλλαγμα το κλείσιμο της ρωσικής στρατιωτικής βάσης σε αυτή τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ