Σάββατο 19 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Καμία αμφισβήτηση των ιδιωτικοποιήσεων

«Πλώρη» για νέο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας έβαλε η ρωσική κυβέρνηση

«Τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων των προηγούμενων χρόνων πρέπει να θεωρούνται εδραιωμένα». Με αυτή τη δήλωση ξεκίνησε τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Ρωσίας ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ, προσπαθώντας και με τον τρόπο αυτό να καθησυχάσει τις «ανησυχίες» των μεγαλοεπιχειρηματιών που βλέπουν τις διωκτικές αρχές της χώρας να έχουν κινήσει τις τελευταίες μέρες την «αναψηλάφηση» ορισμένων μόνο από τις πιο χοντροκομμένες υποθέσεις ιδιωτικοποιήσεων, που οδήγησαν στον νεοπλουτισμό κάποιων Ρώσων καπιταλιστών.

Η εξέλιξη της παρέμβασης των επιχειρηματιών

Οπως είναι γνωστό η δίωξη σε βάρος στελέχους της «Γιούκος» και η σύλληψή του οδήγησαν την περασμένη Παρασκευή τον Αρκάντι Βόλσκι, πρόεδρο της «Ρωσικής Ενωσης βιομηχάνων κι επιχειρηματιών» να επιδώσει δημόσια σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Ρωσίας Β. Πούτιν. Με την επιστολή αυτή η «Ενωσή» του ζητούσε να διατηρηθεί η «πολιτική σταθερότητα» και μην τεθούν σε αμφισβήτηση τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων των προηγούμενων χρόνων. Ο Α. Βόλσκι είχε επίσης στις αρχές αυτής της βδομάδας και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο. Αν και μετά τη συνάντηση δεν έγιναν κάποιες δηλώσεις στα ΜΜΕ η ρωσική εφημερίδα «Γκαζέτα» δημοσιεύει μια δήλωση του εκπροσώπου των Ρώσων καπιταλιστών στην οποία αυτός φέρεται να δηλώνει ότι «έγινε ένα βήμα για να μαλακώσει και πλήρως να εκτονωθεί η πρόσφατη ένταση ανάμεσα στις αρχές ασφαλείας και σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες της χώρας. Λόγος εδώ δε γίνεται για συγκεκριμένα πρόσωπα και δομές, αλλά για τους γενικούς κανόνες του παιχνιδιού και από την επιβεβαίωσή τους θα εξαρτηθεί το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας». Με βάση τα παραπάνω η συγκεκριμένη εφημερίδα συνδέει την «αναψηλάφηση» των υποθέσεων της «Γιούκος» με την προεκλογική περίοδο και την πρόθεση αυτής της εταιρίας να χρηματοδοτήσει ρωσικά πολιτικά κόμματα, που δε στηρίζουν όλες τις πρωτοβουλίες του Κρεμλίνου. Αυτό πιθανόν να θεωρήθηκε «παράβαση των κανόνων του παιχνιδιού» και να προκάλεσε την αντίδραση των δομών της Προεδρίας, που απαιτεί πλέον την άμεση συμμόρφωση της «Γιούκος» με τους «κανόνες του παιχνιδιού».

Νέος γύρος ιδιωτικοποιήσεων: Από αεροδρόμια έως τσίρκα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα λόγια του Ρώσου πρωθυπουργού Μ. Κασιάνοφ οι ιδιωτικοποιήσεις παραμένουν για την κυβέρνησή του σημαντικό εργαλείο της οικονομικής πολιτικής της. Ο Ρώσος πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το 2004, με βάση τα κυβερνητικά σχέδια, αναμένεται να ιδιωτικοποιηθούν περίπου 2.000 δημόσιες επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ανάμεσά τους βρίσκονται λιμάνια και αεροδρόμια (όπως το αεροδρόμιο της πόλης - θέρετρο Σότσι), εκδοτικοί οίκοι (όπως το γνωστό εκδοτικό «Μισλ»), αεροπορικές και πλωτές εταιρίες (όπως οι «Αερογραμμές του Μαγκαντάν»), ιατρικά ινστιτούτα (όπως το Ινστιτούτο Πλαστικής Χειρουργικής), μέχρι και το Κρατικό τσίρκο της Μόσχας! Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ετήσια έσοδα 35 δισεκατομμύρια ρούβλια από τις ιδιωτικοποιήσεις σε καθένα από τα επόμενα 3 χρόνια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρωσική προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων (2004-12-04 00:00:00.0)
Ασυδοσία των εταιριών πετρελαίου (2004-08-13 00:00:00.0)
Το ψωμί - ψωμάκι (2003-07-15 00:00:00.0)
Απορρίφτηκε η πρόταση μομφής (2001-03-15 00:00:00.0)
Αντιλαϊκό κυβερνητικό πρόγραμμα (2000-06-30 00:00:00.0)
Ορκωμοσία νέου Προέδρου (2000-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ