Παρασκευή 13 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ασυδοσία των εταιριών πετρελαίου

Σήμερα το ρωσικό κράτος δε γνωρίζει τα ακριβή μεγέθη εξόρυξης του πετρελαίου στη χώρα

Την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει έλεγχο των μεγεθών της εξόρυξης πετρελαίου στη χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Φυσικών Αποθεμάτων (ΥΦΑ) της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο έλεγχος αυτός θα γίνει σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, το υπουργείο Εσωτερικών και τις τελωνειακές αρχές της χώρας και τα αποτελέσματά του θα ανακοινωθούν στα τέλη του 2004.

Οπως δήλωσε στα ρωσικά ΜΜΕ ο Γιούρι Τρούτνιεφ, υπουργός Φυσικών Αποθεμάτων της Ρωσίας: «Σήμερα το ΥΦΑ δεν είναι σίγουρο για το αν το κράτος γνωρίζει με ακρίβεια πόσο πετρέλαιο και από ποια κοιτάσματα εξορύσσεται».

Η δήλωση αυτή είναι χαρακτηριστική για το μέγεθος του «αρμέγματος» των φυσικών πόρων της Ρωσίας από το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, αλλά και τα όρια της ασυδοσίας με την οποία αυτό δρα στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία. Κι αυτά συμβαίνουν σε μια από τις χώρες που κρατάνε τα παγκόσμια «σκήπτρα» στην εξόρυξη του «μαύρου χρυσού».

Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε πάντως πως το ΥΦΑ θα κάνει προσπάθειες για να επεξεργαστεί ένα νέο σχέδιο ελέγχου των εταιριών πετρελαίου, αφού σύμφωνα με τη γνώμη του «το ΥΦΑ αμφιβάλλει αν τα μεγέθη της εξαγωγής, που μας δηλώνουν οι εταιρίες, είναι ακριβή, μάλλον είναι μειωμένα». Οπως είπε ο ίδιος, αυτά τα στοιχεία είναι σημαντικά αφού στη βάση τους φορολογούνται οι ιδιωτικές εταιρίες πετρελαίου, που σύμφωνα με την υποψία του Ρώσου υπουργού, κρύβοντας τα πραγματικά μεγέθη της εξόρυξης πετρελαίου, φοροδιαφεύγουν. Να σημειωθεί πως την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η δίωξη για το σκάνδαλο φοροδιαφυγής της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρίας «Γιούκος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ