Παρασκευή 13 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΠΟΥΑ ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ
Ξεκινά η νέα επέμβαση των Αυστραλών...

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Επέμβαση στην Παπούα Νέα Γουινέα ξεκινούν αυτή τη βδομάδα οι Αυστραλοί στο όνομα της «επαναφοράς τάξης και νόμου». Το νέο ιμπεριαλιστικό εγχείρημα της Αυστραλίας στον Ειρηνικό είναι το τρίτο του είδους που γίνεται τα τελευταία τρία χρόνια, μετά τις πρώτες «πειραματικές» επεμβάσεις στα Νησιά Φίτζι και τα Νησιά του Σολομώντα.

Τη Δευτέρα, αναχωρούν για την Παπούα Νέα Γουινέα οι πρώτοι από την ομάδα των 230 Αυστραλών αστυνομικών και άλλων 60 γραφειοκρατών που μεταβαίνουν στη μικρή νησιωτική χώρα (με πλούσιο ορυκτό πλούτο) για να «εξαφανίσουν έγκλημα, διαφθορά και κακοδιαχείριση». Επικεφαλής της αποστολής των Αυστραλών αστυνομικών θα είναι ο ομοσπονδιακός πράκτορας Μπάρι Τέρνερ, που βρίσκεται από χτες στην πρωτεύουσα της Παπούα Νέα Γουινέα, Πορτ Μορεσμπάι, για να βάλει τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο επέμβασης που (κατά τους Αυστραλούς) υπολογίζεται να αναπτυχθεί λεπτομερώς τους επόμενους τρεις μήνες και να ολοκληρωθεί ως το... 2009.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ έχουν ανακοινώσει πως το πενταετές σχέδιο επέμβασης στην Παπούα Νέα Γουινέα (με πληθυσμό άνω των 5.200.000 κατοίκων), που έχει κοστολογηθεί με ποσό ύψους 640 εκατομμυρίων δολαρίων, εμπεριέχει πολύ περισσότερους κινδύνους από το (μικρότερων διαστάσεων) ιμπεριαλιστικό εγχείρημα στα Νησιά Σολομώντα (πληθυσμό όχι πάνω από 500.000 άτομα). Μεταξύ άλλων, η εκεί επέμβαση των Αυστραλών θα θέσει στο στόχαστρο και το αυτονομιστικό κίνημα (Ελεύθερο Μπούγκενβιλ) που δρα χρόνια στην περιοχή, σε μία προσπάθεια να καθαρίσουν το τοπίο για χάρη μεγάλων Αυστραλιανών εταιριών εκμετάλλευσης πετρελαίου και χρυσού. Αλλωστε ο τεράστιος πλούτος της Παπούα Νέα Γουινέα κάθε άλλο παρά μυστικός είναι. Γεωλόγοι και όχι μόνο, τη χαρακτηρίζουν πολύ συχνά σαν... ένα «βουνό χρυσάφι που πλέει σε μία θάλασσα πετρελαίου»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ