Παρασκευή 13 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι σεισμοί, τα δυστυχήματα και... η «Αλ Κάιντα»!

ΑΓΚΥΡΑ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Εκτός του σειρί των τραγικών σιδηροδρομικών δυστυχημάτων και οι σεισμοί εξακολουθούν να πλήττουν την Τουρκία. Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 Ρίχτερ στην ανατολική Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στην πόλη Σίβριτσε, στην επαρχία Ελαζίνγκ, σύμφωνα εκπρόσωπο του σεισμολογικού ινστιτούτου Καντιλί, στην Κωνσταντινούπολη, ενώ από τη δόνηση υπέστησαν ζημιές αρκετά σπίτια, δημόσια κτίρια και ένα τέμενος.

Εν τω μεταξύ, 8 νεκροί και 88 τραυματίες είναι ο τελικός απολογισμός της σύγκρουσης δύο αμαξοστοιχιών την Τετάρτη, που ήταν η τρίτη σιδηροδρομική τραγωδία, που συγκλόνισε την Τουρκία, μετά από τα πολύνεκρα δυστυχήματα στις 22 και 25 Ιουλίου, που κόστισαν τη ζωή σε 37 και 15 ανθρώπους, αντίστοιχα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των τοπικών αρχών, το τραγικό δυστύχημα συνέβη, γιατί η μία από τις αμαξοστοιχίες παραβίασε φωτεινό σηματοδότη και η υπερταχεία Αγκυρας - Κωνσταντινούπολης, στην οποία επέβαιναν 170 άτομα, προσέκρουσε σε τρένο, που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση και πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη - Ανταπαζαρί.

Εντούτοις οι αμφιβολίες ως προς τα πραγματικά αίτια κυριαρχούν, αφού οι καταθέσεις των μαρτύρων αποκαλύπτουν ότι το τρένο που παραβίασε το φωτεινό σηματοδότη, ουσιαστικά δεν το παραβίασε, αλλά ήταν πράσινο και έγινε ξαφνικά κόκκινο, όταν περνούσε το τρένο από το σημείο. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με εκπροσώπους των συνδικάτων των εργαζομένων στις αμαξοστοιχίες, υπεύθυνα για το ατύχημα είναι τα παλαιωμένα φανάρια και η έλλειψη συστήματος αυτόματης ελάττωσης της ταχύτητας στα τρένα.

Σε διαφορετικό επίπεδο, η υπόθεση επιθέσεις της Τρίτης, όλο και εμπλέκεται... Η κουρδική πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις σε ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης, «Γεράκια Ελευθερίας του Κουρδιστάν» απείλησε με προκήρυξή της - που έχει το Γαλλικό Πρακτορείο μέσω του πρακτορείου της Μεσοποταμίας με έδρα τη Γερμανία - να εξαπολύσει επιθέσεις σε βάρος ξένων τουριστών στην Τουρκία, καθώς πλησιάζει η ημέρα της 20ής επετείου της ένοπλης εξέγερσής τους και κάλεσε επίσης αυτούς που επενδύουν στην Τουρκία, ντόπιους και ξένους, και αυτούς που επωφελούνται του πολέμου κατά των Κούρδων, ν' αποσυρθούν και ν' αναστείλουν τις επενδύσεις τους.

Τέλος, σε ακόμη 5 συλλήψεις «μελών της Αλ Κάιντα», ανάμεσά τους και δύο ακόμη Τούρκων, μέσα στις τελευταίες 48 ώρες προχώρησε το Πακιστάν. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μία ημέρα αφότου οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες δήλωσαν πως ο Μπιν Λάντεν έχει καλέσει τους οπαδούς του να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Πακιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ