Παρασκευή 13 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Φιλοϊμπεριαλιστικές τροπολογίες

Η κυβέρνηση της Λετονίας επεξεργάστηκε τροπολογίες στο νόμο για την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με τις οποίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στη χώρα είναι δυνατή η πρόσκληση εισόδου σε ξένα στρατεύματα, που μάλιστα θα βαπτιστούν «διεθνείς δυνάμεις». Η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να προσκαλέσει μια ξένη ένοπλη δύναμη έως 100 άτομα για διάστημα έως μισό χρόνο, όμως προβλέπεται η δυνατότητα αύξησης τόσο του χρόνου παραμονής, όσο και της δύναμης του στρατιωτικού σώματος μετά από απόφαση του Κοινοβουλίου.

Το υπουργείο Αμυνας της Λετονίας, σε διευκρινίσεις που έδωσε στη δημοσιότητα, ερμηνεύει αυτές τις τροπολογίες με την «αυξανόμενη απειλή της τρομοκρατίας», εξαιτίας των απειλών που υπάρχουν σε βάρος των χωρών που έχουν συνδράμει τις ΗΠΑ με στρατιωτικές δυνάμεις στα στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ. (Να σημειωθεί πως η Λετονία έχει αποστείλει 120 με 140 στρατιωτικούς στις κατοχικές δυνάμεις).

Σε αντίθεση με αυτήν την ερμηνεία ο Α. Βινογκράντοφ της καθημερινής εφημερίδας RBCDaily συνδέει τη σχετική εξέλιξη με τις τελευταίες εσωτερικές εξελίξεις στη Λετονία, την αύξηση της αντιπαλότητας γύρω από το ζήτημα του κλεισίματος των ρωσικών σχολείων, που μπορεί να προκαλέσει το επόμενο διάστημα έντονες κοινωνικές αναταραχές, αφού το 45% του πληθυσμού στη συγκεκριμένη χώρα είναι οι ρωσόφωνοι, που πλήττονται άμεσα από τη σχετική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Οπως ο συγκεκριμένος τιτλοφορεί το άρθρο του: «Τη ρώσικη εξέγερση στη Λετονία θα την καταπνίξει το ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ