Τρίτη 9 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ορκωμοσία νέου Προέδρου

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Την Κυριακή το μεσημέρι, 7 του Μάη, στο Μεγάλο Μέγαρο του Κρεμλίνου, στην αίθουσα Αντρέγεφσκ, έγινε η τελετή ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων από τον νεοεκλεγμένο, στις 26 του Μάρτη, Πρόεδρο της Ρωσίας, 47χρονο Βλαντίμιρ Πούτιν. Εγινε μια μεγαλοπρεπής τελετή, στην οποία συμμετείχαν 1.500 άτομα. Η ορκωμοσία έγινε παρουσία των μελών του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή), των βουλευτών της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή), των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρωσίας και πολλών άλλων αξιωματούχων. Παρόντες ήταν οι Μπορίς Γιέλτσιν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιος Β΄ και επικεφαλής των άλλων θρησκειών της Ρωσίας. Το βράδυ έγινε δεξίωση στο Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν ορκίστηκε, με το δεξί χέρι πάνω στο δερματόδετο τόμο του Συντάγματος της Ρωσίας, πίστη στο λαό της Ρωσίας, να σέβεται και να διαφυλάγει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ανθρώπου και των πολιτών, να σέβεται και να προασπίζει το Σύνταγμα, να υπερασπίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ασφάλεια του κράτους και να υπηρετεί πιστά το λαό.

Στη συνέχεια ο πρώην Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν εκφώνησε σύντομο λόγο, συγχάρηκε τον Πούτιν, του ευχήθηκε να ασκήσει αξιοπρεπώς τα προεδρικά καθήκοντα και του παρέδωσε τα προεδρικά διακριτικά σύμβολα.

Στη σύντομη ομιλία του ο Πούτιν απευθύνθηκε προς όλους τους πολίτες της χώρας, και σε κείνους που τον ψήφισαν, και σε κείνους που προτίμησαν «άλλους υποψήφιους», και υποσχέθηκε «να εργαστεί με διαφάνεια και τίμια», αλλά προειδοποίησε ότι «πιθανόν, δε θα γίνει κατορθωτό να αποφευχθούν ορισμένα λάθη».

Την ίδια μέρα η κυβέρνηση, οι επικεφαλής της διοίκησης του Προέδρου και ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον Πρόεδρο. Ο Πούτιν ανέθεσε στον μέχρι τώρα Α΄ αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, 42χρονο οικονομολόγο Μιχαήλ Κασιάνοφ, την άσκηση προσωρινά των καθηκόντων του πρωθυπουργού μέχρι την έγκριση από την Κρατική Δούμα του νέου πρωθυπουργού. Ο Πρόεδρος θα πρέπει να προτείνει μέχρι τις 17 του Μάη στην Κρατική Δούμα τον υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αύριο Τετάρτη, 10 του Μάη, ο Πούτιν θα εισηγηθεί στη Δούμα την πρότασή του για το όνομα του νέου πρωθυπουργού. Ο πιθανότερος υποψήφιος είναι ο Κασιάνοφ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των μελών της κυβέρνησης θα διατηρήσουν τα υπουργεία τους. Ο Κασιάνοφ ασκούσε από τις 31 Δεκέμβρη τα καθήκοντα του πρωθυπουργού, καθώς ο Πούτιν ανέλαβε τότε το αξίωμα του προσωρινού Προέδρου της Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ