Τρίτη 9 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ο ΙΡΑ δηλώνει πρόθυμος να αφοπλιστεί

ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Νέα διέξοδος στο αδιέξοδο. Ο λόγος για την ειρηνευτική συμφωνία που έκλεισε τα δύο της χρόνια... αλλά δεν έχει κατορθώσει ακόμη να μπουσουλίσει!

Μετά από ασφυκτικές πιέσεις από τρεις κυβερνήσεις - ΗΠΑ, Βρετανία και Ιρλανδία - και υπόγειες διαβουλεύσεις όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν το βράδυ της Παρασκευής να αποκαταστήσουν τους πολιτικούς θεσμούς, με την προϋπόθεση πως τα πολιτικά κόμματα θα δεσμευτούν με τη σειρά τους σε ορισμένα ζητήματα και ανακοίνωσαν παράλληλα ότι η οριστική συμφωνία θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2001.

Το αγκάθι του «αφοπλισμού» λύθηκε και αυτό ως διά μαγείας καθώς το Σάββατο ο ΙΡΑ δεσμεύτηκε ότι θα αρχίσει στο επόμενο χρονικό διάστημα τον αφοπλισμό του. Εκμεταλλευόμενοι τις καλές προθέσεις που δείχνει το «άτακτο παιδί», δύο διεθνείς επόπτες για τον αφοπλισμό θα είναι στο Μπέλφαστ την προσεχή Δευτέρα. Πρόκειται για τον Φιλανδό πρώην Πρόεδρο, Μάρτι Αχτισαάρι, και τον Νοτιοαφρικανό πρώην Γενικό Γραμματέα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, Σίριλ Ραμαφόζα, που η αποστολή τους συνίσταται στην επιθεώρηση οπλοστασίων του ΙRΑ, όπως ανακοίνωσε χτες στο Λονδίνο ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για θέματα Βόρειας Ιρλανδίας, Πέτερ Μάντελσον, με δηλώσεις του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Τα «καλά» μαντάτα σταματούν εδώ, καθώς ο ηγέτης του κύριου Προτεσταντικού Κόμματος του Ολστερ, των Ενωτικών Προτεσταντών, Ντέιβιντ Τριμπλ, για άλλη μια φορά φάνηκε επιφυλακτικός, τόσο απέναντι στο νέο παράρτημα της «Ειρηνευτικής Συμφωνίας» όσο και απέναντι στην ανακοίνωση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, ότι σύντομα θα αρχίσει να αφοπλίζεται. «Υπάρχει ακόμη ένας αριθμός ζητημάτων προς επίλυση» και γι' αυτό το κόμμα του θα αποφασίσει στην ολομέλειά του στις 20 του Μάη αν αποδέχεται τους νέους όρους και αν τελικά θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ