ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Ψηλώνουν τα ελλείμματα

Στο 5μηνο του 2003 καταγράφεται αύξηση 13,6%. Στάσιμη η αξία των εξαγωγών εμπορευμάτων, μεγαλώνουν οι εισαγωγές

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και φέτος η ανισόμετρη συναλλαγή εμπορευμάτων σε βάρος της χώρας, σε μια εξέλιξη που καταδείχνει την παραγωγική υποβάθμιση στο πλαίσιο της ΟΝΕ και της λεγόμενης απελευθέρωσης των αγορών. Ετσι, η «ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αναγκάζεται να ξοδεύει ολοένα και μεγαλύτερα ποσά για εισαγόμενα εμπορεύματα, με αποτέλεσμα τη συνεχή διόγκωση των ελλειμμάτων. Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), το εμπορικό έλλειμμα, στο 5μηνο Γενάρη-Μάη 2003, έφτασε ήδη στα 9,4 δισ. ευρώ. Με τέτοιους ρυθμούς συσσώρευσης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 16% του ΑΕΠ που θα παραχτεί στη διάρκεια του έτους.

Τα στοιχεία της ΤτΕ για το πεντάμηνο εμφανίζουν την εξής κατάσταση:

  • Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (περιλαμβάνει το σύνολο των δοσοληψιών) διαμορφώθηκε σε 5,1 δισ. ευρώ (από 4,46 δισ. το 2002) καταγράφοντας αύξηση κατά 605 εκατ. ευρώ ή 13,6%
  • Το εμπορικό έλλειμμα έφτασε τα 9,42 δισ. ευρώ (από 9,36 δισ. στο 5μηνο του 2002), παρουσιάζει δηλαδή αύξηση κατά 55 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα η αξία των εξαγωγών παρέμεινε σχεδόν στάσιμη στα επίπεδα του 2002 και διαμορφώθηκε σε 4,49 δισ. ευρώ. Αντίθετα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε 13,9 δισ. ευρώ (από 13,6 δισ. ευρώ το 2002)
  • Θετικό για την Ελλάδα αποβαίνει το ισοζύγιο υπηρεσιών (λόγω τουρισμού) που διαμορφώνεται σε 2,6 δισ. ευρώ (από 2,29 δισ. πέρσι)
  • Οι άμεσες επενδύσεις καταγράφουν καθαρή εκροή ύψους 769 εκατ. ευρώ (έναντι 272 εκατ. στο 5μηνο του 2002 και 4,8 εκατ. το 2001). Ειδικά για το μήνα Μάη του 2003 καταγράφεται εκροή 333 εκατ. ευρώ, η οποία, σύμφωνα με την ΤτΕ, οφείλεται στη μείωση της συμμετοχής της Telenor στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ.
ΝΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προσπάθεια αποπροσανατολισμού

Ανακοίνωση, σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Γεωργίας, Γ. Δρυ, στο νομό

«Ο υπουργός Γεωργίας προσπάθησε να παρουσιάσει στους αγρότες τη μείωση των επιδοτήσεων που προβλέπει η νέα ΚΑΠ, αλλά και τη μερική ή ολική αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή, ως προώθηση και εξασφάλιση των συμφερόντων του αγροτικού κόσμου! Ακόμα, ως μέτρο βελτίωσης του βιοτικού τους επιπέδου, προϊδεάζοντας, μάλιστα, τους ελαιοπαραγωγούς για τις επικείμενες περικοπές, μια και τα στοιχεία δείχνουν υπέρβαση του εθνικού πλαφόν». Τα παραπάνω επισημαίνει, με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με αφορμή τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη του υπουργού Γεωργίας στο νομό. Τονίζει επίσης πως:

Η επίσκεψη του υπουργού είναι ενταγμένη στην κατεύθυνση που χάραξε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της Ελληνικής Προεδρίας για αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της κυβέρνησης στα πλατιά λαϊκά στρώματα και εντάσσεται στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Γι' αυτό, προστίθεται στην ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής, οι αγρότες πρέπει να οργανωθούν και να αντιπαλέψουν την πολιτική της υποσχεσιολογίας, που στόχο έχει την παραπέρα συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και της αγροτικής παραγωγής. Να καταδικάσουν τα κόμματα που την εφαρμόζουν και τη στηρίζουν (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ). Να απαλλαγούν από τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές, που οδήγησαν στην εξαθλίωση και ευνούχισαν το κίνημα στο Νομό Ηρακλείου, καθιστώντας το ανίκανο να προασπιστεί τα συμφέροντά του. Καλούνται, τέλος, να προχωρήσουν στη συγκρότηση τοπικών Επιτροπών Παναγροτικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) και να ενισχύσουν και με την ψήφο τους το ΚΚΕ.

ΚΟΒ ΕΒΕ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Εκδήλωση για τις θέσεις του ΚΚΕ

Την ερχόμενη Τετάρτη στις 7 το απόγευμα στο Δημαρχείο Ζωγράφου, με ομιλητή τον Δ. Φέτση

Τις προτάσεις και τις θέσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων θα αναπτύξει την ερχόμενη Τετάρτη 23 Ιούλη, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο Δημαρχείο Ζωγράφου, ο Δ. Φέτσης, στην εκδήλωση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Βάσης Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ζωγράφου.

Στην πρόσκλησή της προς τους ΕΒΕ, η Κομματική Οργάνωση επισημαίνει: «Κανένας πια δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει, ότι δε γνωρίζει την πολιτική που εφάρμοσαν, εφαρμόζουν και θα εφαρμόζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Θυμήσου μόνο ότι κανένας μας δεν έχει "λαμβάνειν" από τα περίφημα προγράμματα. Οταν οι άλλοι μιλάνε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εννοούν αυτές που απασχολούν 50-250 εργαζόμενους. Το ΚΚΕ μιλάει και παλεύει για τους αυτοαπασχολούμενους και τις οικογενειακές επιχειρήσεις 1-5 ατόμων. Σήμερα όλοι έχουν δει ότι στα πλαίσια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ "δε χωράνε" οι μικροεπιχειρήσεις».

Και καταλήγει: «Μπορεί να μη συμφωνείς σ' όλα με το ΚΚΕ. Και ούτε είναι απαραίτητο αυτό. Ομως στον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την εφαρμογή μιας πολιτικής υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, μπορείς και πρέπει να συμπαραταχτείς με τους κομμουνιστές. Η ενίσχυση του ΚΚΕ σήμερα, μπορεί από καλύτερες θέσεις να συμβάλει στη δημιουργία του μετώπου και στη διέξοδο και προοπτική για τον αυτοαπασχολούμενο και μικροεπιχειρηματία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ